Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 35 z 35

Wątek: Wydruki w domu, przygotowanie pliku do wydruku.

Domyślnie Wydruki w domu, przygotowanie pliku do wydruku.

Cytat Zamieszczone przez tomkod Zobacz posta
    Mam tą samą drukarkę tyle że drukuję pod Windowsem i nigdy nie używałem ramek. Jedno co zauważyłem to np jak chcę drukować A4 i nastawie wielkość obrazka w PS na 29,7x21 to wtedy ścina mi krawędzie i wydruk jest jakby o 2 mm z każdej strony obcięty.
    Dlatego stosuję taką metodę - chcąc otrzymać pełny wydruk A4 tego co widzę zmieniam rozmiar w PS na np 29,4x20,7 (zabieram po 3 mm) i wtedy mam dokładnie tcały wydruk na papierze. Wydaje mi się że u Ciebie ten sam problem jest z marginesami. Ogólnie drukarka chcąc drukować z marginesami nie mieści już ich na kartce.
    Spróbuj zmniejszyć obraz na PS i wtedy wydrukować z ramką?

Jeszcze pytanie odnoście max rozdzielczości. Zawsze drukowałem w rozdzielczości 300dpi. Widzę, że ty używasz 360 - czy to jest max rozdzielczość w jakiej drukuje ta drukarka?
    Sęk w tym że kiedy przy zachowaniu wielkości odpowiedniej dla A4 dołożyłem ok. 1cm marginesy z każdej strony to wydrukowały mi się takie po ok. 3mm, tyle że one są nierówne. Rozumiem zatem że rozmiar zdjęcia wraz z ramką czy bez trzeba zmniejszyć ale widząc co stało się z ramką sądzę że ręcznie dołożona, nawet metodą prób i błędów też może być nierówna. Zastanawia mnie czemu mimo iż na identycznych ustawieniach podgląd wydruku PDF ją pokazuje a na wydruku jej brak?

360 bo tak gdzieś wyczytałem, jeśli jednak robię błąd to proszę znawców tematu o informację.

Domyślnie Odp: Wydruki w domu, przygotowanie pliku do wydruku.

Cytat Zamieszczone przez GoOrange Zobacz posta
    Sęk w tym że kiedy przy zachowaniu wielkości odpowiedniej dla A4 dołożyłem ok. 1cm marginesy z każdej strony to wydrukowały mi się takie po ok. 3mm, tyle że one są nierówne.
    A zaznaczałeś przy tym aby drukował na środku strony? Z tego co pamiętam u mnie jest taka opcja.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Clare Irl

Cytat Zamieszczone przez GoOrange Zobacz posta
    Poniżej zamieszczam film dot. kwestii marginesów (z dźwiękiem ;-) ).
    Jak chcesz miec ramke nie zaznaczaj opcji "Borderless"
    Przy druku bez obramowania "borderless" wybór "min, mid, max" okresla stopien rozszerzenia obrazu dla unikniecia niechcianych bialych paskow - na Windows7 jest na to suwak i dodatkowo opcja "retain size"- zachowaj rozmiar(bardzo przydatna)

Zalozmy ze chcesz miec biala ramka szerokosci 10mm. Sprobowal bym tak;
    Twoje zdjecie z orginalnego pliku przeskalowalbym do rozmiaru 19cm x 27.7cm. w 360 dpi
    Dalej, nie zaznaczaj Borderless, i skalowanie do rozmiaru papieru w srerowniku drukarki wylonczone, ale w CS6 oknie print "Scaled Print Size"- 100%
    Dalej mozesz pokombinowac w "Position and Size" w oknie Print CS6 - odkliknac "Center" i metoda prob i blendow znalesc odpowiednie wartosci dla Top i Left - to jezeli ramka wyjdzie Ci nierowna(z jednej strony szersza niz z drugiej).

Na Windows7 i drukarce PX650 jest jakby latwiej - ustawilbym borderless + retain size uprzednio przeskalowujac zdjecie do wielkosci odpowiednio mniejszej niz format papieru

Mozesz tez swoj obrazek 21x29.7 360dpi wydrukowac zwyczjnie po prostu nie zaznaczajac okienka borderless w sterowniku drukarki. Drukarka wtedy przeskaluje twoj obrazek do nieco mniejszego rozmiaru i wydrukuje z ramka o szerokosci typowej dla drukarki i niekoniecznie rownej
    Ostatnio edytowane przez digger-gp ; 04-10-2012 o 16:24

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Clare Irl

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Niestety - wszystko dobrze. Albo więc profil jest źle ukręcony, albo drukarka różni się od tej, na której tworzono profil, albo coś jest skopane w sterowniku Epsona dla 10.0.8.
    A jezeli profil ukrecony jest dla przestrzeni AdobeRGB a nasz kolega drukuje plik ktory jest w sRGB, to czy to moze powodowac taki lub inne przeklamanie kolorow..?

Domyślnie Wydruki w domu, przygotowanie pliku do wydruku.

Cytat Zamieszczone przez digger-gp Zobacz posta
    A jezeli profil ukrecony jest dla przestrzeni AdobeRGB a nasz kolega drukuje plik ktory jest w sRGB, to czy to moze powodowac taki lub inne przeklamanie kolorow..?
    Właśnie, dołączam się do pytania.

Co do kwestii z jednego wyżej posta, chyba muszę zobaczyć jak działa to na Windowsie raz jeszcze.
    Ostatnio edytowane przez GoOrange ; 04-10-2012 o 19:06

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów