Wprowadziłem lawinę smiechu u siebie w domu kiedy powiedziałem żonie, że jestem ograniczony sprzetowo podczas robienia zdjęć.Mianowicie nie mam normalnie osłony - kaptura do nec pa271W. I wtedy na nic pełna klatka, elki czy szerokogamutowy monitor jesli nie ma kaptura i ogranicza mnie to podczas obróbki. I na nic się zdały tłumaczenia żony, że powinienem może troche podszkolić obróbke w c1. Poprostu wg. mnie kaptur musi byc. Zamiennika nigdzie nie znalazłem, oryginał tez cięzko dostać. Więc postanowiłem, że sam sobie zrobię. I tu licze na Waszą kreatywność i wskazówki. Z czego, jak? Odwdzięczę się dokumenatcją fotograficzną w stylu - jak to jest zrobione. :smile: mam zacięcie majsterkowicza i trochę zdolnosci technicznych. Myślałem zeby pójść do papierniczego i pomysleć o jakiś tekturach. Ale chciałbym zeby to było w miarę matowe albo wręcz jak w osłonach od elek. Jakie tworzywo doraźnie wykorzytać, czego użyć? Jak to zamocowac mam już pomysł. Kupiłem ostatnio toyote verso i tam wg mnie była xxxxxxxx z mocowaniem klapy w środku bagaznika, przykrywającej narzedzia, klucze itp.- brzęczała na wybojach. Użyłem rzep dwustronnych ze sklepu pasmanteryjnego. Tego samego użyję do mocowania osłon. Bawil się ktoś w takie popierdułki?