Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 82

Wątek: nastepne pytania "pierwszaka" + studium fotografii akwarystycznej

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Zodiakalny Rak

Red face nastepne pytania "pierwszaka" + studium fotografii akwarystycznej

witam ponownie,

jestem po 90 probnych zdjeciach moja nowa 350tka (niestety KITem) i czekam na niedziele na odbior nieco jasniejszej 50tki 1.8; moje pytanie poprzedze przeznaczeniem aparatu;
    niektorzy (podpowiadający mnie wczesniej) wiedza ale … generalnie w moim przypadku bedzie to fotografia akwarium + makrofotografia; i teraz generalne pytanie:
    1. kolega Tomek „gwozdzt” (dzieki) doradzal mnie zakup statywu (pierwszego) za +/- 200 pln bo chyba tanszego nie warto, tak się zlozyło, ze wynegocjowałem 350pln na swoim sprzecie i chciałbym to przeznaczyc zgodnie z zasada, ze nie stac mnie na tanie rzeczy, na statyw velbon’a serpa i tutaj pytanie: 250r, 450r czy 600r? czym sie roznia i czy mnie sie to przyda zakladajac, ze glownie bedzie stanowil nogi aparatu dla fotografowania akwarium i jego mieszkańców?
    2. nie starczylo mnie juz kasy na filtr na szklo ostatnim razem i teraz przy foceniu akwa mam juz smugi odbitych przedmiotow w szybie zbiornika – co polecacie na początek na KITa jak i na 50/1.8?
    3. zakladajac, ze docelowo kiedys powinienem dorobic sie szkla C100/2,8 macro a w tzw. miedzyczasie chcialbym kupic Cosinę 100/3,5 prosze o info w jakiej dobrej cenie mozna kupic uzywane szklo Cosiny lub Soligor, Vivitar i Phoenix?
    4. i chyba ostatnie pytanie o lampe, nie wydaje sie byc prawdopodobnym aby starczylo mnie tych 10 000 Kelwinow (wykrakales Tomek), ktore posiadam w akwa (niektore fotki wyszly takie sobie przy zastanym) wiec temat lampa: nie bede z nia biegal po kosciolach czy slubach wiec zasobnik akumulatora, lekkosc itd. nie stanowia, potrzebuje dodatkowe swiatlo za tanie pieniazki i nie jestem pewien co do rozpraszacza (nie do konca czuje jego potrzebe) – co polecacie i za ile?

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Zodiakalny Rak ; 17-02-2006 o 11:46
    z pozdrowieniami "69"

Początki nałogu Awatar Drozdi
    Miasto
    EU

Domyślnie

Przeczytalem zmeczylem sie zaniemowilem
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Domyślnie ;)

Cytat Zamieszczone przez Drozdi
    Przeczytalem zmeczylem sie zaniemowilem
    ... no to przepraszam - dla poczatkujacych to dla poczatkujacych bo rozumiem, ze przerazilem cie moimi pytaniami !?

... no chyba, ze to w twoim podpisie to tylko zarty tj. posiadanie a nie uzywanie (bez urazy - mam dobry humor)

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Zodiakalny Rak ; 09-02-2006 o 23:36
    z pozdrowieniami "69"

Domyślnie

1. http://www.velbon-tripod.com/sherpa.htm tu masz porównanie, najlepsza imho propozycja to 600R - najbardziej uniwersalny.
    2. Filtr, jaki potrzebujesze to polar - pokręcisz i przestaniesz widzieć szybę...
    3. W takiej, która Tobie będzie odpowiadać Szukaj
    4. Lampę przy akwarium bym sobie darował, bo więcej z nią raczej będzie problemów i kombinowania, niż pożytku - na wprost nie walniesz...

Domyślnie re: rysiaczek

Cytat Zamieszczone przez rysiaczek
    1. http://www.velbon-tripod.com/sherpa.htm tu masz porównanie, najlepsza imho propozycja to 600R - najbardziej uniwersalny.
    2. Filtr, jaki potrzebujesze to polar - pokręcisz i przestaniesz widzieć szybę...
    3. W takiej, która Tobie będzie odpowiadać Szukaj
    4. Lampę przy akwarium bym sobie darował, bo więcej z nią raczej będzie problemów i kombinowania, niż pożytku - na wprost nie walniesz...
    1. ... o statyw zapytalem dlatego, ze roznica w cenie jest bardzo niewielka (nascie pln) wiec trzeba wziac dobry lub najdrozszy z nich - czyli 600r (chyba, ze 750r ... ale on jest niski - 150cm);
    2. ... taaaak, polar - tak po prostu czy sa jakies oznaczenia / nazwy / symbole?
    3. klewa jak mowia koledzy zza wody - tyle, ze i ja to wiem ;-)
    4. jasne, ze nie na wprost ale pod katem i w dodatku z lekkiej "gory" zdjecia wychodza jak marzenie - krewetki obracajace zwir w lapkach

... no ale dzieki, lepiej mi

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Zodiakalny Rak ; 10-02-2006 o 10:03
    z pozdrowieniami "69"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zodiakalny Rak
    1. ... o statyw zapytalem dlatego, ze roznica w cenie jest bardzo niewielka (nascie pln) wiec trzeba wziac dobry lub najdrozszy z nich - czyli 600r (chyba, ze 750r ... ale on jest niski - 150cm);
    2. ... taaaak, polar - tak po prostu czy sa jakies oznaczenia / nazwy / symbole?
    3. klewa jak mowia koledzy zza wody - tyle, ze i ja to wiem ;-)
    4. jasne, ze nie na wprost ale pod katem i w dodatku z lekkiej "gory" zdjecia wychodza jak marzenie - krewetki obracajace zwit w lapkach

... no ale dzieki, lepiej mi

pozdrawiam
    1. 750r się składa w mniejszy, ale jest gorszy wg mnie - raz: ma cztery sekcje nóg (mniej stabilny), dwa: jest krótszy, trzy: ma korbkę.
    2. a jasne, są - przede wszystkim filtry kupujesz wg rozmiaru gwintu na obiektywie - masz to napisane gdzieś obok przedniej soczewki na każdym z obiektywów, druga rzecz, to filtr polaryzacyjny kołowy (jest jeszcze liniowy, ale ten może powodować problemy), trzecia to jakość (czytaj cena) - ogólnie polecane sa polary Hoya HMC lub lepsze (czyt. droższe).
    3. no.
    4. aby doświetlić lampą z 'lekkiej góry' musiałbyś ją zdjąć z aparatu (no chyba, że zdjęcia robisz z baardzo bliska), a jeżeli chcesz zdejmować, to potrzebujesz kabelek offshoe cord, zaczyna się drogo robić - to już lepiej w studyjne lampy niewielkiej mocy zaiwestować...

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

kolega Tomek „gwozdzt” (dzieki) doradzal mnie zakup statywu (pierwszego) za +/- 200 pln bo chyba tanszego nie warto, tak się zlozyło, ze wynegocjowałem 350pln na swoim sprzecie i chciałbym to przeznaczyc na statyw
    W tych wszystkich Velbonach nie podoba mi się głowica (w moich oczach wygląda jak jakaś taka do video).
    Za 350zł polecam FT-666. Do niego będziesz sobie mógł wybrać głowicę kulową lub 3D. Szukaj go w "Statywy" --> "profesjonalne"
    www.abitus.pl
    www.funsports.pl
    oraz na Allegro, bo te firmy też się tam wystawiają.
    Zarowno poprzedni FT-6101 za 200zł, jak i ten są to chińskie odpowiedniki Manfrotto. Poza ekstremalnymi warunkami terenowymi sprawdzają się przyzwoicie, sam mam ten mniejszy i jestem zadowolony.
    FT-6101 --> M190
    FT-666 --> M055

nie starczylo mnie juz kasy na filtr na szklo ostatnim razem i teraz przy foceniu akwa mam juz smugi odbitych przedmiotow w szybie zbiornika – co polecacie na początek na KITa jak i na 50/1.8?
    Wiadomo - polar :-) Ja używam Hakuba MC i dla mnie wystarcza.

chcialbym kupic Cosinę 100/3,5 prosze o info w jakiej dobrej cenie mozna kupic uzywane szklo Cosiny lub Soligor, Vivitar i Phoenix?
    Uważam, że na Allegro do 400zł używane bez żadnych wad optycznych, koniecznie z dedykowaną soczewką 1:1

i chyba ostatnie pytanie o lampe, nie wydaje sie byc prawdopodobnym aby starczylo mnie tych 10 000 Kelwinow (wykrakales Tomek), ktore posiadam w akwa (niektore fotki wyszly takie sobie przy zastanym) wiec temat lampa: nie bede z nia biegal po kosciolach czy slubach wiec zasobnik akumulatora, lekkosc itd. nie stanowia, potrzebuje dodatkowe swiatlo za tanie pieniazki i nie jestem pewien co do rozpraszacza (nie do konca czuje jego potrzebe) – co polecacie i za ile?
    To nie Kelwinów Ci zabrakło, ale Luksów :-)
    Co do błyskotki, to żebyś nie miał problemów z kompatybilnością w grę wchodzą Canonowskie EX, Sigma EF-500 SUPER i wybrane modele Metza.
    Najtaniej 380EX - używka na Allegro do 400zł. Chyba żebyś trafił używaną 220EX, ale musiałoby to być w granicach 200-250zł, bo więcej nie warto.
    Dalej: kabel.
    Do 220EX konieczny bezwzglęnie. Natomiast przy 380EX możesz kombinować z dyfuzorem (tak jak radził Ci Kolega akwarysta, który posiadał 420EX + LumiQuest Ultrasoft). Choć jeśli chodzi tylko i wyłącznie o akwarium, to ja bym postawił na 220EX + kabel.
    Wbrew pozorom, mocą te lampy praktycznie się nie róźnią!
    Przy kącie błysku dla ogniskowej 28mm (dla cropa 18mm)
    220EX --> GN = 22
    380EX --> GN = 23
    http://www.kjsl.com/%7Edave/speedlites.html
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 10-02-2006 o 10:23
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Mam velbona i nie polecam. Głowica (właściwie całość) to plastikowy szajs...Nie mam jakiegoś najprostszego modelu...tam niby wszystko jest łącznie z małą poziomicą :-), pierwsze co padło to korbka do wysuwania głowicy (dwukierunkowa) w górę, później doszły jakieś luzy i pomimo że jest tension control to i tak ma jakieś luzy . IMHO całość zrobiona jest sorry za wyrażenie z gównilitu ... :-) . Kup coś lepszego...
    Ostatnio edytowane przez mirhon ; 10-02-2006 o 09:47
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    Mam velbona i nie polecam. Głowica (właściwie całość) to plastikowy szajs...Nie mam jakiegoś najprostszego modelu...tam niby wszystko jest łącznie z małą poziomicą :-), pierwsze co padło to korbka do wysuwania głowicy (dwukierunkowa) w górę, później doszły jakieś luzy i pomimo że jest tension control to i tak ma jakieś luzy . IMHO całość zrobiona jest sorry za wyrażenie z gównilitu ... :-) . Kup coś lepszego...
    Hmmm... Jak ogladałem Sherpy to dał bym sobie reke uciąć, że glowica jest metalowa
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    Mirhon precyzuj o czym piszesz, bo w błąd wprowadzasz...

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów