Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Re: Samyang 85 f/1.4 czy jednak Canon EF 85 f/1.8 USM?

Domyślnie Odp: Re: Samyang 85 f/1.4 czy jednak Canon EF 85 f/1.8 USM?

Żadnych problemów z brakiem AF w Samyangu... a obrazek daje przepiękny, zwłaszcza na f/1.4

Dopiero zaczyna Awatar j_M007

Mam ten sam dylemat (nie na już, ale lubię wyszukać szkło i na nie czekać). I ja skłaniam się w kierunku Koreańczyka. Od jakiej przesłony na cropie Canon jest w pełni używalny? Interesuje mnie praca na max f/2.0. O Samyangu czytałam, że na pełnej dziurze jest fajnie, potem gorzej. W Canonie jest odwrotnie. A do statycznych portretóm wystarczy manual...
    400D, 60D, G11
    Canon EF-S 3,5-5,6/18-55, Canon EF 1,8/50 II, Tamron 4,0-5,6/55-200, Samyang 3,5/8, Canon EF-S 2,8/60, Canon EF-S 4-5,6/17-85, Canon EF 2,8/100
    M42: Helios 44-6, Jupiter 37AM, Tair 3Phs, Zeiss Tessar.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez j_M007 Zobacz posta
    Od jakiej przesłony na cropie Canon jest w pełni używalny? Interesuje mnie praca na max f/2.0.
    f/1.8 żyleta.

Początki nałogu Awatar fleder
    Miasto
    mazowsze

Piszesz o dzieciach, czy one będą Twoim głównym 'motywem' fotografowanym? Sam kiedyś byłem zdecydowany na Samyanga, jednak nadawałby się on raczej do pozowanych sesji z modelami, gdzie masz czas na złapanie ostrości. Do reporterki AF będzie nieodzowny jeśli nie chcesz stracić wielu cennych klatek. Takie jest moje zdanie. Wybieraj
    Ja wybrałem Canona i w duecie z 5d spisuje się na medal.
    5D, stałki, zoomy

Coś już napisał

O Samyangu czytałam, że na pełnej dziurze jest fajnie, potem gorzej. W Canonie jest odwrotnie. A do statycznych portretóm wystarczy manual...
    Nie jest chyba fizycznie możliwe żeby szkło sprawowało się gorzej przymknięte niż na pełnej dziurze .

Manuala nie ma co się bać, jak nie fotografujemy właśnie dzieci czy zawodów psów myśliwskich to spokojnie można sobie z tym poradzić, a samo wrażenie tego że to my robimy zdjęcie, a nie aparat, jest świetne. Jeśli chodzi o jakość, 1,4 jest bdb, od f2 do f11 jest po prostu zaje.biście.

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Cytat Zamieszczone przez Majkes Zobacz posta
    Nie jest chyba fizycznie możliwe żeby szkło sprawowało się gorzej przymknięte niż na pełnej dziurze .
    Fizycznie jest... ekonomicznie nie. :-D

Dopiero zaczyna

Tegoż Samyanga wykorzystywałem na Pentaxie APS-C + matówka z klinem + powiększenie na wizjerze Dla statycznych obrazów i "portretowej" odległości bardzo fajne szkło. Coś z ruchem - ciężko i trzeba kombinować/ruszyć mózgiem, coś na dużej odległości przy dużej dziurze - ciężko, mała głębia i klin jednak trochę za mało dokładny. Mając teraz 85/1.8 na 5d moje problemy zniknęły, obrazek jest spoko, AFM celny, szkło pozytywnie ostre. Więc zależy co chcesz robić, na jakich przysłonach, itd... Ja z AFa bym jednak nie zrezygnował
    5d+35+85, r6+16+35+50+85, torba gratów

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów