nastepne pytania "pierwszaka" + studium fotografii akwarystycznej

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Zamieszczone przez Zodiakalny Rak
    A taki temat: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85081727 w kontekscie lampy z dyfuzorem.
    Nie EZ!!! tylko EX.
    Uważaj na to, bo to tylko jedna ostatnia literka, są 420EZ i 430EZ i te nie wpółpracują z cyfrą (poza trybem całkowicie manualnym).
    Zaś odpowiednio 420EX i 430EX to są lampy do cyfry.

na temat rozpraszaczy/dyfuzorow to jeszcze za wczesnie.
    Ja juz na temat dyfuzorów w ogóle nie chce się wypowiadać.
    W przypadku akwarium mam za duże przekonanie do kabla. Zresztą nie tylko ja - w bieżącym wątku rysiaczek też o tym kablu wspominał - post #6 / pkt 4.
    Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• rysiaczek
      Uzależniony
      • 2005
      • 897

Zamieszczone przez mirhon
      Mam velbona i nie polecam. Głowica (właściwie całość) to plastikowy szajs...Nie mam jakiegoś najprostszego modelu...tam niby wszystko jest łącznie z małą poziomicą :-), pierwsze co padło to korbka do wysuwania głowicy (dwukierunkowa) w górę, później doszły jakieś luzy i pomimo że jest tension control to i tak ma jakieś luzy . IMHO całość zrobiona jest sorry za wyrażenie z gównilitu ... :-) . Kup coś lepszego...
      Mirhon precyzuj o czym piszesz, bo w błąd wprowadzasz...
      Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

• Zodiakalny Rak
        Początki nałogu
        • 2006
        • 411

cosina lub inne macro (100/2.5) ver. soczewki macro

... jak w temacie. Nie znalazlem obecnie na allegro (wiem, wiem, trzeba poczekac na okazje) cosiny lub vivitar lub ... 100/3.5 ale z macro znalazlem soczewki http://www.allegro.pl/show_item.php?item=86128577 . Pasujace do C350d i nawet KITa. Bawiliscie sie nimi i czy wogole nie warto sobie zaprzatac tym glowy?

Pozdrawiam.
        z pozdrowieniami

Komentarz

• mirhon
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1025

Zamieszczone przez rysiaczek
          Mirhon precyzuj o czym piszesz, bo w błąd wprowadzasz...

mam starszy model tego...i jeśli ten jest zrobiony podobnie to za 375 zł niech go sobie wsadzą...
          Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Komentarz

• Zodiakalny Rak
            Początki nałogu
            • 2006
            • 411

Zamieszczone przez mirhon
            http://www.sklepfotograficzny.pl/sta...statyw-DV7000/

mam starszy model tego...i jeśli ten jest zrobiony podobnie to za 375 zł niech go sobie wsadzą...
            ... o tak ale to nie jest sherpa!

Pozdrawiam.
            z pozdrowieniami

Komentarz

• kami74
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1492

Wiem co to za statyw. I on hmmm... nawet wstydziłby się stać koło sherpy. Naprawde jestem w szoku że tyle kosztuje
              5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
              MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• Janusz Body
                Moderator
                • 2004
                • 5757

4. i chyba ostatnie pytanie o lampe, nie wydaje sie byc prawdopodobnym aby starczylo mnie tych 10 000 Kelwinow (wykrakales Tomek), ktore posiadam w akwa (niektore fotki wyszly takie sobie przy zastanym) wiec temat lampa: nie bede z nia biegal po kosciolach czy slubach wiec zasobnik akumulatora, lekkosc itd. nie stanowia, potrzebuje dodatkowe swiatlo za tanie pieniazki i nie jestem pewien co do rozpraszacza (nie do konca czuje jego potrzebe) – co polecacie i za ile?
                Jeśli to ma być tanie rozwiązanie i tylko do akwarium to raczej stałe światło. 2-3 halogeny po 500W każdy to wydatek na poziomie 200 PLN w Castoramie. Znam takiego jednego co robił zdjęcia akwarium uzywając pięciu lamp i ST-E2 do ich odpalenia :-) Zdaje się, że nie narzekał na nadmiar światła ;-)

Rozpraszacze na pewno bedą potrzebne, tyle że możesz pokombinować samemu - folia, papier, karton - dużo możliwości.

Filtr? Bo ja wiem, jeśli dobrze poustawiasz światło to odblasków na szybie nie powinno być.

Statyw - jeśli TYLKO do akwarium i w domu to nawet takie małe stołowe imadełko wystarczy. W końcu w domu to możesz postawić obok stół albo krzesło i do niego przykrecic imadło z aparatem. Bedzie stabilniejsze od gównianego statywu. Statywów trochę przerobiłem. Kupno "byle czego" to wyrzucanie kasy. Naprawde to warto dać te 400-500 PLN za statyw i kolejne 300-400 za głowicę.

Pozdrawiam

EDIT: Kupujac pierwszą głowice NIE zaczynałbym od kulowej.
                Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,
                Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Duty
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 244

4. i chyba ostatnie pytanie o lampe, nie wydaje sie byc prawdopodobnym aby starczylo mnie tych 10 000 Kelwinow (wykrakales Tomek), ktore posiadam w akwa (niektore fotki wyszly takie sobie przy zastanym) wiec temat lampa: nie bede z nia biegal po kosciolach czy slubach wiec zasobnik akumulatora, lekkosc itd. nie stanowia, potrzebuje dodatkowe swiatlo za tanie pieniazki i nie jestem pewien co do rozpraszacza (nie do konca czuje jego potrzebe) – co polecacie i za ile?

pozdrawiam
                  Jeśli masz oświetlenie HQI, to akwarium chyba morskie?
                  Radzę jednak kupić lampę, i to jak najmocniejszą – najlepiej 550EX albo 580 EX, podłączaną na kabelku Off Cord 2. Albo używaną lampę (lampy) studyjne
                  Lampy do fotografowania akwarium używam zawsze na pełnej mocy 1/1. Dopasowuję do tego przysłonę – i fotografuję tylko w strefie akwarium, w której ustawiłem światło.
                  Ubrać się należy na czarno, na rękach też najlepiej czarne rękawiczki – aparat już masz ciemny (to minimalizuje odblaski).
                  O filtrze polaryzacyjnym można zapomnieć – przeszkadza tylko w ustawianiu ostrości.
                  Jasny obiektyw to podstawa (ustawianie ostrości) – przymykasz i tak do przysłony 8-16.
                  Statyw przydatny jest do zdjęć całego akwarium, a portrety ryb i dynamiczne zdjęcia robię z ręki, ostrość ustawiam manualnie – nie ma czasu na AF (ciemne pyski ryb na AF nie bardzo pozwalają).
                  Wspomniany przez Janusza układ oświetlenia pięcioma lampami wyglądał tak (ISO 100, 1/200, f22):

To były 3x580EX i 2x550EX – wszystkie w manual 1/1. Białe kartki pozwalają wyciemnić strefy prześwietlane – regulują ładnie rozkład światła z lamp. Ręcznik powieszony na poprzeczce statywu nie pozwala mnie oświetlić – w końcu nie na darmo się na czarno ubieram, żebym miał jeszcze się odbijać w szkle po oświetleniu lampami.

Tu jest zdjęcie Tamronem Macro 90/2,8 – ostrość ustawiana ręcznie, pysk Tropheusa Maswa (rybka ma jakieś 12-13 cm) – z AF to można zapomnieć o takiej fotce - rybka za szybka i za ciemna jest.
                  ISO 100, 1/160s, f11:

A tu jest pomniejszenie tego, co sfotografowałem oświetlając zaprezentowanym układem lamp – zdjęcie ma 3000x900 pikseli, ale nie mam gdzie takiego umieścić (i na razie nie wolno mi, do rozstrzygnięcia konkursu .
                  ISO100, 1/200, f:11, obiektyw 24-70 L, ogniskowa 54 mm.

EDIT: kicha, jak dodają tam zdjęcia, to mi się linki dezaktualizują - ma być: zdjęcie numer 7 i zbiornik tanganikański 2,
                  Ostatnio edytowany przez Duty; 1854.
                  Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Komentarz

• KuchateK
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 4895

Troche taniej jak zestaw 550/580'tek bedzie kupic pare zarowek blyskowych...
                    ...

Komentarz

• Duty
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 244

Zamieszczone przez KuchateK
                      Troche taniej jak zestaw 550/580'tek bedzie kupic pare zarowek blyskowych...
                      Jeśli tylko ich moc na to pozwoli - nie ma problemu. I tak się robi w manualu.
                      Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Komentarz

• Zodiakalny Rak
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 411

re: J.B. i Duty

Zamieszczone przez Janusz Body
                        Jeśli to ma być tanie rozwiązanie i tylko do akwarium to raczej stałe światło. 2-3 halogeny po 500W każdy to wydatek na poziomie 200 PLN w Castoramie. Znam takiego jednego co robił zdjęcia akwarium uzywając pięciu lamp i ST-E2 do ich odpalenia :-) Zdaje się, że nie narzekał na nadmiar światła ;-)
                        Zamieszczone przez Duty
                        Jeśli masz oświetlenie HQI, to akwarium chyba morskie?
                        Radzę jednak kupić lampę, i to jak najmocniejszą – najlepiej 550EX albo 580 EX, podłączaną na kabelku Off Cord 2. Albo używaną lampę (lampy) studyjne
                        Lampy do fotografowania akwarium używam zawsze na pełnej mocy 1/1. Dopasowuję do tego przysłonę – i fotografuję tylko w strefie akwarium, w której ustawiłem światło.
                        Ubrać się należy na czarno, na rękach też najlepiej czarne rękawiczki – aparat już masz ciemny (to minimalizuje odblaski).
                        nie spodziewalem sie az takiej pomocy z waszej strony, nie chodzi mi o to ze forumowicze sa niepomocni (wrecz przeciwnie) ale, ze nie dodalem kilku innych szczegolow: posiadam akwarium roslinne z pielegniczkami, jak to w akwariach roslinnych (holenderskich) najwazniejsza jest ekspozycja roslin i ta u mnie jest na dlugosci 120cm, co nie jest az tak znacznym rozmiarem ale, przy wysokosci zbiornika 27,5cm jest to cel zamierzony -> stosunek W/L byl dosc wysoki okolo 0,7 co jest potrzebne do cyklu azotowego i przy nawozeniu w tym przymusowo CO2 bardzo dobrego rozwoju roslin; ... a wiec (1) moje 60W rozmieszczone na calej dlugosci z temperatura 10.000 K jest dosc mocno biale i rozprasza sie w akwa az po dno (dla przypomnienia wysokosc netto akwa -podloze to okolo 20-22cm czyli bardzo niziutkie); (2) pielegniczki to nie pyszczaki z tanganiki czy malawi, sa mniejsze (cacatuoides do 9cm i ramirezi do 7cm) i znacznieeeeeeee wolniejsze a co najwazniejsze w kontekscie swiatla - nie przepadaja (!) za nim, juz przy tych samych 60W i 10.000 K chowaja sie w gaszczu roslin i kryjowkach korzeni i nie za bardzo chca wychodzic; tak wiec reasumujac ze swiatlem jest troche problem a z drugiej strony ulatwienie - problem bo gdy doswietle akwa nie bede mial kogo fotografowac, latwiej - bo taniej
                        dlatego tak sie uczepilem tej lampy i cykniecia swiatla tylko w momencie wykonywania zdjecia - przy manualnym i w dodatku 1/1 bede mial mozliwosc chyba zrobienia foty roslinom - nie probowalem jeszcze takiego eksperymentu ale przy skierowaniu wszystkich zaroweczek halogenowych z sufitu na akwa i wlaczeniu tych dwoch swietlowek nad akwa ... malo jest co obserwowac; druga sprawa to to ze moge (tak do tej pory bylo) fotografowac z nieco dluzszymi czasami ze wzgledu na to, ze nie mam tanganiki i jest statyczniej
                        reasumujac: co do swiatla nie moze byc go zbyt duzo ze wzgledu na pielegniczki i IMO winno byc tylko przy wykonywaniu fotografii (co zwrocilo moja uwage u ciebie Duty to lampy z boku - jak kazde akwa oswietlenie bokow jest kiepskie, musze o tym pomyslec, do tej pory konce akwa wychodzily kiepsko ale zrzucalem to na dluuuuugosc akwa i wychodzenie koncow zbiornika tuz przy ramce fotki)

Statyw - jeśli TYLKO do akwarium i w domu to nawet takie małe stołowe imadełko wystarczy. W końcu w domu to możesz postawić obok stół albo krzesło i do niego przykrecic imadło z aparatem. Bedzie stabilniejsze od gównianego statywu. Statywów trochę przerobiłem. Kupno "byle czego" to wyrzucanie kasy. Naprawde to warto dać te 400-500 PLN za statyw i kolejne 300-400 za głowicę.
                        Zamieszczone przez Duty
                        Statyw przydatny jest do zdjęć całego akwarium, a portrety ryb i dynamiczne zdjęcia robię z ręki, ostrość ustawiam manualnie – nie ma czasu na AF (ciemne pyski ryb na AF nie bardzo pozwalają).
                        tak jak wyzej, nie mam takiego problemu z wykonywaniem makro na rybach (i w przeciwienstwie do tanganiki moge je wykonywac i robie tak z AF - przy ustawieniu Al Focus - jak na razie przynajmniej), nie sa szybkie a ich kolory sa mniej ciemne niz w tanganice ( http://www.akwafoto.pl/baza.php?view3=gatunek&gat=00021 - swoich jeszcz nie mam aby pokazac na tym forum); kupilem juz jak widac w podpisie statyw a wyszedlem z zalozenia, ze nie stac mnie na jakies tanie badziewie, wiec wybralem dla mnie srednia polke, ktora i tak moge w calosci nie wykorzystac (velbon sherpa 600r) - jest przyzwoicie ciezki i stabilny a glowice ma kulowa - trudno Januszu (bede sie musial nauczyc jezdzic od razu mercedesem z pominieciem sredniej klasy), dosc sporo wynegocjowalem na sprzecie i moglem sobie pozwolic jeszcze za zakup statywu j.w. jak i filtrow UV(0) HOYA HMC SUPER na KITa i 50/1.8

jeszcze raz bardzo goraco dziekuje za pomoc - szczgolnie Duty'emu, ktora to pomoc, jak zawsze w moim przypadku, jest mile widziana nawet a zwlaszcza w duzei ilosci (ucze sie dosc mocno wykorzystujac wasza - forum - praktyke i doswiadczenie); jesli bedziecie mieli jakies pomysly albo z doswiadczenia wynikajace sugestie, ktore pomoga mnie w fotografowaniu calego zbiornika (ze wzgledu na jego roslinny charakter) jak i samych mieszkancow to oczywiscie bardzo prosze (od razu uprzedzam, ze ten link: http://www.fotografia-przyrodnicza.a...rady/index.php juz posiadam :wink: )

dziekuje i pozdrawiam
                        Ostatnio edytowany przez Zodiakalny Rak; 4383.
                        z pozdrowieniami

Komentarz

• borkomar
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1083

Jesli chodzi o statyw to Sherpa 600R - mam takowy i jest to naprawde super sprzet w tej cenie - metalowa glowica i ogolnie wszystko solidnie wykonane.Co do reszty to juz Koledzy powiedzieli
                          5D +

Komentarz

• Janusz Body
                            Moderator
                            • 2004
                            • 5757

...trudno Januszu (bede sie musial nauczyc jezdzic od razu mercedesem z pominieciem sredniej klasy)...
                            Boję się, że "mercedes" to normalna głowica o 3 stopniach swobody (typu Manfrotto 029) a kulowa to właśnie "srednia klasa" - chyba, ze kupisz ArcaSwiss za jedyne 999 funciaków

Z jakiej lampy masz 10.000K - pytam z ciekawości :-)

Janusz

Janusz,

Komentarz

• Zodiakalny Rak
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 411

Boję się, że "mercedes" to normalna głowica o 3 stopniach swobody (typu Manfrotto 029) a kulowa to właśnie "srednia klasa" - chyba, ze kupisz ArcaSwiss za jedyne 999 funciaków
                              nie, nie dziekuje :-P ... a bez zartow -> tym bardziej sie ciesze - dosc wygodna w uzyciu i jak na razie nie uprzykrza mi sie nazbyt :-P

Z jakiej lampy masz 10.000K - pytam z ciekawości :-)
                              ... to nie lampa ale dwie swietlowki akwarystyczne w tzw. belce oswietleniowej z odblysnikami (http://www.zoosfera.pl/srodek.php?id=276&kat=11) maja po 10.000 K, nie pamietam teraz ich nazw i producentow ale jesli cie to interesuje sprawdze dzisiaj i ci podesle (daj tylko znac czy mam tam grzebac)

pozdrawiam
                              z pozdrowieniami

Komentarz

• Janusz Body
                                Moderator
                                • 2004
                                • 5757

... to nie lampa ale dwie swietlowki akwarystyczne w tzw. belce oswietleniowej z odblysnikami (http://www.zoosfera.pl/srodek.php?id=276&kat=11) maja po 10.000 K, nie pamietam teraz ich nazw i producentow ale jesli cie to interesuje sprawdze dzisiaj i ci podesle (daj tylko znac czy mam tam grzebac)
                                Dzięki. Nie zawracaj sobie głowy i tak jutro wylatuje na statek na cztery miesiace i forum nie poczytam.

Ciekawe jakie spektrum mają te świetlówki. Jeśli wykres jest w miare gładki to jest OK. Jeśli są "piki" na jakichś długościach fali (podejrzewam, ze tak jest) to do fotografii.... no niebardzo się nadaja.

Pozdrawiam
                                Janusz

Janusz,

Komentarz

Pracuję...
                                X