Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 82

Wątek: nastepne pytania "pierwszaka" + studium fotografii akwarystycznej

Początki nałogu Awatar Zodiakalny Rak

Domyślnie re: gwozdzt

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
    W tych wszystkich Velbonach nie podoba mi się głowica (w moich oczach wygląda jak jakaś taka do video).
    Za 350zł polecam FT-666. Do niego będziesz sobie mógł wybrać głowicę kulową lub 3D. Szukaj go w "Statywy" --> "profesjonalne"
    www.abitus.pl
    www.funsports.pl
    oraz na Allegro, bo te firmy też się tam wystawiają.
    Zarowno poprzedni FT-6101 za 200zł, jak i ten są to chińskie odpowiedniki Manfrotto. Poza ekstremalnymi warunkami terenowymi sprawdzają się przyzwoicie, sam mam ten mniejszy i jestem zadowolony.
    FT-6101 --> M190
    FT-666 --> M055
    Co do sherpy - ogladalem i macalem wlasnorecznie -> wydawal sie byc solidny - no ale z doswiadczeniami sie nie dyskutuje.
    Co do 6101 jest ok ale nisko (max 1410), czasem robie zdjecia makro z nad zbiornika tj. pod katem i z gory i przydaloby sie te 1600 mm.
    W przypadku 666 mamy tam glowice 3d (odpada) a zakup kulowej (GL-610X - 99pln) to juz bedzie powyzej 350pln. Sam nie wiem. Poszperam jeszcze w innych statywach FT (tych tanszych i wyzszych) + wymienie glowice na kulowa (jesli sa).

To nie Kelwinów Ci zabrakło, ale Luksów :-)
    ale temperatura / barwa jest oki

Co do błyskotki, to żebyś nie miał problemów z kompatybilnością w grę wchodzą Canonowskie EX, Sigma EF-500 SUPER i wybrane modele Metza.
    Najtaniej 380EX - używka na Allegro do 400zł. Chyba żebyś trafił używaną 220EX, ale musiałoby to być w granicach 200-250zł, bo więcej nie warto.
    Dalej: kabel.
    Do 220EX konieczny bezwzglęnie. Natomiast przy 380EX możesz kombinować z dyfuzorem (tak jak radził Ci Kolega akwarysta, który posiadał 420EX + LumiQuest Ultrasoft). Choć jeśli chodzi tylko i wyłącznie o akwarium, to ja bym postawił na 220EX + kabel.
    Wbrew pozorom, mocą te lampy praktycznie się nie róźnią!
    Przy kącie błysku dla ogniskowej 28mm (dla cropa 18mm)
    220EX --> GN = 22
    380EX --> GN = 23
    http://www.kjsl.com/%7Edave/speedlites.html
    Kabel? Help - tzn. lampa do lapki z boku na kabelku? Jakim?
    Bo rozumiem, ze dyfuzor (np. taki jaki sprzedawales z lampa to juz dodatkowe ladne pare zloty)? I od razu dodatkowe pytanie czy do tej 220EX dyfuzor mozna byloby dokupic pozniej czy ona nie jest przystosowana? Bo jesli jednak, idac za doswiadczeniem Tasmy, bede potrzebowal dyfuzora to nie chcialbym sie pakowac w lampe bez mozliwosci podlaczenia dyfuzora?

Dzieki i pozdrawiam.
    z pozdrowieniami "69"

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zodiakalny Rak
    Co do 6101 jest ok ale nisko (max 1410), czasem robie zdjecia makro z nad zbiornika tj. pod katem i z gory i przydaloby sie te 1600 mm.
    W przypadku 666 mamy tam glowice 3d (odpada) a zakup kulowej (GL-610X - 99pln) to juz bedzie powyzej 350pln. Sam nie wiem. Poszperam jeszcze w innych statywach FT (tych tanszych i wyzszych) + wymienie glowice na kulowa (jesli sa).
    FT-666 ma około 175 cm. Chyba wystarczy?
    Co do głowicy, to po prostu poproś wybranego sprzedawcę o zmianę 3d na kulową. W 99% przypadków nie będzie problemu. Jak trafisz na pozostały 1% to pójdziesz do innego.

ale temperatura / barwa jest oki
    Chocby nie była to od czego jest WB :-)

Kabel? Help - tzn. lampa do lapki z boku na kabelku?
    Ciekawe ile razy jeszcze ten link zapodam ;-)
    http://www.fotografia-przyrodnicza.a...grafowanie.php

Jakim?
    Nazywa się to Off Camera Shoe Cord
    http://www.kjsl.com/~dave/ocsc.html
    http://www.google.pl/search?sourceid...mera+shoe+cord

Bo rozumiem, ze dyfuzor (np. taki jaki sprzedawales z lampa to juz dodatkowe ladne pare zloty)?
    około 100zł.

I od razu dodatkowe pytanie czy do tej 220EX dyfuzor mozna byloby dokupic pozniej czy ona nie jest przystosowana? Bo jesli jednak, idac za doswiadczeniem Tasmy, bede potrzebowal dyfuzora to nie chcialbym sie pakowac w lampe bez mozliwosci podlaczenia dyfuzora?
    220EX to taka niewielka, prosta lampka.
    http://www.google.pl/search?sourceid...GLD:en&q=220EX
    Żadnego dyfuzora niestety do niej nie zastosujesz. Ja jednak ciągle bardziej widze lampe na kablu niż dyfuzor.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 10-02-2006 o 11:06
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Co do sherpy - ogladalem i macalem wlasnorecznie -> wydawal sie byc solidny - no ale z doswiadczeniami sie nie dyskutuje.
    mirhon nie pisał o Sherpach, pisal o Velbonach, tak doszedłem do wniosku jak jescze raz przeczytalem jego post. Czemu ? bo po pierwsze Sherpy tak jak napisalem maja metalowa głowicę a po drugie napewno nie maja poziomniczki o której mirhon wspominał. I zgadzxam sie, ze pozostałe staywy Velbona oprócz Sherpa sa dosyc tandetne amacałem ich całkiem sporo. Ja jestem zdecydowany na 600R i w tym roku zanabęde sobie.
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Domyślnie lampa

A taki temat: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85081727 w kontekscie lampy z dyfuzorem.
    To, ze 420EX jest ok wiem ale na temat rozpraszaczy/dyfuzorow to jeszcze za wczesnie.

Prosba o info.

Pozdrawiam.
    z pozdrowieniami "69"

Domyślnie re: kamil74

Cytat Zamieszczone przez kami74
    mirhon nie pisał o Sherpach, pisal o Velbonach, tak doszedłem do wniosku jak jescze raz przeczytalem jego post. Czemu ? bo po pierwsze Sherpy tak jak napisalem maja metalowa głowicę a po drugie napewno nie maja poziomniczki o której mirhon wspominał. I zgadzxam sie, ze pozostałe staywy Velbona oprócz Sherpa sa dosyc tandetne amacałem ich całkiem sporo. Ja jestem zdecydowany na 600R i w tym roku zanabęde sobie.
    ... faktycznie sherpy na pewno nie maja poziomiczek (niestety), nie wylapalem tego. Tym lepiej. Na pewno nie kupie statywu ze zdjecia w sieci. W niedziele na gieldzie w Stodole bede musial potestowac te statywy i wybiore jeden z nich:
    1. Velbon Sherpa 600R (z glowica kulowa);
    2. FT 666 (ale tylko jesli bede mogl, tak jak sugerowal gwozdzt wymienic bez dodatkowych kosztow glowice na kulowa) - o ile wyda mnie sie lepsza od 600R.

Pozdrawiam i dzieki.
    z pozdrowieniami "69"

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

A taki temat: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85081727 w kontekscie lampy z dyfuzorem.
    Nie EZ!!! tylko EX.
    Uważaj na to, bo to tylko jedna ostatnia literka, są 420EZ i 430EZ i te nie wpółpracują z cyfrą (poza trybem całkowicie manualnym).
    Zaś odpowiednio 420EX i 430EX to są lampy do cyfry.

na temat rozpraszaczy/dyfuzorow to jeszcze za wczesnie.
    Ja juz na temat dyfuzorów w ogóle nie chce się wypowiadać.
    W przypadku akwarium mam za duże przekonanie do kabla. Zresztą nie tylko ja - w bieżącym wątku rysiaczek też o tym kablu wspominał - post #6 / pkt 4.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 10-02-2006 o 11:57
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    Mam velbona i nie polecam. Głowica (właściwie całość) to plastikowy szajs...Nie mam jakiegoś najprostszego modelu...tam niby wszystko jest łącznie z małą poziomicą :-), pierwsze co padło to korbka do wysuwania głowicy (dwukierunkowa) w górę, później doszły jakieś luzy i pomimo że jest tension control to i tak ma jakieś luzy . IMHO całość zrobiona jest sorry za wyrażenie z gównilitu ... :-) . Kup coś lepszego...
    Mirhon precyzuj o czym piszesz, bo w błąd wprowadzasz...

Domyślnie cosina lub inne macro (100/2.5) ver. soczewki macro

... jak w temacie. Nie znalazlem obecnie na allegro (wiem, wiem, trzeba poczekac na okazje) cosiny lub vivitar lub ... 100/3.5 ale z macro znalazlem soczewki http://www.allegro.pl/show_item.php?item=86128577 . Pasujace do C350d i nawet KITa. Bawiliscie sie nimi i czy wogole nie warto sobie zaprzatac tym glowy?

Pozdrawiam.
    z pozdrowieniami "69"

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysiaczek
    Mirhon precyzuj o czym piszesz, bo w błąd wprowadzasz...
    http://www.sklepfotograficzny.pl/sta...statyw-DV7000/

mam starszy model tego...i jeśli ten jest zrobiony podobnie to za 375 zł niech go sobie wsadzą...
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    http://www.sklepfotograficzny.pl/sta...statyw-DV7000/

mam starszy model tego...i jeśli ten jest zrobiony podobnie to za 375 zł niech go sobie wsadzą...
    ... o tak ale to nie jest sherpa!

Pozdrawiam.
    z pozdrowieniami "69"

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów