Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: FF i APS-C pytanie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie Odp: FF i APS-C pytanie

Cytat Zamieszczone przez massi Zobacz posta
    Chodzi mi o gabaryty. W lustrzankach nikona z najtańszymi kitami obiektyw jest bardzo szeroki gabarytowo
    Bo do Nikona nie dotarła jeszcze technologia miniaturyzacji elektroniki.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

bo to jest obiektyw bardzo szerokokątny - stąd ta szerokość
    co to za temat w ogóle????

Początki nałogu Awatar rysib
    Miasto
    Bydgoszcz

Chodzi mi o gabaryty. W lustrzankach nikona z najtańszymi kitami obiektyw jest bardzo szeroki gabarytowo i ma bardzo małą lukę pomiędzy obiektywem a napisem Nikon na górze w przeciwieństwie do canona. Mój canon ma wielką lukę pomiędzy obiektywem kitowym a napisem Canon na górz. Czy ta luka jest po to bym mógł wkręcać obiektywy "szersze" ?
    Powiem w skrócie: to są rzeczy pomijalne i niemające związku z jakością zdjęcia.
    A teraz bierz aparat w ręce i miłej zabawy.
    Pozdrawiam Rysiek

Coś już napisał Awatar ska
    Miasto
    Lubin

To są właśnie współcześni początkujący, przejmują się jakimiś pierdołami . Nikon ma mechaniczne przeniesienie przesłony po przez dźwignie, niczym technologia z lat 40-stych - wydaje sie, że to całkowicie uniemożliwia robienie zdjęć. A Olympus E-3 ma ''mini'' matryce w lustrzankach a i jakie fajne zdjęcia robi

Początki nałogu Awatar Heilsberg
    Miasto
    Lidzbark Warmiński

Co się dziwić? Dobrze, że pytają i umieją się przyznać do niewiedzy. Jak sobie przypomnę jak w paru dziedzinach byłem początkujący to też pytałem trzy razy o rzeczy, które dzisiaj wydają mi się albo śmieszne albo nieistotne. A wtedy nie wiedziałem, czy to rzutuje czy nie.
    Ważne, że nie silą się na mądrych tylko potrafią przyznać do niewiedzy i pytać.
    EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM

Coś już napisał Awatar ska
    Miasto
    Lubin

Cytat Zamieszczone przez Heilsberg Zobacz posta
    Co się dziwić? Dobrze, że pytają i umieją się przyznać do niewiedzy. Jak sobie przypomnę jak w paru dziedzinach byłem początkujący to też pytałem trzy razy o rzeczy, które dzisiaj wydają mi się albo śmieszne albo nieistotne. A wtedy nie wiedziałem, czy to rzutuje czy nie.
    Ważne, że nie silą się na mądrych tylko potrafią przyznać do niewiedzy i pytać.
    A nie wydaje Ci się, że to jest nieco błędna droga by stać sie prawdziwym fotografem ?

Coś już napisał Awatar maati

Chodzi mi o gabaryty. W lustrzankach nikona z najtańszymi kitami obiektyw jest bardzo szeroki gabarytowo i ma bardzo małą lukę pomiędzy obiektywem a napisem Nikon na górze w przeciwieństwie do canona. Mój canon ma wielką lukę pomiędzy obiektywem kitowym a napisem Canon na górz. Czy ta luka jest po to bym mógł wkręcać obiektywy "szersze" ?
    Jeżeli poczytasz trochę o obiektywach np tu Obiektyw aparatu cyfrowego - opis
    to sam się zdziwisz co to za pytania zadajesz
    Ostatnio edytowane przez maati ; 05-10-2012 o 13:52
    Canon 5d MKII, MKIII, C85 1,4IS + 580EXII, C35 1,4 C24 1,4 fish

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie FF i APS-C pytanie

Proszę nie kontynuować wątku w temacie 5tej kolumny nikona, ohydnych kitów itp. (a przynajmniej nie w tym tonie) .
    A.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 06-10-2012 o 11:58 Powód: literówka
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Skoro kolega doszł do wniosku że obiektywy nikona górują nad canonowskimi (po uprzednim porównaniu organoleptycznym) sam sobie odpowiedział na zadane pytanie w sposób najdoskonalszy z możliwych. Dzieląc się swoim spostrzeżeniem na forum, winniśmy mu podziękować...bo już nie ma sensu dalej memłać tego tematu.

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Proszę nie kontynuować wątku w temacie 5tej kolumny nikona, ohydnych kitów itp. (a przynajmniej nie w tym tonie) .
    A.
    Ale te kity są ohydne, nie zmienisz rzeczywistości.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta

Aparat z matrycą FF daje "bardziej fotograficzny" obrazek, mniej więcej taki do jakiego przyzwyczaiły nas fotografie analogowe z aparatów małoobrazkowych.
    Ach te piękne porównania obrazka cyfrowego FF do obrazka z filmu. Ja widzę coś takiego: fotografujący wyłącznie cyfrą szybko nie dostrzegają różnic pomiędzy obrazkiem z cyfry FF własnego aparatu a obrazkiem błony, trdno wasciwie się dziwić, patrzą już cyfrowo.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów