Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Winietowanie, gradient 1/3 obrazu - CANON 5D mark I

Domyślnie Winietowanie, gradient 1/3 obrazu - CANON 5D mark I

Witam, mam problem z canonem 5d mark I.

Podczas fotografowania dolna część kadru (robiona w poziomie) jest przyciemniona, można określić to przyciemnienie jako równy czarny gradient zasłaniający 1/3 obrazu od dołu. Gradient przy przysłonie f 2,8 jest miękki, delikatnie przechodzi - natomiast, gdy dam f 32 jest on ostro zakończony.
    I to wszystko gdy robie zdjęcie w poziomie. Problem znika gdy robię zdjęcie w pionie.

Dodam jeszcze, że na następny dzień od zauważenia wady - gradient poszerzył się w górę...

W kwietniu 2012 wymieniałam spust migawki - a rok wcześniej lipiec 2011 odpadło lustro, czy ktoś spotkał się już z taką usterką? Dodam, że restart ustawień nic nie wskórał

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Winietowanie, gradient 1/3 obrazu - CANON 5D mark I

http://www.canon-board.info/pierwsza...-kaputz-76935/ migawka pada. Moja zaciemniała cały kard poniżej 1/6400... servis i masz nową za free, jeśli nie obskoczyłeś 100 000.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

A próbowałeś ściągnąć obiektyw, zaglądnąć do środka i zrobić zdjęcie na długim czasie, w pionie i poziomie tak aby dokładnie obejrzeć czy migawka prawidłowo się otwiera itp.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Kupiłam używaną 5tkę, więc z określeniem przebiegu będę miała problem. Jestem drugim właścicielem i mam ją od 2 lat.

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    A próbowałeś ściągnąć obiektyw, zaglądnąć do środka i zrobić zdjęcie na długim czasie, w pionie i poziomie tak aby dokładnie obejrzeć czy migawka prawidłowo się otwiera itp.
    Dzięki - właśnie spróbowałam i efekt: w poziomie lustro do końca się nie podnosi (widzę że problemem jest taka blaszka pod lustrem- nie wiem jak fachowo się ta część nazywa) - zatrzymuję się, blokuje. W pionie nie ma takiego problemu.

Jeżeli spotkaliście się z taką usterką, to czy znacie koszta (orientacyjnie) - bo wstępnie telefonicznie serwis mi powiedział 900 zł za naprawę/wymianę migawki.

Początki nałogu

Migawka? Migawka
    Jeśli aparat nie wykonał na pierwszej więcej niż 100 tyś cykli, serwis wymienia za darmo, ba nie płacisz nawet za kuriera.

Uuu, a już myślałam, że jest dobrze... - czyli możliwe, że tyle mnie ta przyjemność może kosztować?

Cytat Zamieszczone przez kosdkp Zobacz posta
    nie wykonał na pierwszej więcej niż 100 tyś cykli
    A czy znasz program dla 5d mark I - żebym mogła samodzielnie sprawdzić przebieg ? Bo widziałam program, ale dla 5d mark II.
    Na pewno jest już grubo po gwarancji, a przebieg myślę, że już przeskoczył 100 tys.

Początki nałogu

5d1 sprawdzi tylko serwis, opłata 20zł.
    Wyjścia nie masz. Ze skopaną migawką wiele nie zdziałasz. A nóż widelec, ma 90 tyś?

Pełne uzależnienie

A jak wymieniali spust migawki i kleili lustro to nie odczytali licznika migawki?

Nie miałam pojęcia, że jak lustro w 5tce odpadnie to mogę to za free zrobić w serwisie, więc ze wszystkimi naprawami szłam na Czapskich do serwisu w Krakowie, a oni mi za każdym razem mówili, że oni nie mogą tego sprawdzić.
    Fotoserwis - naprawa sprztu fotograficznego, Krakw Czapskich 1

Czyli uszkodzenie migawki nie ma nic wspólnego z przyklejaniem lustra?

Początki nałogu

Poczytaj to forum, z filtrem "5d" , być może zaoszczędzisz jeśli nie PLN, to czas.
    Zależy jak kleili lustro. Ale wątpię by coś skopali. Bo aparat działał ponad rok bez objawów?
    Stara migawka więc nie dziwne, że padła.
    I tak musisz wymienić migawkę. Zatem czy w kraku czy w wawie. Różnica w transporcie. Ale, ale jeśli sprawdzisz przebieg i okaże się 99 999 zdjęć? Suprajs

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów