Mój tez dotarł. Na pewno nówka magazynowa, nie ruszana. Coś więcej o moim egzemplarzu najwcześniej koło piątku będę mógł napisać, bo chwilowo nawet nie mam czasu podpiąć go do body...
Mój tez dotarł. Na pewno nówka magazynowa, nie ruszana. Coś więcej o moim egzemplarzu najwcześniej koło piątku będę mógł napisać, bo chwilowo nawet nie mam czasu podpiąć go do body...
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
No to dzisiaj wreszcie znalazłem czas na konkretne przetestowanie obiektywu.
Po pierwszych samplach złapałem się za głowę! Na każde 20-30 zdjęć tylko 1-2 były ostre, reszta to większe lub mniejsze, ale mydło (testowane na 30D). OK, mówię sobie, testuję przy sztucznym świetle (dla F/1.4 czas wychodził 1/250 s przy ISO 400) to podepnę lampę dla wspomagania AF (bez błysków) - niestety odsetek udanych zdjęć nie wzrósłPo pierwszych strzałach pomyślałem - kompletnie walnięty egzemplarz, ale jednak te pojedyncze foty wydawały się na pierwszy rzut oka OK.
Rozłożyłem statyw, wydrukowałem kartę do badania skuteczności AF i testy wykazały ewidentny FF. Także jutro, bądź we wtorek, obiektyw jedzie kurierem na Żytnią. Mam nadzieję, że kalibracja załatwi sprawę
Z pozytywów mogę napisać to, że jak już obiektyw trafi z ostrością, to już od pełnej dziury jest żyleta!;-) I właśnie z tego powodu nie odsyłam go z powrotem do Merlina. Mam nadzieję, że serwis spisze się (tak, jak przy poprzednim moim z nim kontakcie w podobnej sprawie) bez zarzutu i będę mógł w końcu cieszyć się z dokonanego zakupu. Bo w końcu jaką mam gwarancję, że gdybym oddał ten i gdzie indziej kupił inny egzemplarz, to tamten byłby dobrze skalibrowany? A ten przynajmniej optycznie wygląda nader obiecująco![]()
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl