Seria xxD rządzi górnym LCD i kółkiem z tyłu - to jest tak, jak mieć wygodne buty
Poza tym migawka i bateria lepsze w xxD, bufor w 60D 3x większy niż w 650D - takie rzeczy się mszczą szybko.
Seria xxD rządzi górnym LCD i kółkiem z tyłu - to jest tak, jak mieć wygodne buty
Poza tym migawka i bateria lepsze w xxD, bufor w 60D 3x większy niż w 650D - takie rzeczy się mszczą szybko.
60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty
Dlaczego niektórzy tak demonizują plastikowość obudowy 60d???
Mam 60d od poand pół roku, pstrykam trochę fotek, aparat kilka razy w tygodniu jest wyjmowany z torby i zupełenie nic się nie dzieje z tą plastikową obudowąWcześniej miałem 550d i też obduowa plastikowa i nic się ne działo.
Uważam, że naprawde nie ma co na to patrzeć, a już na pewno nie kierowac się tym przy wyborze aparatu.
Niektórzy po prostu muszą mieć pancerne body, po to, aby osiągnąć wewnętrzny spokój
Ja należę do tych użytkowników, którzy taki sprzęt, jak aparat fotograficzny, optyka i inne drogie ustrojstwa, szanują... Do tego jestem amatorem, który pstryka portrety, krajobrazy i takie scenerie, które nie wymagają czołgania się ze sprzętem w błocieMnie obudowa 60D w zupełności wystarcza. Owszem, jest gorsza od tych magnezowych stopów z NASA, ale na litość boską przecież to nie jest tandetna chińska zabawka, która trzeszczy i się rozlatuje po tygodniu używania!
Wśród większości internautów panuje już opinia, że jak body nie jest magnezowe i uszczelniane, to zdjęcia robi gorsze od tych z magnezu (to tak w wielkim skrócie i uproszczeniu).
P.S.
Kiedyś ja też pewnie sobie kupie pancerne body![]()
Canon 60D | C 50 1.4
Bo przy magnezowym korpusie plastyka jest inna - dlatego zdjęcia lepsze.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Plastika chyba![]()
Ja swojej 60 używam od roku (w zeszłym tygodniu minęła rocznica naszego 'związku'). W zasadzie przez ten czas nie zanotowałem żadnych uszczerbków na obudowie. Jedyne co czasami denerwuje, to ślady (jasne rysy) pozostawione od paznokci. Kwestia mojego skrzywienia - wszystko musi być wyczyszczone, bez śladów użytkowania
![]()
Witam wszystkich.
niniejszym debiutuję na tym forum i włączę się do tej dyskusji, która akurat w moim przypadku była niedawno mocno na czasie. Przesiadłem sie właśnie z 600D na 60D; powody: lepiej leży w dłoniach, większy wizjer, łatwiejsza i szybsza obsługa z uwagi na więcej przycisków, dodatkowy górny wyświetlacz, dużo większy akumulator, pokrętło sterujące, brak magnezowej obudowy mi nie przeszkadza, następcy raczej nie będzie (mówi się o 7D II zastępujących jednocześnie 60D i 7D), cena na dziś minim. ponad 3tysie, chyba wszystko...Pozdrawiam.
cóż, ja poważnie o fotografii nie myślę, akurat miałam okazję przeskoczyć na 650D i jestem szalenie zadowolona z tego wyboru. niemniej, podejrzewam że w przypadku 60D mówiłabym to samo. tak czy siak, nierzadko względy finansowe też mają spore znaczenie, a tutaj ładnych kilka stówek można zaoszczędzić przy wyborze xxxD.