Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: oslona wizjera Canon 10QD

Domyślnie oslona wizjera Canon 10QD

Witam, mam problem z osłonką wizjera do Canona 10QD. Jest to dość stary aparat, mimo to wciąż na chodzie. Chodzi oto, że pękł jeden z dwóch zaczepów tej osłonki, przez co teraz nie chce się trzymać i spada przy pierwszej lepszej okazji. Ci co poznali ból spadającej osłonki wizjera wiedzą co mnie gryzie ;-)

Chciałem kupić nową ale nigdzie nie mogę znaleźć. Pomożecie w poszukiwaniach osłonki?

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Odp: Canon 10QD

Spróbuj spytać w serwisie canona CSI na Żyniej. Może mogliby coś takiego sprowadzić, ew. poszukaj na ebay.com
    Miłego dnia
    moja www

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Canon 10QD

a nie chodzi Ci po prostu o muszle oczna?
    bo jesli tak, to na ile zdjecia w necie nie klamia, jest to klasyczna muszla EF jak m.in. do cyfrowych xxD czy 5D mkI/mkII:

tak de facto, to ze wzgledu na cene oryginalu pomyslalbym nad tego typu alternatywa:
    http://allegro.pl/muszla-oczna-do-ca...673764885.html
    to jest bardzo tanie, pasuje do aparatu a ma zauwazalne praktyczne zalety
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 04-10-2012 o 08:41
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar Heilsberg
    Miasto
    Lidzbark Warmiński

Domyślnie Odp: oslona wizjera Canon 10QD

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    tak de facto, to ze wzgledu na cene oryginalu pomyslalbym nad tego typu alternatywa:
    http://allegro.pl/muszla-oczna-do-ca...673764885.html
    to jest bardzo tanie, pasuje do aparatu a ma zauwazalne praktyczne zalety
    Nie polecam. Kupiłem raz takie coś za podobne pieniądze na Allegro. Myślałem, że będzie lepsze, bardziej funkcjonalne. Ale niestety jest tak sztywne, twarde i niewygodne, że można sobie oko wydłubać a uwiera niemiłosiernie. Leży gdzieś w szufladzie. Nie nadaje się do niczego.
    EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM

Cytat Zamieszczone przez Heilsberg Zobacz posta
    Nie polecam. Kupiłem raz takie coś za podobne pieniądze na Allegro. Myślałem, że będzie lepsze, bardziej funkcjonalne. Ale niestety jest tak sztywne, twarde i niewygodne, że można sobie oko wydłubać a uwiera niemiłosiernie. Leży gdzieś w szufladzie. Nie nadaje się do niczego.
    Dziękuję za ostrzeżenie. Wygląda kusząco, ale jak mówisz, że się nie nadaje to zaufam.

Większość dostępnych muszli w ogóle nie pasuje. Ostatnio był u mnie kumpel z 7D i od jego modelu też nie posłowała.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Heilsberg Zobacz posta
    to moze zalezec od konkretnego typu muszli i jej producenta. mialem dawno temu do 30D i dopiero przy naprawde dlugotrwalym uzytkowaniu uwieranie dawalo sie we znaki...

tydzien temu zanabylem sobie cos takiego: Hoodman H-EYEC 18mm tbv Canon EOS 5D en 5D MKII | Foto Konijnenberg - i tu guma jest zauwazalnie mieksza. jak to bedzie w praniu - musze sie odleczyc i obrobic z biezaca robota, to potestuje i dam znac...
    www albo tez flickr

No to czekam z niecierpliwością. Jeśli ta guma o której mówisz akustyk, będzie dobra. To z pewnością ją zamówię.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez midday95 Zobacz posta
    No to czekam z niecierpliwością. Jeśli ta guma o której mówisz akustyk, będzie dobra. To z pewnością ją zamówię.
    a ta guma z 60D tez nie pasuje? bo ze z 7-ki nie pasuje, to logiczne. 7D (podobnie jak 5D mkIII) ma duze muszle. a w 10QD na oko wydaje sie, ze powinna byc ta sama co w cyfrowych xxD?

co do Hoodmana - rozejrzyj sie najpierw czy to w Polsce jest do dostania i ew. za jakie pieniadze... bo to moze nie byc takie proste jak sie wydaje...
    www albo tez flickr

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    a ta guma z 60D tez nie pasuje? bo ze z 7-ki nie pasuje, to logiczne. 7D (podobnie jak 5D mkIII) ma duze muszle. a w 10QD na oko wydaje sie, ze powinna byc ta sama co w cyfrowych xxD
    Z 60D nie pasuje. Próbowałem

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów