Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Cena za zdjęcia z przedstawienia szkolnego

Domyślnie Cena za zdjęcia z przedstawienia szkolnego

Witam, ostatnio dostałem zlecenie sfotografowania pewnego przedstawienia dzieciaków w szkole. Dzisiaj jest dzień pokazania zdjęć i teraz zastanawiam się jaką powiedziec cenę za 1 wywołane zdjęcie. Zapewne mamy poszczególnych dzieciaków będą chciały kupić zdjęcie swojej pociecha a ja nie znam ceny i kieruje pytania do Was. Prosiłbym o szybką odpowiedź.

Początki nałogu
    Miasto
    Kielce/fr

Domyślnie Odp: Cena za zdjęcia z przedstawienia szkolnego

Jesli to zdjecia dzieciakow to 1 grupowe za darmo dla kazdego a reszta sam sobie oblicz ile cie kosztowalo dorzuc mala marze i po wszystkim

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez McKiller Zobacz posta
    Witam, ostatnio dostałem zlecenie sfotografowania pewnego przedstawienia dzieciaków w szkole. Dzisiaj jest dzień pokazania zdjęć i teraz zastanawiam się jaką powiedziec cenę za 1 wywołane zdjęcie. Zapewne mamy poszczególnych dzieciaków będą chciały kupić zdjęcie swojej pociecha a ja nie znam ceny i kieruje pytania do Was. Prosiłbym o szybką odpowiedź.
    A to ciekawe, że szkoła zleciła robotę bez określenia cen.
    Cytat Zamieszczone przez Raideur Zobacz posta
    Jesli to zdjecia dzieciakow to 1 grupowe za darmo dla kazdego a reszta sam sobie oblicz ile cie kosztowalo dorzuc mala marze i po wszystkim
    Najlepiej w ogóle zrób wszystko za darmo...

mk
    Guest

Z tego co pamiętam to cena za zdjęcie 20x25 kasowałem po 15 zł + 800 zł za zrobienie zdjęć ogólnie. Ale co szkoła to inaczej bierze ; )

Początki nałogu Awatar rysz
    Miasto
    ~Warszawa

Napiszę z perspektywy ucznia.
    Co prawda mieliśmy tylko grupowe, ale może coś to powie.
    Za grupowe w 3 szkołach zawsze było po 10 zł / fotka 10x15 (dla uczniów). W tym wszystkim jest tylko jeden mały problem. Prawi nikt tych zdjęć nie kupował.
    Więc jeśli zdjęcia mają być dla uczniów, to nie wiem jaką cenę trzeba by było podać, żeby kupiła przynajmniej połowa. Jak dla szkoły, to inna bajka.

Dopiero zaczyna

może lepiej niech rodzice na wywiadówce określą ile są w stanie przeznaczyć na ten cel? co szkoła/klasa/grupa/przedszkole to inne oczekiwania, w jednym przedszkolu rodzice będą gotowi wydać każde pieniądze, a w innym będą liczyć się z każdym groszem..

Początki nałogu Awatar fleder
    Miasto
    mazowsze

Cytat Zamieszczone przez kololovanka Zobacz posta
    może lepiej niech rodzice na wywiadówce określą ile są w stanie przeznaczyć na ten cel? co szkoła/klasa/grupa/przedszkole to inne oczekiwania, w jednym przedszkolu rodzice będą gotowi wydać każde pieniądze, a w innym będą liczyć się z każdym groszem..
    Na wywiadówce ciężko bywa o jakieś sensowne ustalenia dotyczące czegokolwiek. Dopóki wychowawca/prowadzący spotkanie nie weźmie sprawy w swoje ręce to nic z tego nie wyniknie (wiem z autopsji ). Poza tym, co gdy w jednej klasie ustalą stawkę powiedzmy 10zł a w innej 15zł? Przecież spotkania odbywają się w klasach i nie ma możliwości konsultacji na bieżąco. Za takie różne stawki co niektórzy gotowi są wydrapać oczy innym, a fotograf ma tylko problem bo termin zapłaty się odwleka.
    Powinieneś sam ustalić stawkę, raczej przed zleceniem, by rodzice wiedzieli w co się 'pakują' i by nie było przykrych niespodzianek i rozczarowań. W tym roku Ty robisz zdjęcia, w przyszłym już niekoniecznie musisz, jeśli komuś podpadniesz
    Jak Kolega wyżej pisze, sam widzisz co to za szkoła/przedszkole. U mnie w mieście jest przedszkole, gdzie na dużym dziedzińcu z fontanną parkują same SUVy czy inne Merole, Jaguary. Jest też inne, położone w nieciekawej okolicy. Ocenić sytuację nietrudno. Rozejrzyj się i podejmij męską decyzję
    5D, stałki, zoomy

Uprawnienia umieszczania postów