Results 1 to 9 of 9

Thread: Łączenie różnych lamp?

Pełne uzależnienie oskarkowy's Avatar

Default Łączenie różnych lamp?

Od razu napiszę, że pewnie namieszam, bo temat jak dla mnie niezbyt prosty.

Chciałbym odpalić jednocześnie radiowo lampy studyjne i mieć możliwość doświetlenia pierwszego planu z góry aparatu za pomocą EX-a.
    Ponieważ najczęściej inni też robią zdjęcia w tym samym czasie, odpada odpalanie lamp z fotoceli.

Wyjście jest zdaje się jedno: nadajnik radiowy podłączyć nie na szynę, tylko kabelkiem z boku aparatu (nigdy tego nie robiłem, ale na pewno się da. Zresztą kabelek chyba też mam).

Teraz pytanie: czy ktoś już to przerabiał? Czy przy włączonym ETTL studyjne będą wyzwolone na drugi błysk (fotocele off)?
    Jarek

Pełne uzależnienie KuchateK's Avatar

Hmmm... Zdaje sie, ze to pytanie chyba na moje wypociny czeka...
    No wiec...

Mam nadzieje ze puszke z drugim gniazdkiem (PC) oprocz stopki masz.

Quote Originally Posted by oskarkowy
    Wyjście jest zdaje się jedno: nadajnik radiowy podłączyć nie na szynę, tylko kabelkiem z boku aparatu (nigdy tego nie robiłem, ale na pewno się da. Zresztą kabelek chyba też mam).
    W moim wyzwalaczu jest z boku dziura (gniazdo maly jack) i dorzucony jest kabelek od tej dziury do gnizda PC w aparacie. W Twoim tez powinno byc w zestawie. Niestety jesli stopke masz zajeta przez lampe to nie ma za wiele mozliwosci powieszenia tego i zostaje nieudolne zwisanie urzadzenia... Dobrze je jakos zabezpieczyc przed upadkiem. Mozna przedluzyc przewod tak aby siegnal do kieszeni Wszystko w/g upodobania.

Teraz pytanie: czy ktoś już to przerabiał? Czy przy włączonym ETTL studyjne będą wyzwolone na drugi błysk (fotocele off)?
    Przerabiam wlasnie w tej chwili... Moze byc?

Tak, zostana wyzwolone jak nalezy na drugi blysk (poprzez nadajnik podpiety do gniazda pc). Lampa na stopce tez dziala bez problemu calkiem osobno i nie ma wplywu na prace gniazda PC.

Ale o e-ttl'u to w wiekszosci sytuacji mozna zapomniec.

Czemu? Bo e-ttl z przedblysku (fotocele nie zadzialaja, studyjnie nie odpala) sobie wyliczy ile ma blysnac lampa na puszce... a potem do wlasciwego blysku dojdzie swiatlo z lamp studyjnych i dostajemy biala plame tam gdzie sie nalozy... Wiec jesli juz to lampa na puszce w zasadzie tylko w M(anualu).

Bez gniazda PC tez sie da... Ale nie chce mi sie juz tego opisywac, bo pewnie Ciebie to nie dotyczy. Kto chce to niech pyta. E-ttl juz wtedy napewno odpada

W tej sytuacji sprawdzi sie jeden typ dosyc dobrze... Lampa z wlasnym czujnikiem i automatyka... Jakis stary rumpol (uwaga na napiecia) albo cos z nowszych konstrukcji (metze, sunpaki, vivitary)... Fakt ze to juz nieco inna praca i inne zachowanie lampy, ale mozna...

Nikt nie mowil ze bedzie prosto
    ...

Dzięki, że Ci się chciało :-)

Quote Originally Posted by KuchateK
    Ale o e-ttl'u to w wiekszosci sytuacji mozna zapomniec.

Czemu? Bo e-ttl z przedblysku (fotocele nie zadzialaja, studyjnie nie odpala) sobie wyliczy ile ma blysnac lampa na puszce... a potem do wlasciwego blysku dojdzie swiatlo z lamp studyjnych i dostajemy biala plame tam gdzie sie nalozy... Wiec jesli juz to lampa na puszce w zasadzie tylko w M(anualu).
    Myślałem, że albo w manualu, albo dam zwyczajnie gdzieś -1 i 2/3EV na lampie i też będzie dobrze. Chodziło mi tylko o to, czy to razem zadziała.
    Głównie chodzi mi o oświetlanie dużych powierzchni. EX-y się nie nadają, same studyjne dają czasem bardzo smoliste teatralne cienie na pierwszych planach, które akurat chciałbym mieć oświetlone.

Bez gniazda PC tez sie da... Ale nie chce mi sie juz tego opisywac, bo pewnie Ciebie to nie dotyczy. Kto chce to niech pyta. E-ttl juz wtedy napewno odpada

W tej sytuacji sprawdzi sie jeden typ dosyc dobrze... Lampa z wlasnym czujnikiem i automatyka... Jakis stary rumpol (uwaga na napiecia) albo cos z nowszych konstrukcji (metze, sunpaki, vivitary)... Fakt ze to juz nieco inna praca i inne zachowanie lampy, ale mozna...

Nikt nie mowil ze bedzie prosto
    Napisz proszę coś więcej, jeśli tylko znajdziesz wolną chwilę..
    Jarek

Pełne uzależnienie Jac's Avatar

Niestety jesli stopke masz zajeta przez lampe to nie ma za wiele mozliwosci powieszenia tego i zostaje nieudolne zwisanie urzadzenia...
    no niewiem ;-)
    Dobrze je jakos zabezpieczyc przed upadkiem. Mozna przedluzyc przewod tak aby siegnal do kieszeni Wszystko w/g upodobania.
    proponuje zabezpieczyc czyms takim

EDIT: wywalilem link, wklejlem swoje foto
    Last edited by Jac; 10-02-2006 at 11:56 AM.

Quote Originally Posted by Jac
    no niewiem ;-)

proponuje zabezpieczyc czyms takim
    Mam coś takiego. Nawet fajniejsze.
    Ale szybciej i wygodniej będzie przykleić wyzwalacz taśmą klejącą z przodu gripa. IMO najprostrsze rozwiązania są najlepsze. I nie ma kłopotu z trzymaniem pionowego spustu.
    Jarek

Pełne uzależnienie Jac's Avatar

Mam coś takiego. Nawet fajniejsze.
    Ale szybciej i wygodniej będzie przykleić wyzwalacz taśmą klejącą z przodu gripa. IMO najprostrsze rozwiązania są najlepsze. I nie ma kłopotu z trzymaniem pionowego spustu.
    No jasne, zrobisz tak jak ci wygodniej ;-)... tylko poprostu wyzwalacz nie musi byc w kieszeni i nie musi wisiec na kablu i niemusi bys przyklejany tasma, moze byc na szynie...

Quote Originally Posted by Jac
    No jasne, zrobisz tak jak ci wygodniej ;-)... tylko poprostu wyzwalacz nie musi byc w kieszeni i nie musi wisiec na kablu i niemusi bys przyklejany tasma, moze byc na szynie...
    .. do której będzie się ciągnął kabelek.. A mocowanie szyny będzie odstawało, przeszkadzało w pionowych chwytach i destabilizowało aparat (mam taki młotek jak metza). Poważnie wolę taśmę klejącą. No i wygląda "profi"
    Jarek

zło konieczne Vitez's Avatar

Mam nadzieje ze puszke z drugim gniazdkiem (PC) oprocz stopki masz.
    Leniuszek czy brak zylki detektywa?
    Klik w profil oskarkowego, zobacz posty uzytkownika i juz na pierwszej stronie:
    http://canon-board.info/showthread.p...994#post133994

Pełne uzależnienie KuchateK's Avatar

Po 12 godzinach pracy (ekhm... znaczy "w pracy") raczej to pierwsze
    ...