Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: 5dmkII + lampa sonego i canona ( wyzwalacz ) Problem

Mieszany widok

Question 5dmkII + lampa sonego i canona ( wyzwalacz ) Problem

cześć,

Idea:
    2 lampy: jedna canon, druga sony podłączyć obydwie do odbiorników quantum foamex dr ray z canonem łatwo ale z sonym już nie.
    Wiec zamówiłem coś takiego : Adapter gorąca stopka ISO na LAMPĘ BŁYSKOWĄ SONY (2618279852) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Problem:
    Nie działa.
    Aparat: 5dmkII
    Lampa: Sony HVL-F42AM (ma więcej niż 2,5 roku)

Zadzwoniłem, odesłałem powiedzieli ze kostka przewodzi wiec działa, ale jeżeli lampa ma więcej niż 2 lata znaczy ze ma stary układ ( szczerze nie orientuje się w terminach ) i nie będzie działać bo:
    odbiornik jest zasilany 2 bateriami AAA a lampa jest 6V i tu jest problem ( tyle za lampa canona ma tez 6V i działa na odbiornikach normalnie)
    Ale z canonem powinna działać bo canona ma baterie 7.2V ale nie działa. Sprzedawca nie rozumiał czemu po podłączeniu kostki do canona lampa nie działała.

orientuje się ktoś w tym ? jest jakiś sposób żeby opanować ta durna lampę ? czymś innym ? (nie, nie interesuje mnie kupowanie odbiorników do sonego)
    Może da się przerobić lampę żeby poprowadzić kabel jakoś do odbiornika.

PS. lampa działa normalnie z aparatem sonym.

Pozdrawiam
    Stanisław Dobrzański

mk
    Guest

Domyślnie Odp: 5dmkII + lampa sonego i canona ( wyzwalacz ) Problem

Tak przypadkiem nie masz fotoceli w lampie sony ? Wtedy masz problem rozwiązany, nie podłączasz lampy sony do odbiornika tylko ustawiasz ją jako slave i wyzwalasz błyskiem lampy canona. Nie mam pojęcia jak to jest z lampami Sony, jeśli jest fotocela to jedynie to Cię ratuje ; )

Edit:
    Właśnie sprawdziłem nie masz fotoceli w swojej lampie ale możesz ją dokupić: Akcesoria do lamp : Fotocela na lamp SONY/MINOLTA - SystemBank
    Ostatnio edytowane przez mk ; 09-10-2012 o 09:42

Domyślnie Odp: 5dmkII + lampa sonego i canona ( wyzwalacz ) Problem

znalazłem odpowiedz. sony to sony ...

Sony HVL-F42AM speedlight Studio Radio Trigger bug, and how to fix it - YouTube

Radio trigger test on F42 Sonys - YouTube

#marcinstanczak dzięki za odp. tylko w plenerze nie wiem czy fotocela sobie poradzi, dlatego zamówiłem kostkę jeszcze sprawdzę jak nie będzie działać najwyżej sprzedam sonego i kupie inna lampę

Dzięki wielkie i pozdrawiam
    Stanisław Dobrzański

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów