Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: [Precel] Dzieciaki i nie tylko

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: [Precel] Dzieciaki i nie tylko

Cytat Zamieszczone przez Precel Zobacz posta
    (...)Robię na laptopie (..)
    i mamy sedno sprawy, to jest zasadniczy problem, z tego co mi wiadomo (nie mam laptopa, wyczytane tu na forum) ekrany laptopów nie nadają sie za bardzo do zabaw z obróbką, właśnie z uwagi na mega przekłamania. Ja co prawda mam zwykły monitor LCD z matrycą TN, ale jednak jak dotychczas, nigdy nie miałem z kolorami problemów (przynajmniej nikt nie zgłaszał ).
    Jeśli zamierzasz bawić sie bardziej z foto to sugerowałbym kupić jakiś „stacjonarny” monitor, d którego podpinałbyś lapka. Zresztą jak masz kolegę w labie, to można założyć, że się zna – pogadaj z nim na ten temat.
    Odnośnie ustawiania WB to założenia robisz słuszne, tylko teoretycznie najlepiej ustawić WB na szarym właśnie, jak w Lr bierzesz pipetę to zwróć uwagę, że jak najeżdżasz na fotę to masz na bieżąco aktualizowane wartości koloru w danym miejscu (koło pipety, pod zbliżeniem) i najlepiej znaleźć 82 dla każdego koloru. Biały niestety ma tendencje do „zbierania” zafarbów, co może fałszować wynik. Suwaka Tint w ogóle nie ruszaj. Jak chcesz ocieplić to po prostu ręcznie zmienień WB wpisująć wartość, np. jak Ci wyjdzie (po pipecie) 5000K to zmodyfikuj do 5500 i zobacz wynik (tylko ten monitor lapka ).
    Co do fotek Zamościa to IMHO w kontekście kolorów i WB na wszystkich fotach jest Ok.

Czyli jak najadę na kolor pipetą to w okolicach 82 dla każdego koloru. Czyli bawić się każdym kolorem (nie pamiętam jak nazywa się ta opcja) odnośnie saturacji, odcienia. Nie wiem czy dobrze zakumałem. Jeżeli zrobię WB dla szarości i uzyskam te 82, to potem najechać np. na niebieski i uzyskać dla niebieskiego 82 poprzez modyfikację niebieskiego (saturacja itd) i tak z każdym kolorem ?
    Jak możesz to napisz mi czy dobrze zakumałem. Czy może balans WB mam ustawić tak, żeby wszystkie kolory były już w okolicach 82 ?
    Knoob ze mnie :P
    No, a Twoje (Jasia) foty świetne naprawdę. Jakbym zrobił swoje tak w 70 % to byłbym szczęśliwszym człekiem
    Ostatnio edytowane przez Precel ; 15-02-2013 o 13:29

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Nie nie nie nic nie kombinujesz z żadnymi kolorami.
    Szukasz na fotce takiego miejsca, gdzie po najechaniu pipetą, wyskoczy Ci 82 (lub zbliżone) dla każdego koloru i tyle, potem kilkasz to miejsce.
    W tym "magazynie" (co prawda dotyczy wołania RAW-ów "lotniczych"), na str. 55 jest to fajnie wytłumaczone.
    http://spfl.pl/files/eSPFL.pdf
    UWAGA - plik ma 50MB
    Ostatnio edytowane przez Bangi ; 15-02-2013 o 14:12

Ok. Kumam teraz. Napisz mi jak możesz jakiej puszki używasz ?

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Obecnie 60d, wcześniej było 550d. Jakość zdjęć zasadniczo bez zmian, ale 60d ma inne walory

Chwilę się pobawiłem

47

48

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Wiesz co.... To kolorowe zdjęcie chyba zapisałeś z profilem barwnym Twojego monitora...
    W domu na google chrome wygląda "normalnie", co prawda trochę przesycone kolory, ale jednak lepiej, niż jak teraz oglądam w pracy przez microsoft explorera. Więc to chyba nie problem z WB, a z profilem kolorów. Po zabawie z obróbka powinieś chyba zapisać jako sRGB...
    Może niech jeszcze inni oglądający się wypowiedzą jak je widzą u siebie. Ja na chromie widzę mocno kolorowe, a na explorerze kolory są "wypłowiałe".

No faktycznie zapisuje w adobe RGB, albo nawet ProPhoto RGB.
    Spróbuję jeszcze. W tym ostatnim już nie podbijałem vibrance i saturation.

49
    Tato, za grube te struny

50

51

52

Ostatnio edytowane przez Precel ; 22-02-2013 o 10:06

Odświeżam. Bardzo proszę o opinię i rady. Poprzednie sesje faktycznie zapisywane w adobe nie srgb. Mój błąd. Pozdrawiam i zachęcam do komentarzy nawet tych bardzo krytycznych.

53

54

55

56

57

58

59

60

61

62

63

64