i mamy sedno sprawy, to jest zasadniczy problem, z tego co mi wiadomo (nie mam laptopa, wyczytane tu na forum) ekrany laptopów nie nadają sie za bardzo do zabaw z obróbką, właśnie z uwagi na mega przekłamania. Ja co prawda mam zwykły monitor LCD z matrycą TN, ale jednak jak dotychczas, nigdy nie miałem z kolorami problemów (przynajmniej nikt nie zgłaszał).
Jeśli zamierzasz bawić sie bardziej z foto to sugerowałbym kupić jakiś „stacjonarny” monitor, d którego podpinałbyś lapka. Zresztą jak masz kolegę w labie, to można założyć, że się zna – pogadaj z nim na ten temat.
Odnośnie ustawiania WB to założenia robisz słuszne, tylko teoretycznie najlepiej ustawić WB na szarym właśnie, jak w Lr bierzesz pipetę to zwróć uwagę, że jak najeżdżasz na fotę to masz na bieżąco aktualizowane wartości koloru w danym miejscu (koło pipety, pod zbliżeniem) i najlepiej znaleźć 82 dla każdego koloru. Biały niestety ma tendencje do „zbierania” zafarbów, co może fałszować wynik. Suwaka Tint w ogóle nie ruszaj. Jak chcesz ocieplić to po prostu ręcznie zmienień WB wpisująć wartość, np. jak Ci wyjdzie (po pipecie) 5000K to zmodyfikuj do 5500 i zobacz wynik (tylko ten monitor lapka ).
Co do fotek Zamościa to IMHO w kontekście kolorów i WB na wszystkich fotach jest Ok.