już nie ma 50 mm 1.4![]()
już nie ma 50 mm 1.4![]()
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
Fajne to wszystko. Jedna weekendowa promocja na kilka sztuk obiektywów, a od tygodnia powstało 17 stron wątku na jednym tylko forum, gdzie w co drugim poście reklamowana jest nazwa sklepu prowadzącego ową promocję. Liczba odwiedzin strony znacząco wzrosła. Cel przygotowującego promocję został osiągnięty. Natomiast ten wątek, na tym forum naprawdę zabiera już niepotrzebnie miejsce.
Cel prowadzącego "promocję"/IMO bardziej by pasowało określenie wyprzedaż/ pewnie został osiągnięty, ale też co najmniej kilka osób z forum zaopatrzyło się dość tanio w sprzęt. IMO korzyści są obopólne.
Kto wie. Jeśli planują następne "promocje", to może to miejsce nie jest jednak zabierane niepotrzebnie.![]()
Ostatnio edytowane przez Sunders ; 12-10-2012 o 12:17
Znalazłbym na tym forum zdecydowanie więcej wątków, o których można by rzec, że zajmują niepotrzebnie miejsce. Jak ktoś chce dyskutować to czemu mu zabraniać? Właściciel forum chyba nie kazał nam się ograniczać celem oszczędzania miejsca?
EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM
Przeczytałam cały wątek i teraz rozumiem czemu moje zamówienie nie miało absolutnie żadnych szans na realizację - zamierzałam płacić dopiero przy odbiorze w punkcie odbioru.Ale generalnie niesmak pozostał. Kupię gdzie indziej, drożej, ale trudno. To moje pierwszy taki problem z realizacją zamówienia w tym sklepie. Dotąd książki w promocji docierały bez kłopotu (mimo iż są bardziej podatne na "wyczerpanie nakładu" - a właśnie "wyczerpaniem nakładu" wytłumaczyli mi w standardowym drafciku z BOKu sklepu przyczyny anulowania zamówienia).
No to dzisiaj wreszcie znalazłem czas na konkretne przetestowanie obiektywu.
Po pierwszych samplach złapałem się za głowę! Na każde 20-30 zdjęć tylko 1-2 były ostre, reszta to większe lub mniejsze, ale mydło (testowane na 30D). OK, mówię sobie, testuję przy sztucznym świetle (dla F/1.4 czas wychodził 1/250 s przy ISO 400) to podepnę lampę dla wspomagania AF (bez błysków) - niestety odsetek udanych zdjęć nie wzrósłPo pierwszych strzałach pomyślałem - kompletnie walnięty egzemplarz, ale jednak te pojedyncze foty wydawały się na pierwszy rzut oka OK.
Rozłożyłem statyw, wydrukowałem kartę do badania skuteczności AF i testy wykazały ewidentny FF. Także jutro, bądź we wtorek, obiektyw jedzie kurierem na Żytnią. Mam nadzieję, że kalibracja załatwi sprawę
Z pozytywów mogę napisać to, że jak już obiektyw trafi z ostrością, to już od pełnej dziury jest żyleta!;-) I właśnie z tego powodu nie odsyłam go z powrotem do Merlina. Mam nadzieję, że serwis spisze się (tak, jak przy poprzednim moim z nim kontakcie w podobnej sprawie) bez zarzutu i będę mógł w końcu cieszyć się z dokonanego zakupu. Bo w końcu jaką mam gwarancję, że gdybym oddał ten i gdzie indziej kupił inny egzemplarz, to tamten byłby dobrze skalibrowany? A ten przynajmniej optycznie wygląda nader obiecująco![]()
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
Szkiełko dostrojone przez serwis do puszki z dnia na dzień. Trafia w punkt. Pełne zadowolenie.
5D 50/1.8 STM + 100/2.8 L IS USM