Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 82

Wątek: nastepne pytania "pierwszaka" + studium fotografii akwarystycznej

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar KLOSZ
    Miasto
    Łódź / Warszawa

Domyślnie

Witam z zaświatów , bo dawno mnie tu nie bylo, ale gdy okazalo sie, ze mam zagadke fotograficzna, od razu pomyslalem o C-B.
    Sprawy maja sie nastepujaco. Jest sobie akwarium, duzy baniak kilkaset litrow, w nim slona woda, kolorowe rybki i koralowcel. I o te ostatnie wlasnie chodzi. Potrzebne mi jest szkielko, ktore pozwoli mi zrobic zdjecia pojedynczych paczkow i wyrostkow koralowca (no powiedzmy, ze obiekt rzedu 5 x 5 mm na caly kadr przy mozliwosci fotografowania tegoz obiektu z odleglosci +-20 cm. Czy jesli do tego celu zakupie sobie wspominany juz w tym watku obiektyw C 100/2.8 Macro to bedzie to to czego mi potrzeba, czy mam szukac czegos innego? Jesli tak, to czego? Moze do wspomnianego szkielka jeszcze jakas soczewke macro do nakrecenia na koniec czy cos w tym guscie. Sprawy swiatla nie ruszam, bo jest go dosc duzo w tym baniaku i mysle, ze dam sobie z tym rade. Chodzi mi raczej o kwestie szkla - czyli jak siegnac zza szyby do tych malych kwiatuszkow? Probowalem robic podejscia z tymi szklami, ktore mam, ale umowmy sie, ze kit czy tez 100-400 IS nawet poparta Kenko x1,4 to nie jest to o co chodzi w tym przypadku (odleglosc ostrzenia min. 1,8 m zabija), wiec trzeba pomyslec o czyms "macro".

Dodam jeszcze, ze na obiektyw + ew. dodatki typu soczewka czy cos w tym guscie moge wybecelowac kwote rzedu 2 kpln (jak sie uda mniej to plakal nie bede ).

Coz mam poczac droga przyjaciolko?

Pozdrawiam
    Aparat jakiś mam... cyfrowy nawet też... i taki na klisze też mam... i jakieś szybki, słoiki, torebki i kolorowe szkiełka do tego, i stojak.... taki na trzech nogach... i namiot z białego jak śnieg płótna, i lampy z Castoramy i....tylko zdjęć robic nie umiem, ale się uczę....

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KLOSZ Zobacz posta
    obiekt rzedu 5 x 5 mm na caly kadr przy mozliwosci fotografowania tegoz obiektu z odleglosci +-20 cm. Czy jesli do tego celu zakupie sobie wspominany juz w tym watku obiektyw C 100/2.8 Macro to bedzie to to czego mi potrzeba, czy mam szukac czegos innego?
    pierścień pośredni - IMHO nawet jeden o najmniejszej grubości ~12-13mm - i masz temat ogarnięty za parę złotych.

najważniejsze, to przenoszenie automatyki - wbrew pozorom po zastosowaniu pierścieni autofokus nadal pięknie działa (choć zakres ma dość.... symboliczny), i przysłona oczywiście też..

na pierścień możesz zapiąć prawie dowolne szkło, im dłuższe tym lepiej, i sobie poeksperymentuj.

właśnie sprawdziłem - na cropie pierścień 12mm daje ci:
    - z obiektywem 50mm - pole widzenia około 8 cm szerokości z odległości ~20cm,
    - z obiektywem 85mm - pole widzenia około też 8 cm szerokości, tylko z ~40cm.
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

5x5 mm na cały kadr z odległości 20 cm - tym obiektywem nie da rady.
    Raczej Macro Photo Lens MP-E 65*mm 1:2.8 1-5x - tyle że jego cena to około 4000

najtaniej to chyba będzie zaprząc do roboty mieszek ))
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    5x5 mm na cały kadr z odległości 20 cm - tym obiektywem nie da rady.
    Raczej Macro Photo Lens MP-E 65*mm 1:2.8 1-5x - tyle że jego cena to około 4000

najtaniej to chyba będzie zaprząc do roboty mieszek ))
    Hint, odległość dla odwzorowań w obu obiektywach - 20cm to to nie będzie.
    KLOSZ - popatrz sobie na skalę odwzorowania przy odległości przedmiotowej 20cm dla 60 EF-s macro, 100 EF Macro - Wszystko ponad to będziesz musiał wycropować.
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Miasto
    Łódź / Warszawa

Domyślnie

W kwestiach macro jestem cienki i nie bardzo to jeszcze ograniam, ale chlone wiedze, wiec moze cos wykombinuje.... pomyslalem jeszcze o jakims zestawie pierscieni (np Kenko). Moga byc pomocne? Jak takie pierscienie wplywaja na minimalna odleglosc ostrzenia obiektywu?
    Powiedzmy, ze troche tez bym mogl odpuscic z tego 5 x 5 mm i zrobic z tego kilka cm x kilka cm, a reszte wyciac i powiekszyc juz z kadru (nie musze miec duzych plikow jakiejs kosmicznej jakosci, wystarczy mi odbitka 10x15 cm i cos w rozdzielczosci na ekran).

Kwota 4 kpln niestety jest poza zasiegiem w tym momencie. A mieszek.... to chyba tak samo bedzie dzialal jak te pierscienie, prawda?
    Aparat jakiś mam... cyfrowy nawet też... i taki na klisze też mam... i jakieś szybki, słoiki, torebki i kolorowe szkiełka do tego, i stojak.... taki na trzech nogach... i namiot z białego jak śnieg płótna, i lampy z Castoramy i....tylko zdjęć robic nie umiem, ale się uczę....

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

W kwestiach macro jestem cienki i nie bardzo to jeszcze ograniam, ale chlone wiedze, wiec moze cos wykombinuje.... pomyslalem jeszcze o jakims zestawie pierscieni (np Kenko). Moga byc pomocne? Jak takie pierscienie wplywaja na minimalna odleglosc ostrzenia obiektywu?
    zmniejszają ją, jednocześnie ograniczając możliwość ostrzenia elementów znajdujących się w sporej odległości, ale nie przejmuj się tym, do makro to i tak raczej manualne ostrzenie. Przeniesienie elektroniki pierścieni przyda się przy ustawianiu przysłony itp.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Miasto
    Łódź / Warszawa

Domyślnie

Dzieki za wszystkie odpowiedzi, te tutaj i wszystkie z archiwum. Doszedlem do wniosku, ze majac przejsciowke z EF na M42 i dwa Jupitery (85 i 135 mm), na poczatek sprawie sobie zestaw trzech pierscieni makro na M42 i sprobuje w polaczeniu z tymi Jupiterami jakos temat ugryzc. Wydatek symboliczny (40 pln), a moze mi rozwiaze sprawe. Jak efekty beda niezadowalajace (podkreslam, ze nie musza byc powalajace - chodzi o dokumentowanie robocze pewnych rzeczy) wtedy rozwaze zakup 100/2,8 albo czegos z tej polki.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Dzieki za wszystkie odpowiedzi, te tutaj i wszystkie z archiwum. Doszedlem do wniosku, ze majac przejsciowke z EF na M42 i dwa Jupitery (85 i 135 mm), na poczatek sprawie sobie zestaw trzech pierscieni makro na M42 i sprobuje w polaczeniu z tymi Jupiterami jakos temat ugryzc. Wydatek symboliczny (40 pln), a moze mi rozwiaze sprawe. Jak efekty beda niezadowalajace (podkreslam, ze nie musza byc powalajace - chodzi o dokumentowanie robocze pewnych rzeczy) wtedy rozwaze zakup 100/2,8 albo czegos z tej polki.
    Przy m42 z pierścieniami problem w makrofotografii pojawia się taki, że przymykając szkło np do f11 musimy ostrzyć w takich ciemnościach (w akwariach nie ma wcale tak wiele światła jakby się mogło wydawać), co prawda pracę masz ułatwioną bo koralowce chyba się nie przemieszczają więc zawsze możesz zestaw umieścić na statywie, ostrzyć na w pełni otwartym szkle, dopiero przed samym zdjęciem domknąć je do oczekiwanej wartości...
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Miasto
    Łódź / Warszawa

Domyślnie

Ano wlasnie taki mam plan. Jupitery sa w 100% manualne, wiec z ostrzeniem przy otwartej dziurze nie bedzie problemu. Po czym sobie ja przymkne i srzele z samowyzwalacza. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Niech no tylko te pierscienie do mnie dotrą .

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

używałem Jupitera 135/3,5 z największym pierścieniem i msz jakość tragiczna :/ aberracja sferyczna zjada wszelkie szczegóły i kotrast
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567

Uprawnienia umieszczania postów