czy 90 do 87 to jest różnica, którą wyłapałoby np. sokole oko Merdego? Bo jak nie, to o czym tutaj gadać![]()
czy 90 do 87 to jest różnica, którą wyłapałoby np. sokole oko Merdego? Bo jak nie, to o czym tutaj gadać![]()
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
No to nic tylko brać 1100D ile jeszcze kasy w portfelu zostanie!![]()
Bardzo ciekawy ten rankingTylko że xxxD nie mają gwarancji migawki do 100 tys zdjęć.
Chip ranking .. i wszystko jasne
Bardziej rzetelne informacje i rankingi znaleźć można w gazecie fakt lub na pudelku![]()
Ostatnio edytowane przez rafal1980 ; 21-10-2012 o 13:25
Z drugiej strony jednym z decydujących w moim przypadku okazał się całkiem prozaiczny argument - porównałem sobie jak leży w ręce 60D i 600D (650D akurat nie było, ale różnią się 1mm na którymś wymiarze i 5g w masie) i generalnie odpowiedź nasunęła się sama, bo 600 jest po prostu za mała (albo ja mam za duże łapy ;D ), za to boczny grip 60D leży mi w ręce praktycznie idealnie
I bardzo dziękuję jednemu z przedmówców za podrzucenie Mike'owi prostego pomysłu potrzymania ich w rękach na żywo w czymś a'la MM![]()
Te rankingi to nic innego jak sponsorowane głupoty. Wystarczy trochę obycia z każda z tych puszek i od razu widac różnicę.
Ergonomia to podstawa przy robieniu zdjęć, cała reszta to marketing![]()
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Rankingami faktycznie bym się nie sugerował. 60D to dobry wybór.
Na Agito różnica pomiędzy oboma aparatami to 450 zł z kitowym obiektywem EF 18-55 IS II. Kwestię kupna muszę niestety negocjować z żoną, a tu jest już o czym dyskutować
Czytając ostatnio różne opinie i testy porównawcze odnośnie 650D ktoś narzekał na AF i polecał Nikona D5100. Czy to prawda że Canon ma (wyolbrzymione pewnie) problemy z AF w najnowszym modelu?
A propos Nikona D5100, bawiłem się ostatnio D40 kolegi i w tym modelu przy słabszym oświetleniu aparat pomagał sobie diodą umieszczoną obok gripa. Na Fotopolis przeczytałemł że w Canonach tego nie ma i aparat w tym przypadku używa lampy błyskowej. Z tego co widzę na zdjęciach to 650D jakąś diodę z przodu obudowu posiada. Do czego ona służy?
Tak z ciekawości - które rozwiązanie jest lepsze? To z Nikona w miarę mi się podobało, nie widziałem jednak jak to robi Canon.
Też jestem ciekaw jak działa domniemane doświetlanie lampą u Canona
A to co widziałeś na zdjęciu 650D, to prawdopodobnie sensor pilota IR lub dioda informacyjna samowyzwalacza
"From the front (...) the infrared remote port, the shutter button, the self-timer lamp, the lens release button and below that the Depth-of-field preview button (...)
(za: Canon EOS Rebel T4i (EOS 650D) Camera - Initial Test)
Natomiast ja się gdzieś natknąłem na informację, że AF Canonów na ogół wysiada przy f/8, a Nikony kapitulują przy f/5.6 - czy to prawda?
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl