witam ponownie,
jestem po 90 probnych zdjeciach moja nowa 350tka (niestety KITem) i czekam na niedziele na odbior nieco jasniejszej 50tki 1.8; moje pytanie poprzedze przeznaczeniem aparatu;
niektorzy (podpowiadający mnie wczesniej) wiedza ale … generalnie w moim przypadku bedzie to fotografia akwarium + makrofotografia; i teraz generalne pytanie:
1. kolega Tomek „gwozdzt” (dzieki) doradzal mnie zakup statywu (pierwszego) za +/- 200 pln bo chyba tanszego nie warto, tak się zlozyło, ze wynegocjowałem 350pln na swoim sprzecie i chciałbym to przeznaczyc zgodnie z zasada, ze nie stac mnie na tanie rzeczy, na statyw velbon’a serpa i tutaj pytanie: 250r, 450r czy 600r? czym sie roznia i czy mnie sie to przyda zakladajac, ze glownie bedzie stanowil nogi aparatu dla fotografowania akwarium i jego mieszkańców?
2. nie starczylo mnie juz kasy na filtr na szklo ostatnim razem i teraz przy foceniu akwa mam juz smugi odbitych przedmiotow w szybie zbiornika – co polecacie na początek na KITa jak i na 50/1.8?
3. zakladajac, ze docelowo kiedys powinienem dorobic sie szkla C100/2,8 macro a w tzw. miedzyczasie chcialbym kupic Cosinę 100/3,5 prosze o info w jakiej dobrej cenie mozna kupic uzywane szklo Cosiny lub Soligor, Vivitar i Phoenix?
4. i chyba ostatnie pytanie o lampe, nie wydaje sie byc prawdopodobnym aby starczylo mnie tych 10 000 Kelwinow (wykrakales Tomek), ktore posiadam w akwa (niektore fotki wyszly takie sobie przy zastanym) wiec temat lampa: nie bede z nia biegal po kosciolach czy slubach wiec zasobnik akumulatora, lekkosc itd. nie stanowia, potrzebuje dodatkowe swiatlo za tanie pieniazki i nie jestem pewien co do rozpraszacza (nie do konca czuje jego potrzebe) – co polecacie i za ile?
pozdrawiam