Strona 1 z 14 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 138

Wątek: Canon EOS 650D vs 60D dla zaawansowanego amatora

Dopiero zaczyna Awatar Mike
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Canon EOS 650D vs 60D dla zaawansowanego amatora

Witam, stoję przed dylematem kupna swojej pierwszej lustrzanki.
    Na placu boju pozostały 2 aparaty - Canon EOS 650D oraz 60D i tak na prawdę nie wiem na który się zdecydować.
    Zdjęcia robię od ponad 6 lat, głównie poczciwym A610 oraz tym co pożyczę od znajomych/rodziny. Fotografia to moje hobby i chciałbym to zainteresowanie rozwijać - stąd pomysł zastąpienia wysłużonego kompaktu czymś co da większą frajdę niż manual w A610.
    Zastanawiam się więc które body będzie dla mnie najlepsze aby rozpocząć zabawę z lustrzanką.

Sporo na ten temat czytałem/oglądałem (testy porównawcze na youtube np), a także czytałem rozważania kolegi Bangi, który zdecydował się na 60D. Nie jestem niestety na takim poziomie zaawansowania jak wspomniany kolega więc bardziej skłaniam się ku 650D. Pytanie tylko czy 60D nie będzie bardziej przyszłościowym wyborem gdy już temat ten bardziej zacznie mi się podobać i wciągać.

Ciężki wybór, stąd moja ogromna prośba o poradę w co lepiej zainwestować...

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie Odp: Canon EOS 650D vs 60D dla zaawansowanego amatora

Osobiście zacząłbym od 60D i potem już kompletował szklarnię. Wiem, że złamałem zasadę lepsze szkło, gorsza puszka, ale zobaczysz... w chwili obecnej rozważając oba aparaty, gdy kupisz 650D to będziesz rozmyślać od 60-tce. Wspomnisz moje słowa
    Mike (jak z tematu wątku wynika... zaawansowany amatorze)... jeśli masz kasę, kupuje 60D.

Początki nałogu Awatar Adam71
    Miasto
    Pruszków

Zdecydowanie od razu 60D. Nie ma co nawet debatować.

Początki nałogu

Nie ma co dumać, 60d. Ewentualnie zastanów się (jeśli nie chcesz filmów, a potrzebujesz mikroregulacji ) nad 50d z 2 ręki.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Ja nie jestem jakoś szczególnie zaawansowany. Liczba postów o niczym nie świadczy ;-) a większość moich zdjęć mi osobiście się nie podoba :-(
    A tak poważnie to jeśli kasa nie jest problemem przy tych rozważaniach to bierz 60d. Gdybym 2 lata temu od razu kupił 60d to bym w tym roku na pewno puchy nie zmieniał. Do FF raczej nie przeszkocze bo to dla mnie za droga sprawa, ale teraz skupię się na szkłach, a właściwie to tylko jedno jeszcze muszę zmienić, ale o tym kiedy indziej jak odłożę trochę kaski.

60D - zdecydowanie

Coś już napisał
    Miasto
    warszawa

60D, z czasem w 650 będzie Ci tego czegoś brakowało i zaczniesz znowu myśleć nad 60D, szczególnie że różnica w cenie nie jest jakaś porażająca.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

jesli do tej pory robiles A610 i byles z tego raczej zadowolony, to tak naprawde i 60D i 650D beda co najmniej znakomite, wiec kierowalbym sie bardziej wyborem pod katem konkretnych mozliwosci jednego czy drugiego korpusu...

jako alternatywe podpowiedzialbym jeszcze ewentualnie uzywane 50D, bo to zwyczajnie duzo pieniedzy oszczedza a pod wzgledem mozliwosci nie ustepuje specjalnie dwom wymienionym.

przejdz sie tez do jakiegos MM, pomacaj 60D i 650D i ocen, co Ci lepiej pasuje w rece.
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna Awatar Mike
    Miasto
    Warszawa

Dzięki za podpowiedzi. Zrobię pewnie tak:
    Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    przejdz sie tez do jakiegos MM, pomacaj 60D i 650D i ocen, co Ci lepiej pasuje w rece.
    i ocenię oba aparaty.
    Zastanawiam się czy nie poczekać z zakupem do grudniowych świąt bądź po nich. Może uda się coś kupić w promocyjnej cenie, choć jakichś specjalnie dużych obniżek raczej bym się nie spodziewał. Poza tym po świętach będę w UK więc może tam na coś ciekawego pod względem ceny trafię.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

jesli czekac, to do nowego roku. swieta sa nie tyle dla konsumentow, co dla sklepow, ktore w tym okresie robia najlepszy biznes...
    www albo tez flickr

Strona 1 z 14 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów