Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: Wydruki w domu, przygotowanie pliku do wydruku.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Wydruki w domu, przygotowanie pliku do wydruku.

Niestety - wszystko dobrze. Albo więc profil jest źle ukręcony, albo drukarka różni się od tej, na której tworzono profil, albo coś jest skopane w sterowniku Epsona dla 10.0.8.
    - sprawdź, czy nie ma nowszych sterów
    - jeśli masz dostęp do Windowsa, to upewnij się, że tam też wychodzi tak samo
    - jeszcze raz upewnij się, że zielony zafarb nie jest dziełem jarzeniówki (np. świetlówki Graphilite są ewidentnie zbyt zielonkawe)

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Niestety - wszystko dobrze. Albo więc profil jest źle ukręcony, albo drukarka różni się od tej, na której tworzono profil, albo coś jest skopane w sterowniku Epsona dla 10.0.8.
    - sprawdź, czy nie ma nowszych sterów
    - jeśli masz dostęp do Windowsa, to upewnij się, że tam też wychodzi tak samo
    - jeszcze raz upewnij się, że zielony zafarb nie jest dziełem jarzeniówki (np. świetlówki Graphilite są ewidentnie zbyt zielonkawe)
    Spróbuję jeszcze z Windowsem bo to został chyba już tylko sterownik. Co do profili to próbowałem na różnych papierach z różnymi profilami i ustawieniami, oczywiście widać kiedy coś źle ustawiłem w jakości wydruku, przejściach tonalnych ale zafarb jest jak był. Co do światła to niestety ale zieleń jest tak ewidentna że co najwyżej może tylko dokładać się do tego ale na pewno nie jest przyczyną, jak już pisałem w świetle dziennym jest to samo... niestety.

Dopiero zaczyna Awatar szym
    Miasto
    Warszawa

Czy dominanta, którą obserwujesz na wydrukowanym gradiencie jest równie widoczna na wydruku kolorowej fotografii? Pamiętaj, że L800 posiada tylko jeden tusz neutralny, a ponad 80% tego co powinno być szare generowane jest z mieszania w odpowiednich proporcjach z tuszy kolorowych, więc uzyskanie na wydrukach z tej drukarki neutralnych szarości graniczy z cudem. Zdejmowanie cyanu / zieleni przy tworzeniu i edycji profilu pod L800 faktycznie w ciemnych partiach zdejmuje, ale w średnich i jasnych tonach daje w rezultacie neutralne szarości wpadające w magentę. Takie niuanse są dla większości użytkowników niewidoczne lub akceptowalne na mocno nasyconych zdjęciach kolorowych drukowanych z barwnika. Postrzeganie dominanty na wydrukach jako silnej albo słabej będzie też kwestią zależną od Twojej wrażliwości i poziomu akceptowalności. Znam kilka osób, które używając L800 jedynie do druku kolorowego, do czerni i bieli stosują pigmentówki z 3 neutralnym tuszami takie jak R2880, R3000 lub większe.

Zakładając jakiś rozrzut pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami tego samego modelu, można założyć, że wykonanie profilu na Twoim egzemplarzu, powinno zmniejszyć tę dominantę. Jednak musisz liczyć się z tym, że na drukarce z jednym czarnym jakaś dominanta zawsze będzie widoczna szczególnie na zdjęciach czarno-białych.

Spróbuj jeszcze dla pewności druku spod sterownika Windows, choć z tego co sprawdzałem, oba sterowniki dają bardzo podobne rezultaty w wydrukach.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez szym Zobacz posta
    Spróbuj jeszcze dla pewności druku spod sterownika Windows, choć z tego co sprawdzałem, oba sterowniki dają bardzo podobne rezultaty w wydrukach.
    Apple ostatnio niestrudzenie ulepsza i upraszcza swoje systemy operacyjne, przez co ciągle wychodzą jakieś krzaczory. To, że coś poprawnie działa pod Snow Leopardem nie znaczy wcale, że tak samo musi byś pod Mountain Lionem.

Ostatnio np. na Luli użytkownicy skarżyli się na problemy w Epsonach Stylus Pro pod 10.8, które ustąpiły po aktualizacji sterów.

Ja miałem ostatnio ostrą jazdę z kolorami podczas drukowania na Canonach iPF spod Lightrooma, pomógł dopiero fix opracowany przez jednego z użytkowników...

Wszystkiemu winne jest bezmyślne automatyzowanie sterowników, bez umożliwiania ręcznej kontroli ustawień. Wszystko dąży do tego, by zostawić użytkownikowi guzik [drukuj], oraz ustawienia "ładnie"-"pięknie"- "zaj...iście". Nie byłoby to jeszcze takie straszne gdyby nie to, że przy okazji spieprzone jest wszystko, co tylko da się spieprzyć
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 03-10-2012 o 11:40

Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Apple ostatnio niestrudzenie ulepsza i upraszcza swoje systemy operacyjne, przez co ciągle wychodzą jakieś krzaczory. To, że coś poprawnie działa pod Snow Leopardem nie znaczy wcale, że tak samo musi byś pod Mountain Lionem.
    Z tego co wiem EPSON jeszcze nie aktualizował sterowników pod kątem nowego OS X'a. We wtorek powinienem mieć L800'kę pod ręką. Jak mi się uda czasowo to porobię próby i porównam wydruki spod Win 7, Snow Leoparda i Mountain Liona.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

W Snow Leo nie powinno być problemów, bo ma możliwość ręcznego ustawienia na sztywno CM "Off - no color adjustment", w ML odbywa się to automagicznie, co rodzi podejrzenie o problemie z podwójnym zarządzaniem barwą.

Ostatnim podejrzanym jest duża zawartość OBA w podłożu Fomei, na którym spektrofotometr M0/M2 mógł sobie połamać zęby holograficznej siatki dyfrakcyjnej.

Domyślnie Wydruki w domu, przygotowanie pliku do wydruku.

W Windowsie 7 wydruki wyglądają podobnie, też widzę zielony zafarb.
    Na kolorowych zdjęciach im więcej cienia, tym więcej zafarbu aczkolwiek jest go troszkę mniej na papierze ilforda z ich profilem niż na fomei.

Teraz do problemów doszło jeszcze...
    ... to że za żadne skarby nie chce mi drukować białych ramek wokół zdjęć mimo że wypróbowałem wszystkie opcje, wcześniej drukowała

... oraz pozostawia mi na niektórych wydrukach czarny ślad w dolnym rogu prawej krawędzi A4 w poziomym ustawieniu papieru

Dlaczego PS pluje się że zdjęcie wychodzi mi poza rozmiar papieru a4 kiedy wysyłam je do drukarki w wielkości 27,9 x 21 cm, 360dpi? Dodam że nie zaznaczam skalowania tylko zostawiam 100%? Kiedy dodałem wokół zdjęcia 1cm białą ramkę (zdjęcie włącznie z nią miało 27,9 x 21 cm) to na wydruku miała po kilka mm i była nierówna z każdej strony...

Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez GoOrange Zobacz posta
    W Windowsie 7 wydruki wyglądają podobnie, też widzę zielony zafarb.
    Na kolorowych zdjęciach im więcej cienia, tym więcej zafarbu aczkolwiek jest go troszkę mniej na papierze ilforda z ich profilem niż na fomei.

Teraz do problemów doszło jeszcze...
    (...)
    ... oraz pozostawia mi na niektórych wydrukach czarny ślad w dolnym rogu prawej krawędzi A4 w poziomym ustawieniu papieru
    Za dużo nietypowych kwestii na raz. Mógł Ci się po prostu trafić wadliwy egzemplarz, jednak podejrzewam, że zdalnie na forum nikt Ci tego na 100% nie zdiagnozuje. Spróbuj reklamować drukarkę u sprzedawcy.

Cytat Zamieszczone przez GoOrange Zobacz posta
    Dlaczego PS pluje się że zdjęcie wychodzi mi poza rozmiar papieru a4 kiedy wysyłam je do drukarki w wielkości 27,9 x 21 cm, 360dpi? Dodam że nie zaznaczam skalowania tylko zostawiam 100%? Kiedy dodałem wokół zdjęcia 1cm białą ramkę (zdjęcie włącznie z nią miało 27,9 x 21 cm) to na wydruku miała po kilka mm i była nierówna z każdej strony...
    Zacytuję siebie z pierwszej strony tego tematu:

Cytat Zamieszczone przez szym Zobacz posta
    Żeby uniknąć dalszego przeskalowywania przez sterownik drukarki - w ustawieniach sterownika w zakładce układu strony w opcjach dotyczących druku bez marginesów (borderless) wyłącz automatyczne powiększanie obrazu.
    Sprawdziłeś to?

Co do spraw gwarancyjnych to jeszcze chwilę się wstrzymam ponieważ drukarkę kupiłem dosłownie 4 dni temu a obiektywnym oglądaczom wydruki się podobają. Mnie po prostu drażni różnica pomiędzy ekranem a wydrukiem kiedy zakup był powodowany jej zniwelowaniem. Najgorzej jest w brązach lecących zamiast w pomarańcz i żółć, lecą w zieleń (włosy, skóra) oraz w cieniach gdzie zamiast szarości jest zafarb (mury, ulice w tle itp.). Inna sprawa że jak "zazielenię" monitor to mi się wydruk z obrazem mniej więcej zgadza i wtedy mogę uciekać z kolorami, widząc gdzie będzie źle. Tyle że chyba nie tędy droga!

Poniżej zamieszczam film dot. kwestii marginesów (z dźwiękiem ;-) ).

Mam tą samą drukarkę tyle że drukuję pod Windowsem i nigdy nie używałem ramek. Jedno co zauważyłem to np jak chcę drukować A4 i nastawie wielkość obrazka w PS na 29,7x21 to wtedy ścina mi krawędzie i wydruk jest jakby o 2 mm z każdej strony obcięty.
    Dlatego stosuję taką metodę - chcąc otrzymać pełny wydruk A4 tego co widzę zmieniam rozmiar w PS na np 29,4x20,7 (zabieram po 3 mm) i wtedy mam dokładnie tcały wydruk na papierze. Wydaje mi się że u Ciebie ten sam problem jest z marginesami. Ogólnie drukarka chcąc drukować z marginesami nie mieści już ich na kartce.
    Spróbuj zmniejszyć obraz na PS i wtedy wydrukować z ramką?

Jeszcze pytanie odnoście max rozdzielczości. Zawsze drukowałem w rozdzielczości 300dpi. Widzę, że ty używasz 360 - czy to jest max rozdzielczość w jakiej drukuje ta drukarka?
    EDIT: ok już doczytałem max rozdzielczość to 5760 co po podzieleniu przez 16* daje 360.
    * raster 16x16
    Ostatnio edytowane przez tomkod ; 04-10-2012 o 13:46

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów