Żadnych problemów z brakiem AF w Samyangu... a obrazek daje przepiękny, zwłaszcza na f/1.4![]()
Żadnych problemów z brakiem AF w Samyangu... a obrazek daje przepiękny, zwłaszcza na f/1.4![]()
Mam ten sam dylemat (nie na już, ale lubię wyszukać szkło i na nie czekać). I ja skłaniam się w kierunku Koreańczyka. Od jakiej przesłony na cropie Canon jest w pełni używalny? Interesuje mnie praca na max f/2.0. O Samyangu czytałam, że na pełnej dziurze jest fajnie, potem gorzej. W Canonie jest odwrotnie. A do statycznych portretóm wystarczy manual...
400D, 60D, G11
Canon EF-S 3,5-5,6/18-55, Canon EF 1,8/50 II, Tamron 4,0-5,6/55-200, Samyang 3,5/8, Canon EF-S 2,8/60, Canon EF-S 4-5,6/17-85, Canon EF 2,8/100
M42: Helios 44-6, Jupiter 37AM, Tair 3Phs, Zeiss Tessar.
Piszesz o dzieciach, czy one będą Twoim głównym 'motywem' fotografowanym? Sam kiedyś byłem zdecydowany na Samyanga, jednak nadawałby się on raczej do pozowanych sesji z modelami, gdzie masz czas na złapanie ostrości. Do reporterki AF będzie nieodzowny jeśli nie chcesz stracić wielu cennych klatek. Takie jest moje zdanie. Wybieraj
Ja wybrałem Canona i w duecie z 5d spisuje się na medal.
5D, stałki, zoomy
Nie jest chyba fizycznie możliwe żeby szkło sprawowało się gorzej przymknięte niż na pełnej dziurzeO Samyangu czytałam, że na pełnej dziurze jest fajnie, potem gorzej. W Canonie jest odwrotnie. A do statycznych portretóm wystarczy manual....
Manuala nie ma co się bać, jak nie fotografujemy właśnie dzieci czy zawodów psów myśliwskich to spokojnie można sobie z tym poradzić, a samo wrażenie tego że to my robimy zdjęcie, a nie aparat, jest świetne. Jeśli chodzi o jakość, 1,4 jest bdb, od f2 do f11 jest po prostu zaje.biście.
Tegoż Samyanga wykorzystywałem na Pentaxie APS-C + matówka z klinem + powiększenie na wizjerzeDla statycznych obrazów i "portretowej" odległości bardzo fajne szkło. Coś z ruchem - ciężko i trzeba kombinować/ruszyć mózgiem, coś na dużej odległości przy dużej dziurze - ciężko, mała głębia i klin jednak trochę za mało dokładny. Mając teraz 85/1.8 na 5d moje problemy zniknęły, obrazek jest spoko, AFM celny, szkło pozytywnie ostre. Więc zależy co chcesz robić, na jakich przysłonach, itd... Ja z AFa bym jednak nie zrezygnował
5d+35+85, r6+16+35+50+85, torba gratów