Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Koryg.exp./AEB EOS550D

Mieszany widok

Domyślnie Koryg.exp./AEB EOS550D

Witam!
    W menu Koryg.exp./AEB znalazlam ze skala ekspozycji rozni sie od moich znajomych. Skala ktora widnieje u mnie na ekranie jest w przedziale -5 do +5. Znajomi maja ten sam model Canona i u nich skala pokazuje -7 do +7.Poczatkowo myslalam ze to moze kwestia oprogramowania ale nie znalazlam zadnej aktualizacji do wersji 1.0.9.Prosze o pomoc.Dziekuje.

Uzależniony

Domyślnie Odp: Koryg.exp./AEB EOS550D

Cytat Zamieszczone przez Evie Zobacz posta
    Witam!
    W menu Koryg.exp./AEB znalazlam ze skala ekspozycji rozni sie od moich znajomych. Skala ktora widnieje u mnie na ekranie jest w przedziale -5 do +5. Znajomi maja ten sam model Canona i u nich skala pokazuje -7 do +7.Poczatkowo myslalam ze to moze kwestia oprogramowania ale nie znalazlam zadnej aktualizacji do wersji 1.0.9.Prosze o pomoc.Dziekuje.
    Nie do końca rozumiem w czym problem - czy poszukujesz aktualnego firmware do 550D?
    Używałem tego aparatu ponad 2 lata, ale już nie pamiętam jaki był zakres skali we wspomnianym ekranie menu. Optowałbym jednak za +-5EV. Być może, aparat Twoich przyjaciół ma wgrane jakieś dodatkowe oprogramowanie typu np. Magic Lantern, bo ono rozszerza niektóre możliwości aparatu.

Uzależniony

Auto Exposure Bracketing (AEB) (EOS REBEL T2i/EOS 550D)

Od -5 do +5 można korygować ekspozycje do tego bracketing -2 +2ev więc jest -7 +7.

Szukam odpowiedzi dlaczego skala u moich znajmych jest inna od mojej.Mysle ze moze jakies ustawienia lub oprogramowanie.Moj 550d ma juz ponad rok a ich 2miesiace.Kupilismy tez aparaty w innych krajach.Nie wiem czy jest to oprogramowanie?jednak nie widze zadnej aktualizacji.To tylko ciekawosc.

Coś już napisał Awatar MacRo
    Miasto
    Stargard Szczeciński

Jeśli chcesz wyciągnąć ze swojego 550d jeszcze więcej niż te parę stopni w skali korekcji ekspozycji to proponuje instalacje nieoficjalnej nakładki na oprogramowanie Canona, która nazywa się Magic Lantern.

Film z działania: Magic Lantern Install & Overview - T2i (HD) - YouTube

Strona gdzie możesz pobrać ML: MagicLantern.fm - Download
    FotoMaciej
    C 7D (Magic Lantern)| C 400D (400plus mod + IR MOD) | Sigma 17-50 f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 | C ex430 II | Nissin 866 Mark II

Uprawnienia umieszczania postów