Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: nierównomierne naświetlanie Canon 5d Mark II

Początki nałogu

Domyślnie nierównomierne naświetlanie Canon 5d Mark II

Może jeden z bardziej znanych blogów będzie potwierdzeniem "spisku".Identyczne ustawienie, jeden korpus synchronizuje na danej prędkości, drugi nie. Ja sam tego doświadczyłem, ale być może autor strobist ma większy autorytet.

http://strobist.blogspot.com/2010/01...your-sync.html. Artykuł wraz z komentarzami.

Pierwszą przygodę z lampami i studio rozpocząłem z inną marką niż Canon, czas synchronizacji wedlug specyfikacji byl 1/250 i taki osiągałem. To był crop ale nie wiem czy ma to znaczenie. Stąd trochę szukałem w sieci, jak w 5d2 musiałem zejść niżej niż deklarowany i nie wiedziałem co jest grane. Instrukcja instrukcją, a doświadczenie swoją drogą. Wedle instrukcji Canon Ci tego nie gwarantuje, że będziesz miał 1/200 w studio, a prawda jest jest taka, że jeden będzie miał 160 a drugi 125.Oczywiście wyzwalacze i lampy mogą mieć znaczenie. Ja używałem chinczyka za 100 zl.

Wiem też, że kingi, o których pisał kolega faktycznie wyciągały nieźle 5d2, ale przy takich czasch kosztem mocy lamp i to znacznie.
    Ostatnio edytowane przez zaix ; 15-12-2012 o 15:45
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Uzależniony

Domyślnie Odp: nierównomierne naświetlanie Canon 5d Mark II

U mnie RF-602 niekiedy potrafiły zostawić czarny pasek z 1/200 ale bardzo rzadko. Przy YN-622C nie spotkałem tego problemu. Używam manualnych lampek YN

Wyzwalacze możesz sprawdzić w łatwy sposób. zrób zdjęcie na 1/400 z manualną lampą na body a później z wyzwalaczem. RF-602 maja większe opóźnienie niż YN-622C. Jak wyzwalacz się spóźni to dół będzie ciemniejszy nawet dla 1/200.
    Ostatnio edytowane przez Grzesiek_PL ; 15-12-2012 o 16:06

Początki nałogu

z 5d2 właśnie miałem YN 602 i czas tak max to 1/160 a bezpieczny 1/125. Nie było szans na 1/200-zawsze spory pasek. Teraz te same wyzwalacze na 5d3 i czas 160 jest OK. Kolega z forum podpowiedział mi , że na YN 622C spokojnie 5d3 jedzie na 1/200. Póki co nie mam. Tak więc kolejna osoba to potwierdza. Na twoim miejscu sprawdził bym właśnie 622C. Wszystko to tyczy się lamp studyjnych. Może się mylę ale 1/200 na systemowej chyba zawsze powinna dać radę, z radiem czy bez? Skorygujcie mnie jeśli się mylę. O ile pamiętam z systemową nie miałem problemów.
    Ostatnio edytowane przez zaix ; 15-12-2012 o 19:50

Uzależniony

Tak jak wcześniej, moim zdaniem jest to problem wyzwalaczy. 5D II z YN-622C chodzą bardzo dobrze. RF-602 mają większe opóźnienie i nie są powtarzalne w 100%.

Cytat Zamieszczone przez zaix Zobacz posta
    Może się mylę ale 1/200 na systemowej chyba zawsze powinna dać radę, z radiem czy bez?
    Zależy od jakości wyzwalacza, tutaj przykład z 500D gdzie jego czas synchronizacji jest 1/200s, kiedyś to testowałem, teraz mi się nie chce z YN-622C ale efekt jest podobny (mam dość fotograficznych testów ).

Początki nałogu Awatar artd4
    Miasto
    Warszawa

wpis Grześka _PL powinien zostać oznaczony jako najrozsądniejszy i najbardziej pomocny.
    Dzięki Ci kolego,że chciało Ci się naświetlić (dosłownie) sprawę.
    Oby więcej takicj pomocnych kolegów było na tym forum
    Mnie ten wpis( jak i innych kolegów) w tym temacie baaardzo pomógł
    ZaawansowanyAMATOR! ! ! NIE FANATYK !!!
    2x dSLR (Canon)

Początki nałogu

Zgadzam się. Również dzięki. Przydatna wskazówka .

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów