W tych wszystkich Velbonach nie podoba mi się głowica (w moich oczach wygląda jak jakaś taka do video).Zamieszczone przez Zodiakalny Rak
Za 350zł polecam FT-666. Do niego będziesz sobie mógł wybrać głowicę kulową lub 3D. Szukaj go w "Statywy" --> "profesjonalne"
www.abitus.pl
www.funsports.pl
oraz na Allegro, bo te firmy też się tam wystawiają.
Zarowno poprzedni FT-6101 za 200zł, jak i ten są to chińskie odpowiedniki Manfrotto. Poza ekstremalnymi warunkami terenowymi sprawdzają się przyzwoicie, sam mam ten mniejszy i jestem zadowolony.
FT-6101 --> M190
FT-666 --> M055
Wiadomo - polar :-) Ja używam Hakuba MC i dla mnie wystarcza.Zamieszczone przez Zodiakalny Rak
Uważam, że na Allegro do 400zł używane bez żadnych wad optycznych, koniecznie z dedykowaną soczewką 1:1Zamieszczone przez Zodiakalny Rak
To nie Kelwinów Ci zabrakło, ale Luksów :-)Zamieszczone przez Zodiakalny Rak
Co do błyskotki, to żebyś nie miał problemów z kompatybilnością w grę wchodzą Canonowskie EX, Sigma EF-500 SUPER i wybrane modele Metza.
Najtaniej 380EX - używka na Allegro do 400zł. Chyba żebyś trafił używaną 220EX, ale musiałoby to być w granicach 200-250zł, bo więcej nie warto.
Dalej: kabel.
Do 220EX konieczny bezwzglęnie. Natomiast przy 380EX możesz kombinować z dyfuzorem (tak jak radził Ci Kolega akwarysta, który posiadał 420EX + LumiQuest Ultrasoft). Choć jeśli chodzi tylko i wyłącznie o akwarium, to ja bym postawił na 220EX + kabel.
Wbrew pozorom, mocą te lampy praktycznie się nie róźnią!
Przy kącie błysku dla ogniskowej 28mm (dla cropa 18mm)
220EX --> GN = 22
380EX --> GN = 23
http://www.kjsl.com/%7Edave/speedlites.html