1
2
3
4
5
6
7
8
9
jak dala mnie 4 i 7 ale bardziej 7
Witam,
szczerze mówiąc od wielu miesięcy poziom zdjęć obecnych w forumowym konkursie na zdjęcie miesiąca jest żenujący. Wybór między zdjęciem kiepskim a mniej kiepskim, często takim , które jest pstrykiem i tyle.
Nie chciałbym nikogo z uczestników urazić ale mamy na forum sporo bardzo dobrych fotografów - z jakiegoś powodu jednak nie biorą udziału nigdy w tym konkursie. W moim przekonaniu obecna formuła konkursu jest zupełnie wyczerpana, poprzeczka leży na ziemi i warto zadbać o to aby zdjęcia ,które widzimy w konkursie choćby " cieszyły oko".
Nie wiem czy to kwestia moderacji, innego może promowania konkursu (np. na pierwszej stronie forum - czy nagród ?
Wystarczy zadać sobie pytanie: Czemu ja piotrr lub piw0sz nie wysłałem zdjęć na konkurs miesiąca ?
6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.
No zadaję sobie to pytanie..i nie umiem odpowiedzieć. Sa dwie mozliwości IMHO .Wystarczy zadać sobie pytanie: Czemu ja piotrr lub piw0sz nie wysłałem zdjęć na konkurs miesiąca ?
Może dlatego że nie startujesz?
W pełni zgadzam się z przedmówcami! Wchodząc na link "Fotografia miesiąca" miałam nadzieję, że zobaczę naprawdę dobre zdjęcia. A tu... brak mi słów.
Daleko mi do robienia dobrych zdjęć, moje koło takich pewnie nawet nie leżały, ale LUDZIE proszę was, WIĘCEJ SAMOKRYTYKI...
Dla mnie jest Ok.
W pewnym mieście jest klub lekkoatletyczny mający zawodników z czołówki europy.Gdy jest np.Otwarty bieg maraton czy inny w okolicy ,na starcie na uprzywilejowanych miejscach stają zawodowcy.Potem kłębi się tłum amatorów.Ja,pan pani ,my wszyscy.Pada strzał i ruszamy ..Podać rezultaty? Wynikają z listy startowej.
Dlaczego tak się dzieje ?.Bo są nagrody i ściąga to zawodowców.Kilku,ale starczy aby wybić z głowy bieganie tej reszcie.
A co ma ten "profi"? Ano np. rowerek dla dziecka, namiot, dres i ubaw z tych amatorsko biegających.
Bo tego dyplomu czy blaszanego pucharu pewnie nie odbiera nawet.
Jaki będzie miał użytkownik forum amator szanse z tymi o których piszesz? Żadnych.
Co wynika dla dobrego fotografa z faktu że robi bezbłędne dobre foty? Że go pochwali poczatkujący amator?
Są galerie dla dobrych i konkursy dla tych co pytają,jakie ja właściwie robię zdjęcia.
Nieśmiało pytają i nieśmiało wystawiają.
Więc nie peszmy ich arogancją i niezrozumieniem.Nie patrzmy z wyższością na ich prace.
Nie wchodżmy tu bez zdjęć a z przyganą i deprecjacją czyjegoś wysiłku,aktywności.
Niech konkurs trwa.Nie dla nagród.Dla rozwoju fotografii.
A Ci "dobrzy"?.Zakładajcie galerie zgłaszając je do konkursu tematycznego np. i zrobimy konkurs na najlepszą,rzucajmy inne lepsze pomysły.Forum czeka na takie.
Startujmy w profi konkursach z nagrodami i chwalmy się na forum lub nie.
Ale nie chciejmy w TYM istniejącym konkursie nagród,bo kusić będzie aby ustawić się po nie z przodu...przed tymi co zaczynają.
Nie psujmy tego co jest,twórzmy nowe.
Ostatnio edytowane przez janmar ; 07-11-2012 o 18:01
Też mnie to zastanowiło miesiąc temu. Trochę to przypomina wybory do sejmu. Wybrać zło czy zło. Jeśli ktoś się poczuł urażony to przepraszam. Proszę nie brać mojego wpisu personalnie.
W pełni zgadzam się z przedmówcami! Wchodząc na link "Fotografia miesiąca" miałam nadzieję, że zobaczę naprawdę dobre zdjęcia. A tu... brak mi słów.
Daleko mi do robienia dobrych zdjęć, moje koło takich pewnie nawet nie leżały, ale LUDZIE proszę was, WIĘCEJ SAMOKRYTYKI...