Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
W tych wszystkich Velbonach nie podoba mi się głowica (w moich oczach wygląda jak jakaś taka do video).
Za 350zł polecam FT-666. Do niego będziesz sobie mógł wybrać głowicę kulową lub 3D. Szukaj go w "Statywy" --> "profesjonalne"
www.abitus.pl
www.funsports.pl
oraz na Allegro, bo te firmy też się tam wystawiają.
Zarowno poprzedni FT-6101 za 200zł, jak i ten są to chińskie odpowiedniki Manfrotto. Poza ekstremalnymi warunkami terenowymi sprawdzają się przyzwoicie, sam mam ten mniejszy i jestem zadowolony.
FT-6101 --> M190
FT-666 --> M055
Co do sherpy - ogladalem i macalem wlasnorecznie -> wydawal sie byc solidny - no ale z doswiadczeniami sie nie dyskutuje.
Co do 6101 jest ok ale nisko (max 1410), czasem robie zdjecia makro z nad zbiornika tj. pod katem i z gory i przydaloby sie te 1600 mm.
W przypadku 666 mamy tam glowice 3d (odpada) a zakup kulowej (GL-610X - 99pln) to juz bedzie powyzej 350pln. Sam nie wiem. Poszperam jeszcze w innych statywach FT (tych tanszych i wyzszych) + wymienie glowice na kulowa (jesli sa).

To nie Kelwinów Ci zabrakło, ale Luksów :-)
ale temperatura / barwa jest oki

Co do błyskotki, to żebyś nie miał problemów z kompatybilnością w grę wchodzą Canonowskie EX, Sigma EF-500 SUPER i wybrane modele Metza.
Najtaniej 380EX - używka na Allegro do 400zł. Chyba żebyś trafił używaną 220EX, ale musiałoby to być w granicach 200-250zł, bo więcej nie warto.
Dalej: kabel.
Do 220EX konieczny bezwzglęnie. Natomiast przy 380EX możesz kombinować z dyfuzorem (tak jak radził Ci Kolega akwarysta, który posiadał 420EX + LumiQuest Ultrasoft). Choć jeśli chodzi tylko i wyłącznie o akwarium, to ja bym postawił na 220EX + kabel.
Wbrew pozorom, mocą te lampy praktycznie się nie róźnią!
Przy kącie błysku dla ogniskowej 28mm (dla cropa 18mm)
220EX --> GN = 22
380EX --> GN = 23
http://www.kjsl.com/%7Edave/speedlites.html
Kabel? Help - tzn. lampa do lapki z boku na kabelku? Jakim?
Bo rozumiem, ze dyfuzor (np. taki jaki sprzedawales z lampa to juz dodatkowe ladne pare zloty)? I od razu dodatkowe pytanie czy do tej 220EX dyfuzor mozna byloby dokupic pozniej czy ona nie jest przystosowana? Bo jesli jednak, idac za doswiadczeniem Tasmy, bede potrzebowal dyfuzora to nie chcialbym sie pakowac w lampe bez mozliwosci podlaczenia dyfuzora?

Dzieki i pozdrawiam.