Może coś znajdę na płytce którą dostałem z i1 lub poszukam w necie
dzięki wielkie za pomoc
Może coś znajdę na płytce którą dostałem z i1 lub poszukam w necie
dzięki wielkie za pomoc
Ostatnio edytowane przez maati ; 05-10-2012 o 12:10
Canon 5d MKII, MKIII, C85 1,4IS + 580EXII, C35 1,4 C24 1,4 fish
Poprzednio ma starym kompie miałem tez xp, wystarczyło usunąć AdobeGamma i w ustawieniach koloru ustawić domyślny profil wygenerowany przez kalibrację. Tyle, że oprogramowanie do kalibracji było tez na tym kompie (może ono ładowało te korekty krzywych). Wszystko działało jak należy.
Spróbuje usunąć AdobeGamma i ustawić profil. Jak to nie zadziała to zainstaluje oprogramowanie od i1 i powinno byc ok
Canon 5d MKII, MKIII, C85 1,4IS + 580EXII, C35 1,4 C24 1,4 fish
Jako, że to mój pierwszy post na CB witam wszystkich serdecznie.
Kilka dni temu stałem się szczęśliwym posiadaczem sx2262w, kupionym w promocji wraz z easypix.
Fotki drukuję na L800 Epson'a - papier również Epson, używam LR4. Drukuję wykorzystując profil ICC dla pary drukarka-papier, we właściwościach drukarki zarządzanie kolorem wyłączone. Czyli raczej wszystko tak jak być powinno. Jednak coś jest nie tak, tylko co???
Niestety choć źle nie jest, to bardzo dobrze też nie. Pełnej zgodności wydruku z tym co widzę na ekranie nie ma. Wydruki trochę ciemniejsze, barwy mocniej nasycone oraz większy kontrast. Szczególnie daje się to zauważyć na fotkach studyjnych; wydrukowany na próbę jakiś widoczek wyglądał lepiej. (dziwne!!!).
Jeszcze jedna dziwna (dla mnie jako początkującego w temacie zarządzania barwą) sprawa. wydawało mi się, że profilowanie monitora powinno zakończyć się utworzeniem odpowiedniego profilu ICC. W moim przypadku jednak mam dostępny jeden profil do tego monitora zainstalowany prawdopodobnie wraz z soft'em easypix.
Choć przeprowadziłem 2 kalibracje profil pozostaje jeden, innych się nie mogę doszukać, mogę jedynie zmienić profile (czy jak to się nazywa) w sofcie.
Reasumując - wielkich wymagań nie mam, jedynie żeby obraz na monitorze zgadzał mi się możliwie jak najbardziej z tym , co widzę na wydruku
Podobno easypix nie jest najlepszym kolorymetrem do tego modelu monitora, ale cóż - mam to co mam.
Pomoże ktoś?
Z góry dziękuję
Trochę późno tu zaglądam, ale napiszę skoro już jestem :-)
Właściwie sam sobie chyba odpowiedziałeś na pytanie, z resztą wystarczy przejrzeć ten lub kilka innych wątków w tym temacie i szybko okaże się, że ameryki nie odkrywamy, bo:
1. Po pierwsze zmieniłbym czujnik na i1Pro lub CM Photo (z najtańszych w zakupie, ewentualnie poszukaj możliwości wypożyczenia). Do zestawu easypix dają najpodlejsze kolorymetry (bodajże to samo co spyder) a to się średnio nadaje do szerokogamutowca (pomiar pkt.bieli), nie wspominając już o rozchwianiu parametrów od egzemplarza do egzemplarza (piszę to na podstawie wypowiedzi doświadczonych kolegów tu na forum). Dodatkowo z iPro dostajesz dużo lepszy soft (iProfiler), stosunkowo prosty w obsłudze, a dający świetne możliwości i w miarę pewne rezultaty!
2. Po drugie jeśli nie masz pełnej wersji, to wypróbuj trial'a PS i zobacz plik, który wydrukowałeś w soft-proof'ie - wtedy porównaj z odbitką.
Te dwa elementy (ustawienie monitora przyzwoitym czujnikiem oraz soft-proof) powinny dać bardzo zbliżone obrazy.
Ostatnio edytowane przez bob_ ; 14-05-2013 o 09:03
piątka, trochę szkła i gadżety