Cytat Zamieszczone przez Hubi78 Zobacz posta
DARX nie wiem czy masz trochę pojęcia bo uważam że nie masz ale wyjaśnię kilka kwestii z którymi się mijasz z prawdą.
Lepiej wskaż mi w moim tekście, gdzie mijam się z prawdą?

Kwestia małych przebiegów w 5d I otóż nie każdy pracuje zawodowo na starszym aparacie jak 5d wersja I. Jest masa ludzi którzy mają po kilka aparatów lub tacy którzy amatorsko cykają fotki dziecku, rodzinie czy też wakacje. Osobiście znam ludzi którzy kupują tylko po to by się pobawić lub porównać jeden model z drugim.
Zajmujesz się sprzedażą na forum, głównie aparaty i obiektywy. Rozumiem, że swoje przypuszczenia wzorujesz na tym skąd kupujesz sprzęt. Rzuć okiem na allegro - gdzie nie spojrzę, to 5dmk1 czy mk2 mają przebiegi powyżej 80-100k. Jednak pojawiają się kluczki, że taki mk1 ma przebieg 8000-9000? Jakim kurde cudem? Przecież sama początkowa zabawa takiego amatora, gwarantuje już te sto klatek do przodu. Czyżby amator okazał się jedną z tych osób, którą podajesz powyżej. Ok - niech będzie, ale żeby nagle wszyscy "oszczędzali" w ten sposób aparat? - to mało możliwe, że ponad 70% aukcji na allegro, to wciąż mk1 na pierwszej migawce, nie sądzisz?

Ja nie jestem zwolennikiem 7d ale jedno co można mu przyznać to szybki i celny AF czego nie mogę powiedzieć o 650d.
Tylko spójrz na to w ten sposób. Jak bardzo cenisz sobie wygodę? Lubisz dźwigać kilogramy na plecach? Ja jakoś nie przepadam, a towarzyszem moich podróży częściej jest mój telefon komórkowy niżeli aparat. Znam wiele osób, które zagłębiły się w 7D, bo owszem oferuje te, a nie inne opcje (celność, af, uszczelnienia itd...), ale jak przychodzi do jakości obrazka, to możesz 7d gwoździe zacząć wbijać, to i tak 650d wypadnie lepiej w wyższych iso. Wtedy celność, szybkość, fps czy trwałość nie robią różnicy, bo obrazek będzie ten sam.

Teraz kwestia ceny. Kupując nowy 7d juz jesteś w plecy kilka setek. Dla porównania Nowy 5200zł ja sprzedałem nowy za 4400zł i też ciężko o klijenta za prawie 1000zł mniej. Nie każdy kręci filmy bo jak wyżej napisałem 7d ma dobry AF.
Klijneta? Poważnie? Wracając do tematu. Nie dziwi mnie taka, a nie inna sytuacja w przypadku siódemek. Widziałem multum aukcji i zerowe zainteresowanie. Tam gdzie tanio, to i wysoko z przebiegami albo użytkowane przez filmowców. Jak już lepiej z przebiegami, to i drogo. To jest ten sektor, który canon zaniedbał.

Moim zdaniem 650d to straszna lipa i wolałbym kupić 450d +24-105
Nie rozumiem. Wspominasz o 650d jako ciapie, a proponujesz 450d? Zapewne chodzi ci o tak zwaną przejściową: lepsze szkło + gorszy korpus. Co racja, to racja, ale na pewno nie kupiłbym 450d. Prędzej 550d czy 600d. Imho rodzinie oddałem 600d z 24-105, całość ma się dobrze i nikt nie marudzi.