Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 82

Wątek: nastepne pytania "pierwszaka" + studium fotografii akwarystycznej

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Wiem co to za statyw. I on hmmm... nawet wstydziłby się stać koło sherpy. Naprawde jestem w szoku że tyle kosztuje
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zodiakalny Rak
    4. i chyba ostatnie pytanie o lampe, nie wydaje sie byc prawdopodobnym aby starczylo mnie tych 10 000 Kelwinow (wykrakales Tomek), ktore posiadam w akwa (niektore fotki wyszly takie sobie przy zastanym) wiec temat lampa: nie bede z nia biegal po kosciolach czy slubach wiec zasobnik akumulatora, lekkosc itd. nie stanowia, potrzebuje dodatkowe swiatlo za tanie pieniazki i nie jestem pewien co do rozpraszacza (nie do konca czuje jego potrzebe) – co polecacie i za ile?
    Jeśli to ma być tanie rozwiązanie i tylko do akwarium to raczej stałe światło. 2-3 halogeny po 500W każdy to wydatek na poziomie 200 PLN w Castoramie. Znam takiego jednego co robił zdjęcia akwarium uzywając pięciu lamp i ST-E2 do ich odpalenia :-) Zdaje się, że nie narzekał na nadmiar światła ;-)

Rozpraszacze na pewno bedą potrzebne, tyle że możesz pokombinować samemu - folia, papier, karton - dużo możliwości.

Filtr? Bo ja wiem, jeśli dobrze poustawiasz światło to odblasków na szybie nie powinno być.

Statyw - jeśli TYLKO do akwarium i w domu to nawet takie małe stołowe imadełko wystarczy. W końcu w domu to możesz postawić obok stół albo krzesło i do niego przykrecic imadło z aparatem. Bedzie stabilniejsze od gównianego statywu. Statywów trochę przerobiłem. Kupno "byle czego" to wyrzucanie kasy. Naprawde to warto dać te 400-500 PLN za statyw i kolejne 300-400 za głowicę.

Pozdrawiam

EDIT: Kupujac pierwszą głowice NIE zaczynałbym od kulowej.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 13-02-2006 o 00:45

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zodiakalny Rak
    4. i chyba ostatnie pytanie o lampe, nie wydaje sie byc prawdopodobnym aby starczylo mnie tych 10 000 Kelwinow (wykrakales Tomek), ktore posiadam w akwa (niektore fotki wyszly takie sobie przy zastanym) wiec temat lampa: nie bede z nia biegal po kosciolach czy slubach wiec zasobnik akumulatora, lekkosc itd. nie stanowia, potrzebuje dodatkowe swiatlo za tanie pieniazki i nie jestem pewien co do rozpraszacza (nie do konca czuje jego potrzebe) – co polecacie i za ile?

pozdrawiam
    Jeśli masz oświetlenie HQI, to akwarium chyba morskie?
    Radzę jednak kupić lampę, i to jak najmocniejszą – najlepiej 550EX albo 580 EX, podłączaną na kabelku Off Cord 2. Albo używaną lampę (lampy) studyjne
    Lampy do fotografowania akwarium używam zawsze na pełnej mocy 1/1. Dopasowuję do tego przysłonę – i fotografuję tylko w strefie akwarium, w której ustawiłem światło.
    Ubrać się należy na czarno, na rękach też najlepiej czarne rękawiczki – aparat już masz ciemny (to minimalizuje odblaski).
    O filtrze polaryzacyjnym można zapomnieć – przeszkadza tylko w ustawianiu ostrości.
    Jasny obiektyw to podstawa (ustawianie ostrości) – przymykasz i tak do przysłony 8-16.
    Statyw przydatny jest do zdjęć całego akwarium, a portrety ryb i dynamiczne zdjęcia robię z ręki, ostrość ustawiam manualnie – nie ma czasu na AF (ciemne pyski ryb na AF nie bardzo pozwalają).
    Wspomniany przez Janusza układ oświetlenia pięcioma lampami wyglądał tak (ISO 100, 1/200, f22):

To były 3x580EX i 2x550EX – wszystkie w manual 1/1. Białe kartki pozwalają wyciemnić strefy prześwietlane – regulują ładnie rozkład światła z lamp. Ręcznik powieszony na poprzeczce statywu nie pozwala mnie oświetlić – w końcu nie na darmo się na czarno ubieram, żebym miał jeszcze się odbijać w szkle po oświetleniu lampami.

Tu jest zdjęcie Tamronem Macro 90/2,8 – ostrość ustawiana ręcznie, pysk Tropheusa Maswa (rybka ma jakieś 12-13 cm) – z AF to można zapomnieć o takiej fotce - rybka za szybka i za ciemna jest.
    ISO 100, 1/160s, f11:

http://tropheus.com.pl/galeria/displ...lbum=28&pos=23

A tu jest pomniejszenie tego, co sfotografowałem oświetlając zaprezentowanym układem lamp – zdjęcie ma 3000x900 pikseli, ale nie mam gdzie takiego umieścić (i na razie nie wolno mi, do rozstrzygnięcia konkursu .
    ISO100, 1/200, f:11, obiektyw 24-70 L, ogniskowa 54 mm.

http://tropheus.com.pl/galeria/displ...album=27&pos=7

EDIT: kicha, jak dodają tam zdjęcia, to mi się linki dezaktualizują - ma być: zdjęcie numer 7 i zbiornik tanganikański 2,
    Ostatnio edytowane przez Duty ; 16-02-2006 o 21:05
    Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Duty
    Tu jest zdjęcie Tamronem Macro 90/2,8 – ostrość ustawiana ręcznie, pysk Tropheusa Maswa (rybka ma jakieś 12-13 cm) – z AF to można zapomnieć o takiej fotce - rybka za szybka i za ciemna jest.
    ISO 100, 1/160s, f11:

http://tropheus.com.pl/galeria/displ...lbum=28&pos=15
    Sorry za wcinanie sie do watku.
    Czy ta ryba byla wyciagnieta z wody? Zdjecie rewelacyjne.
    Canon R5 II, R6|RF 14-35|RF 24-105 4L|EF 85 1.8|EF 100 2.8L|RF 200-800|C 420 + 580

Początki nałogu Awatar Zodiakalny Rak

Domyślnie re:Tasma

Cytat Zamieszczone przez Tasma
    Taaak! To chyba tylko moje slimaki zbieram z podlogi co jakis czas rano ... ale to chyba nie to forum. Ale zdjecie faktycznie niczego sobie - oslepienie lapa daje efekty ... ;-)

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Zodiakalny Rak ; 14-02-2006 o 11:56
    z pozdrowieniami "69"

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tasma
    Akurat link juz nieaktualny - jak dodaja tam zdjecia, to sie cos przesuwa

Jeśli chodzi o ten niebieski pysk - to jak najbardziej w akwarium - oświetlone podobnym układem jak na zdjęciu wcześniejszym, z tym że jedna lampa była już z przodu, jakieś 45 stopni na prawo i w górę ode mnie - wszystkie lampy moc 1/1. Wyzwalane ST E2 zamontowanym na Custom Brackets i odchylonym w sufit zeby się w szybie też nie odbijał.

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

System oświetlenia akwarium do zdjęć robi wrażenie.
    Ja tam się nie znam, ale robiłem zdjęcia rybek bez flesza, z ręki, 50/1.4. Efekty są takie jak niżej. Moim zdaniem niezłe.

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Ja robie glownie EF 100 2.8 macro + lampa z softboxem. Kilka szrotow, ktore znalazlem na kompie w pracy. Troche wiecej w galerii podanej wczesniej przez Dutiego.
    Canon R5 II, R6|RF 14-35|RF 24-105 4L|EF 85 1.8|EF 100 2.8L|RF 200-800|C 420 + 580

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Ja tam się nie znam, ale robiłem zdjęcia rybek bez flesza, z ręki, 50/1.4. Efekty są takie jak niżej. Moim zdaniem niezłe.
    Na LCD w pracy sa OK. Na CRT w domu ostrosc kuleje na tyle, ze ja gdybym takie zrobil, to bym nie zostawil na dysku. Ciekawe...

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Zdjęcia są bardzo OK! Widać trochę odbicia w szybie - za jasno było w pomieszczeniu. Też czasem robię bez lampy - ale prawdziwe makro nawet na dworze, przy dobrych warunkach wymaga lampy - dla odpowiedniej głębi ostrości.

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Na LCD w pracy sa OK. Na CRT w domu ostrosc kuleje na tyle, ze ja gdybym takie zrobil, to bym nie zostawil na dysku. Ciekawe...
    To tylko źle świadczy o CRT w domu - zdjęcia akceptowalne dla Ciebie na CRT dla mnie byłyby przeostrzone na moim ekranie LCD.
    Fotografia akwarystyczna to naprawdę trudny temat - możesz idealnie złapać ostrość - ale ustawienie się pod kątem do szyby potrafi rozmyć wszystko. Szyba działa jak kiepski obiektyw (albo filtr).

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów