Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: [Precel] Dzieciaki i nie tylko

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar efbiaye
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: [Precel] Dzieciaki i nie tylko

Zgadzam się z tym co napisał Bangi. Poczytaj szczególnie o kompozycji w kadrze, oraz portretowaniu.
    Widać, niektóre kadry są przemyślane, niektóre sprawiają wrażenie przypadkowych. Zdjęcie powinno coś pokazywać; nieważne czy fotografujesz widok czy osobę. Zastanów się co w danym widoku przykuło Twoją uwagę, a dopiero potem wykadruj i zrób zdjęcie, a nie kolejnego fotopstryka

Zabawa z WB wymaga trochę eksperymentowania i faktycznie mocno tu pomaga skalibrowany monitor. Warto zainwestować w jakiś wzorzec bieli i jeśli czujesz, że warunki są trudne to zrób zdjęcie karty i wykorzystaj przy wywoływaniu innych fotek w danym miejscu. Staraj się unikać fotografowania w miejscach gdzie masz kilka różnych źródeł światła.

Jeśli robisz zdjęcie, sprawdź w aparacie jak wyszedł histogram. Nie bój się skorzystać z kompensacji ekspozycji jeśli trzeba. Warto mierzyć światło punktowo tam gdzie chcesz (np. na skórze) a następnie zablokować ekspozycję gwiazdką i dopiero przekadrować i strzelać.

I kilka uwag zebranych

18 mimo, że ostrości nie ma tam gdzie być powinna, to moim zdaniem zupełnie to nie przeszkadza i dodaje dynamiki temu zdjęciu, fajny kadr; czuć emocję chwili.
    19 twarze nieco niedoświetlone, skorzystaj z kompensacji ekspozycji, jeśli trochę tła czasem się przepali - bywa.
    20 poruszone, cięte nóżki
    24 fajny kadr, ale dołu bym z cienia nie wyciągał - bardziej to zaakcentuje miśka
    25, 26 - w zasadzie nie wiadomo co na tych fotkach chciałeś pokazać; zbyt chaotyczne kadry, brak czegokolwiek w silnym punkcie.
    27 kosi kosi nóżki, i słońce w twarz - Staraj się unikać robienia zdjęć w ostrym słońcu. Często dużo lepszy efekt uzyskasz, stawiając modelkę w cieniu. Jeśli już koniecznie chcesz, to ratuj się lampą wypełniając cienie (nawet ta wbudowana pomoże w takiej sytuacji)
    29 kadr byłby ciekawszy gdybyś ostrość była na tygrysie a nie barierce, ew. szerzej bym nieco kadrował w lewo.
    30 fajny kadr, ale mam wrażenie że jest delikatny FF, dla rozdzielczości webowej na pewno da radę lekko podostrzyć i uratować to zdjęcie.
    32 Wiadomo że fotografując kadr w którym masz silne źródło światła nie unikniesz przepaleń; nie zawsze trzeba je ratować, tak jak to widać tutaj.
    36 (bez numerku) delikatnie bym przekadrował w lewo (jeżeli zrobiłeś szerzej); wielka szkoda że kot nie patrzył w stronę aparatu.
    5DM3, C24-105/4L, C50/1.4, C70-200/2.8L IS II, C85/1.2L II i inne graty

Czyli jak najadę na kolor pipetą to w okolicach 82 dla każdego koloru. Czyli bawić się każdym kolorem (nie pamiętam jak nazywa się ta opcja) odnośnie saturacji, odcienia. Nie wiem czy dobrze zakumałem. Jeżeli zrobię WB dla szarości i uzyskam te 82, to potem najechać np. na niebieski i uzyskać dla niebieskiego 82 poprzez modyfikację niebieskiego (saturacja itd) i tak z każdym kolorem ?
    Jak możesz to napisz mi czy dobrze zakumałem. Czy może balans WB mam ustawić tak, żeby wszystkie kolory były już w okolicach 82 ?
    Knoob ze mnie :P
    No, a Twoje (Jasia) foty świetne naprawdę. Jakbym zrobił swoje tak w 70 % to byłbym szczęśliwszym człekiem
    Ostatnio edytowane przez Precel ; 15-02-2013 o 13:29

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Nie nie nie nic nie kombinujesz z żadnymi kolorami.
    Szukasz na fotce takiego miejsca, gdzie po najechaniu pipetą, wyskoczy Ci 82 (lub zbliżone) dla każdego koloru i tyle, potem kilkasz to miejsce.
    W tym "magazynie" (co prawda dotyczy wołania RAW-ów "lotniczych"), na str. 55 jest to fajnie wytłumaczone.
    http://spfl.pl/files/eSPFL.pdf
    UWAGA - plik ma 50MB
    Ostatnio edytowane przez Bangi ; 15-02-2013 o 14:12

Ok. Kumam teraz. Napisz mi jak możesz jakiej puszki używasz ?

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Obecnie 60d, wcześniej było 550d. Jakość zdjęć zasadniczo bez zmian, ale 60d ma inne walory

Chwilę się pobawiłem

47

48

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Wiesz co.... To kolorowe zdjęcie chyba zapisałeś z profilem barwnym Twojego monitora...
    W domu na google chrome wygląda "normalnie", co prawda trochę przesycone kolory, ale jednak lepiej, niż jak teraz oglądam w pracy przez microsoft explorera. Więc to chyba nie problem z WB, a z profilem kolorów. Po zabawie z obróbka powinieś chyba zapisać jako sRGB...
    Może niech jeszcze inni oglądający się wypowiedzą jak je widzą u siebie. Ja na chromie widzę mocno kolorowe, a na explorerze kolory są "wypłowiałe".

No faktycznie zapisuje w adobe RGB, albo nawet ProPhoto RGB.
    Spróbuję jeszcze. W tym ostatnim już nie podbijałem vibrance i saturation.

49
    Tato, za grube te struny

50

51

52

Ostatnio edytowane przez Precel ; 22-02-2013 o 10:06

Odświeżam. Bardzo proszę o opinię i rady. Poprzednie sesje faktycznie zapisywane w adobe nie srgb. Mój błąd. Pozdrawiam i zachęcam do komentarzy nawet tych bardzo krytycznych.

53

54

55

56

57

58

59

60

61

62

63

64