Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Kalibracja Eizo SX2262W

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Kalibracja Eizo SX2262W

Ja mam eizo z serii S 2243 i u mnie też kontrast domyślny to 50%.

Dodatkowo tom01 radził abym w programie kalibrującym nie wybierał kontrastu natywnego tylko zadał wartość 400 - tak aby wydruki były bardziej podobno do tego co na monitorze. Przy zostawieniu kontrastu "natywnego" żadna drukarka nie jest w stanie przenieść takiego kontrastu na papier.
    Do tego ja kalibrowałem przy ustawieniach Gain: R=100, G=95 i B=96.
    Jasność 10%

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez tomkod Zobacz posta
    Ja mam eizo z serii S 2243 i u mnie też kontrast domyślny to 50%.

Dodatkowo tom01 radził abym w programie kalibrującym nie wybierał kontrastu natywnego tylko zadał wartość 400 - tak aby wydruki były bardziej podobno do tego co na monitorze. Przy zostawieniu kontrastu "natywnego" żadna drukarka nie jest w stanie przenieść takiego kontrastu na papier.
    Do tego ja kalibrowałem przy ustawieniach Gain: R=100, G=95 i B=96.
    Jasność 10%
    Wydawało mi się, że w SX kontrast natywny ma wartość 100%, ale może się mylę - sprawdzę.

Z ustawianiem kontrastu to dość ciężka sprawa - teoretycznie monitor ma wyższy współczynnik kontrastu niż papier, w praktyce matowa powłoka przeciwodblaskowa i światło padające na powierznię matrycy potrafi go bardzo poważnie ograniczyć.

W i1profilerze jest funkcja pomiaru flary z dystansu, a basICColor skonstruował DISCUSa w taki sposób, by można było kalibrować monitor z dystansu zamiast kontaktowo i uwzględnić wpływ oświetlenia na realnie postrzegany bkpt.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 03-10-2012 o 14:00

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Wydawało mi się, że w SX kontrast natywny ma wartość 100%, ale może się mylę - sprawdzę.

Z ustawianiem kontrastu to dość ciężka sprawa - teoretycznie monitor ma wyższy współczynnik kontrastu niż papier, w praktyce matowa powłoka przeciwodblaskowa i światło padające na powierznię matrycy potrafi go bardzo poważnie ograniczyć.
    Zawsze pozostaje soft-proofing, żeby nie ograniczać możliwości monitora gdyby był on używany do innych rzeczy, nie tylko do edycji obrazków.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Zawsze pozostaje soft-proofing, żeby nie ograniczać możliwości monitora gdyby był on używany do innych rzeczy, nie tylko do edycji obrazków.
    Tyle tylko że ICC zakłada, ze nasz monitor ma kontrastowość 288:1

Ponownie przy tym podkreślam, że z percepcją nie ma to-tamto i Magiczne Liczby Jedynie Słusznej Prawdy nie istnieją. Mierząc z dystansu monitor o CR ~800:1 okazywało się np., że w danym otoczeniu realnie nie miał nawet 200:1

W międzyczasie sprawdziłem ustawienie OSD dla natywnego kontrastu SX-a i na 100% jest 100%
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 03-10-2012 o 14:20

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Mierząc z dystansu monitor o CR ~800:1 okazywało się np., że w danym otoczeniu realnie nie miał nawet 200:1
    Potem odmalowujesz sobie cały pokój na biało, stawiasz w środku wypasionego CG i się człowieku zastanawiasz czemu w ciągu dnia, mimo kapturka, świeci to jakby chciało a nie mogło :-) True story!

Uprawnienia umieszczania postów