Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Canon 5DIII czy Nikon D 800

Bywalec
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie Odp: Canon 5DIII czy Nikon D 800

Krążą legendy, że jeśli lubisz pracować na zoomach oraz reporterskim świetle błyskowym to warto zainteresować się Nikonem. Natomiast jeśli preferujesz stałki i chcesz mieć piękne kolory (w tym kolor skóry), a dodatkowo ciekawy tryb wideo - to musisz mieć Canona. Coś w tym jest.

[nudna historia mode on]
    Sam swego czasu starałem się o dotację (zresztą nie było to tak dawno). Ogólnie studiowałem dziennie, pracowałem dorywczo wieczorami, a w nocy pisałem biznes plan oraz obmyślałem sprawy związane z firmą. Skąd pomysł na firmę i na dotację? Miałem już trochę zleceń za sobą, zrezygnowałem z pracy dziennikarza radiowego i fotografa prasowego, gdyż kasa z tego była żadna, a atmosfera - jakby to ująć w skrócie - bardzo niemiła. Uznałem, że warto spróbować otworzyć coś swojego, bo chciałbym robić w życiu to, co lubię, a reporterką (w ogólnym tego słowa znaczeniu) interesowałem się od dawna.
    [nudna historia mode off]

Przede wszystkim nie chciałem być kolejną osobą, która po roku zamknie działalność, sprzeda sprzęt i kupi sobie jakiś fajny samochód za kasę z UE. Szkoda trzymać komuś miejsca, bo ktoś serio może takiej kasy potrzebować. Ja jako amator - zresztą jestem nim ciągle tylko zarabiam swoimi zdjęciami i mam swoją jednoosobową firmę - wiedziałem dokładnie czego chcę, dlaczego akurat to i do czego dążę. Wiedziałem, że będę chciał kupić FF, jednak na tamtą chwilkę lepsze było dla mnie pozostanie w APSC, gdyż FF wychodziło za drogo.
    Podejrzewam, że masz ok 20 000 tys. zł - i co za to kupisz? C5d mkIII oraz 24-70/2.8L i zostanie Tobie 1000 zł na jakieś akcesoria - no to kupisz w sumie lampę błyskową. I tyle. Fajny zestaw owszem i wiem, że wielu fotografów na podobnym pracuje - sam zresztą widziałem. Ja jednak wiem, że z tego zestawu ze stopki robię 2:
    1) C60D + 8mm/3.5 + 11-16mm/2.8
    2) 5DII + 24/1.4L + 50/1.4 + 85/1.8 +70-200/2.8L

Po co to wszystko piszę? Chcę Tobie zarysować moją drogę do swoich ogniskowych oraz sprzętu, który jakiś czas kompletowałem. Nikt tutaj Tobie nie napisze, żebyś wziął X albo Y, bo nikt nie zna Twoich preferencji. I warto dodać, że lepiej mieć gorszy aparat, a lepsze obiektywy niż na odwrót.
    Z wyżej wymienionych aparatów - brałbym C5d ze względu na znośną matrycę, obiektywy, które posiadam i nieprzeładowaną pikselami matrycę. Przy D800 trzeba kupić duże karty, większe dyski twarde itp., a ja - aż takiej rozdzielczości nie potrzebuję :-).
    5D III + 60D
    S8/3,5 + T11-16/2.8 + C24/1,4L + C50/1.4 + C85/1.8 + C70-200/2,8L
    C430EXII + C580EXII
    + parę innych gratów :-)

Początki nałogu
    Miasto
    Kielce/fr

Takie pytania co wybrac non stop sie powtarzaja, ale nie rozumiem jak mozna nie wiedziec jak wydac pieniadze?
    Nikt nie odpowie konkretnie co lepsze, bo beda pisac jesli stalki to canon, jesli zoomy to nikon itp i co to komu pomoze?

Coś już napisał Awatar arapaho
    Miasto
    Swiat

Nikon i Canon, oba systemy sa berdzo dobre. Kazdy ma jakies tam wady rowniez.
    W kwesti wyboru pomiedzy nimi kierowal bym sie kilkoma kryteriami:
    Pierwsze, biznes plan - ile kaski mam, ile moge wydac na sprzet, oraz ile ten sprzet kosztuje ...
    Drugie - biore aparat do reki, w sklepie np, kazdy jest inny w budowie, inaczej lezy w dloni. Komfort pracy jest wazny...
    Trzecie - zobaczyl bym wsrod znajomych, z jakiej firmy maja sprzet. Chodzi mi tu o tych, ktorzy maja dobry sprzet i znaja sie na fotografi.
    Wybierajac ta sama firme mozemy liczyc na kompatybilnosc systemnowa. Mazna zawsze pozyczyc od takiej osoby obiektyw, lampe czy cokolwiek innego systemowego.
    Na poczatku drogi to moze byc dosc istotne... Nie kazdy kupi wszystko od razu ...

Wazne, oba systemy daja mozliwosc zrobienia genijalnych zdjec, jakosciowo i merytorycznie - to fotograf jest najslabszym ogniwem tutaj ...
    Pozdrawiam.
    - .. -

Ja bym na Twoim miejscu został przy Sonym - też ma wiele zalet i wad. Jesteś pewien, że Sony Cię ogranicza, na tyle że przesiadka na Nikona czy Canona uczyni Cię lepszym fotografem?
    To jest podstawowe pytanie! Zawsze można rzucić monetą, przy takim wyborze zawsze i tak wypadnie orzeł

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Jeżeli chcesz zmienić system Sonego to musisz pomyśleć czy system Canoniego da ci coś więcej. Użytkownicy Nikoniego mówią, że ma trochę lepsze puszki od Canoniego. Znowu system Canoniego ma lepsze i tańsze topowe szkła. Więc pomyśl co cię z Sonym ogranicza i wybierz cały system Canoniego lub Nikoniego.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów