Może jeden z bardziej znanych blogów będzie potwierdzeniem "spisku".Identyczne ustawienie, jeden korpus synchronizuje na danej prędkości, drugi nie. Ja sam tego doświadczyłem, ale być może autor strobist ma większy autorytet.
http://strobist.blogspot.com/2010/01...your-sync.html. Artykuł wraz z komentarzami.
Pierwszą przygodę z lampami i studio rozpocząłem z inną marką niż Canon, czas synchronizacji wedlug specyfikacji byl 1/250 i taki osiągałem. To był crop ale nie wiem czy ma to znaczenie. Stąd trochę szukałem w sieci, jak w 5d2 musiałem zejść niżej niż deklarowany i nie wiedziałem co jest grane. Instrukcja instrukcją, a doświadczenie swoją drogą. Wedle instrukcji Canon Ci tego nie gwarantuje, że będziesz miał 1/200 w studio, a prawda jest jest taka, że jeden będzie miał 160 a drugi 125.Oczywiście wyzwalacze i lampy mogą mieć znaczenie. Ja używałem chinczyka za 100 zl.
Wiem też, że kingi, o których pisał kolega faktycznie wyciągały nieźle 5d2, ale przy takich czasch kosztem mocy lamp i to znacznie.