Wiem co to za statyw. I on hmmm... nawet wstydziłby się stać koło sherpy. Naprawde jestem w szoku że tyle kosztuje![]()
Wiem co to za statyw. I on hmmm... nawet wstydziłby się stać koło sherpy. Naprawde jestem w szoku że tyle kosztuje![]()
5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R![]()
MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..
Jeśli to ma być tanie rozwiązanie i tylko do akwarium to raczej stałe światło. 2-3 halogeny po 500W każdy to wydatek na poziomie 200 PLN w Castoramie. Znam takiego jednego co robił zdjęcia akwarium uzywając pięciu lamp i ST-E2 do ich odpalenia :-) Zdaje się, że nie narzekał na nadmiar światła ;-)Zamieszczone przez Zodiakalny Rak
Rozpraszacze na pewno bedą potrzebne, tyle że możesz pokombinować samemu - folia, papier, karton - dużo możliwości.
Filtr? Bo ja wiem, jeśli dobrze poustawiasz światło to odblasków na szybie nie powinno być.
Statyw - jeśli TYLKO do akwarium i w domu to nawet takie małe stołowe imadełko wystarczy. W końcu w domu to możesz postawić obok stół albo krzesło i do niego przykrecic imadło z aparatem. Bedzie stabilniejsze od gównianego statywu. Statywów trochę przerobiłem. Kupno "byle czego" to wyrzucanie kasy. Naprawde to warto dać te 400-500 PLN za statyw i kolejne 300-400 za głowicę.
Pozdrawiam
EDIT: Kupujac pierwszą głowice NIE zaczynałbym od kulowej.
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 13-02-2006 o 00:45
Jeśli masz oświetlenie HQI, to akwarium chyba morskie?Zamieszczone przez Zodiakalny Rak
Radzę jednak kupić lampę, i to jak najmocniejszą – najlepiej 550EX albo 580 EX, podłączaną na kabelku Off Cord 2. Albo używaną lampę (lampy) studyjne
Lampy do fotografowania akwarium używam zawsze na pełnej mocy 1/1. Dopasowuję do tego przysłonę – i fotografuję tylko w strefie akwarium, w której ustawiłem światło.
Ubrać się należy na czarno, na rękach też najlepiej czarne rękawiczki – aparat już masz ciemny (to minimalizuje odblaski).
O filtrze polaryzacyjnym można zapomnieć – przeszkadza tylko w ustawianiu ostrości.
Jasny obiektyw to podstawa (ustawianie ostrości) – przymykasz i tak do przysłony 8-16.
Statyw przydatny jest do zdjęć całego akwarium, a portrety ryb i dynamiczne zdjęcia robię z ręki, ostrość ustawiam manualnie – nie ma czasu na AF (ciemne pyski ryb na AF nie bardzo pozwalają).
Wspomniany przez Janusza układ oświetlenia pięcioma lampami wyglądał tak (ISO 100, 1/200, f22):
To były 3x580EX i 2x550EX – wszystkie w manual 1/1. Białe kartki pozwalają wyciemnić strefy prześwietlane – regulują ładnie rozkład światła z lamp. Ręcznik powieszony na poprzeczce statywu nie pozwala mnie oświetlić – w końcu nie na darmo się na czarno ubieram, żebym miał jeszcze się odbijać w szkle po oświetleniu lampami.
Tu jest zdjęcie Tamronem Macro 90/2,8 – ostrość ustawiana ręcznie, pysk Tropheusa Maswa (rybka ma jakieś 12-13 cm) – z AF to można zapomnieć o takiej fotce - rybka za szybka i za ciemna jest.
ISO 100, 1/160s, f11:
http://tropheus.com.pl/galeria/displ...lbum=28&pos=23
A tu jest pomniejszenie tego, co sfotografowałem oświetlając zaprezentowanym układem lamp – zdjęcie ma 3000x900 pikseli, ale nie mam gdzie takiego umieścić (i na razie nie wolno mi, do rozstrzygnięcia konkursu.
ISO100, 1/200, f:11, obiektyw 24-70 L, ogniskowa 54 mm.
http://tropheus.com.pl/galeria/displ...album=27&pos=7
EDIT: kicha, jak dodają tam zdjęcia, to mi się linki dezaktualizują - ma być: zdjęcie numer 7 i zbiornik tanganikański 2,
Ostatnio edytowane przez Duty ; 16-02-2006 o 21:05
Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.
Sorry za wcinanie sie do watku.Zamieszczone przez Duty
Czy ta ryba byla wyciagnieta z wody? Zdjecie rewelacyjne.
Canon R5 II, R6|RF 14-35|RF 24-105 4L|EF 85 1.8|EF 100 2.8L|RF 200-800|C 420 + 580
Taaak! To chyba tylko moje slimaki zbieram z podlogi co jakis czas rano ... ale to chyba nie to forum.Zamieszczone przez Tasma
Ale zdjecie faktycznie niczego sobie - oslepienie lapa daje efekty ... ;-)
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez Zodiakalny Rak ; 14-02-2006 o 11:56
z pozdrowieniami "69"
Akurat link juz nieaktualny - jak dodaja tam zdjecia, to sie cos przesuwaZamieszczone przez Tasma
Jeśli chodzi o ten niebieski pysk- to jak najbardziej w akwarium - oświetlone podobnym układem jak na zdjęciu wcześniejszym, z tym że jedna lampa była już z przodu, jakieś 45 stopni na prawo i w górę ode mnie - wszystkie lampy moc 1/1. Wyzwalane ST E2 zamontowanym na Custom Brackets i odchylonym w sufit zeby się w szybie też nie odbijał.
Ja robie glownie EF 100 2.8 macro + lampa z softboxem. Kilka szrotow, ktore znalazlem na kompie w pracy. Troche wiecej w galerii podanej wczesniej przez Dutiego.
Canon R5 II, R6|RF 14-35|RF 24-105 4L|EF 85 1.8|EF 100 2.8L|RF 200-800|C 420 + 580
Na LCD w pracy sa OK. Na CRT w domu ostrosc kuleje na tyle, ze ja gdybym takie zrobil, to bym nie zostawil na dysku. Ciekawe...Zamieszczone przez p13ka
Zdjęcia są bardzo OK! Widać trochę odbicia w szybie - za jasno było w pomieszczeniu. Też czasem robię bez lampy - ale prawdziwe makro nawet na dworze, przy dobrych warunkach wymaga lampy - dla odpowiedniej głębi ostrości.Zamieszczone przez p13ka
To tylko źle świadczy o CRT w domu - zdjęcia akceptowalne dla Ciebie na CRT dla mnie byłyby przeostrzone na moim ekranie LCD.Zamieszczone przez Vitez
Fotografia akwarystyczna to naprawdę trudny temat - możesz idealnie złapać ostrość - ale ustawienie się pod kątem do szyby potrafi rozmyć wszystko. Szyba działa jak kiepski obiektyw (albo filtr).