Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: Wydruki w domu, przygotowanie pliku do wydruku.

Domyślnie Odp: Wydruki w domu, przygotowanie pliku do wydruku.

Cytat Zamieszczone przez szym Zobacz posta
    Jakim programem wykonujesz kalibrację i profilowanie? Jeśli i1Profiler to przede wszystkim zaktualizuj do najnowszej wersji. Po uruchomieniu wybierz zaawansowaną kalibrację (User mode: Advanced) i w oknie Measurement zaznacz Adjust brightness, contrast and RGB gains manually i odznacz ADC - wtedy "drabinka" RGB wyświetli Ci się w trakcie pomiarów.

Niestety, i1d2 to kalibrator loteria, rozrzut między egzemplarzami jest tak duży, że trudno traktować go poważnie, a kalibracja nim przeprowadzona wcale nie musi być łatwa ani co gorsza skuteczna.

Jeszcze jedna rzecz - wydrukuj (z profilem papieru i drukarki oczywiście) jakiś plik, który znasz na wylot i wiesz jak powinien wyglądać w druku (ja zawsze używam tego: Printing Insights #48) i zobacz czy problem nie leży po stronie drukowanego pliku. Sprawdź też jeszcze raz czy podczas drukowania wszystkie ustawienia PS i sterownika są ustawione tak jak powinny / zgodnie z zaleceniami dołączonymi do profilu.
    Program zmienił się w wersji dla Liona i Mountain Liona, dla Snow Leoparda był inny i tu nie ma takich opcji o jakich piszesz.

Rozumiem że "profil papieru i drukarki" to profil dla konkretnego papieru przy użyciu konkretnej drukarki, jeden plik?

Ustawienia dot. rodzaju papieru (glossy, premium semigloss itd. mam). Rozumiem że przy drukowaniu w PS mam zlecić zarządzanie kolorem jemu właśnie czy wybrać "kolory zarządzane w drukarce" i w ustawieniach drukarki wybrać color sync (nie zarządzanie kolorem przez drukarkę) i profil papieru?
    Ostatnio edytowane przez GoOrange ; 01-10-2012 o 22:30

Dopiero zaczyna Awatar szym
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez GoOrange Zobacz posta
    Program zmienił się w wersji dla Liona i Mountain Liona, dla Snow Leoparda był inny i tu nie ma takich opcji o jakich piszesz.
    Tylko wciąż nie wiemy jaki to program :/ . Napisz jakiego dokładnie programu używasz do kalibracji - i1Profiler, Eye One Match, inny (jaki?) oraz w jakiej wersji.

Rozumiem że "profil papieru i drukarki" to profil dla konkretnego papieru przy użyciu konkretnej drukarki, jeden plik?
    Tak, to jeden plik dla kombinacji: drukarka - papier - tusz - ustawienia sterownika (typ medium, rozdzielczość, dopasowanie kolorów, itp.). Przy konkretnej kombinacji tych elementów jest tworzony i dla tej samej kombinacji umożliwi poprawny wydruk. Gdy zmienisz jeden z elementów przestanie spełniać swoje zadanie. Dlatego tak ważne są precyzyjne ustawienia PS i sterownika.

Ustawienia dot. rodzaju papieru (glossy, premium semigloss itd. mam). Rozumiem że przy drukowaniu w PS mam zlecić zarządzanie kolorem jemu właśnie czy wybrać "kolory zarządzane w drukarce" i w ustawieniach drukarki wybrać color sync (nie zarządzanie kolorem przez drukarkę) i profil papieru?
    Dokładnie tak. W oknie dialogowym drukowania PS karzesz Photoshopowi zarządzać kolorami, wskazujesz mu profil i wybierasz jaką ma stosować metodę konwersji kolorów (rendering intent) - zazwyczaj percepcyjną lub relatywną kolorymetryczną. W ustawieniach druku w sterowniku na Mac'ach (od OS X v10.6 w górę) w sekcji Dopasowanie kolorów powinieneś mieć zaznaczone ColorSync i wyszarzone (bez możliwości przełączania) - tak ma być, PS przejął kontrolę . I tyle jeśli chodzi o profile.

Dla załapania zasady pobierz sobie dla przykładu profil z instrukcją dla papierów Fomei i przećwicz na spokojnie wszystkie ustawienia u siebie na komputerze. Profil z instrukcją znajdziesz na stronie Medikonu, znajdziesz jak wpiszesz w google: "epson l800 profile", albo ściągnij bezpośrednio ode mnie z boxa: https://dl.dropbox.com/u/167406/prof...medikon.pl.zip. W instrukcji są zzuty ekranowe każdego kroku, co prawda robione pod Windowsem, ale zasada pozostaje ta sama.

Tak właśnie robię w kwestii ustawień PS-a, profile mam ściągnięte, problem dot. wszystkich papierów.
    Mój program to i1ProfilerD2LionEdition, tak to się dokładnie nazywa.

Dopiero zaczyna Awatar szym
    Miasto
    Warszawa

Mój program to i1ProfilerD2LionEdition, tak to się dokładnie nazywa.
    To jest program w wersji beta, na dodatek X-Rite nie wspiera go pod OS X 10.8 (patrz strona X-Rite: +Mac OSX 10.8 (Mountain Lion) Support For i1Profiler D2LionEdition). Biorąc pod uwagę brak pewności co do softu + brak pewności co do samego czujnika i1d2 ciężko ocenić jakość kalibracji i poprawność wyświetlania. By mieć jako taką pewność że plik na ekranie świeci tak jak powinien skalibruj ekran (albo zleć kalibrację) czymś nowszym, pewniejszym i aktualnie wspieranym no nowych OS X'ach - z najtańszych sensownych ColorMunki Photo lub i1d Pro.

Cytat Zamieszczone przez szym Zobacz posta
    To jest program w wersji beta, na dodatek X-Rite nie wspiera go pod OS X 10.8 (patrz strona X-Rite: +Mac OSX 10.8 (Mountain Lion) Support For i1Profiler D2LionEdition). Biorąc pod uwagę brak pewności co do softu + brak pewności co do samego czujnika i1d2 ciężko ocenić jakość kalibracji i poprawność wyświetlania. By mieć jako taką pewność że plik na ekranie świeci tak jak powinien skalibruj ekran (albo zleć kalibrację) czymś nowszym, pewniejszym i aktualnie wspieranym no nowych OS X'ach - z najtańszych sensownych ColorMunki Photo lub i1d Pro.
    Czy gdybym skalibrował ten monitor na innym systemie (XP, 7) to można użyć tego profilu na 10.8?

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Padło wcześniej abyś wydrukował jakiś plik testowy z gamą neutralnych szarości i zobaczył czy jest neutralny. Wynik takiego testu nie zależy od tego jak masz skalibrowany monitor, czym, pod jakim systemem i co tam jeszcze. Zobaczysz czy szarości i biele sa neutralne i nie "lecą w zieleń". Jak wszystko bedzie OK to dopiero trzeba się zabrać za monitor.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Domyślnie Wydruki w domu, przygotowanie pliku do wydruku.

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Padło wcześniej abyś wydrukował jakiś plik testowy z gamą neutralnych szarości i zobaczył czy jest neutralny. Wynik takiego testu nie zależy od tego jak masz skalibrowany monitor, czym, pod jakim systemem i co tam jeszcze. Zobaczysz czy szarości i biele sa neutralne i nie "lecą w zieleń". Jak wszystko bedzie OK to dopiero trzeba się zabrać za monitor.
    Że też wcześniej na to nie wpadłem i niedokładnie czytałem!
    Jestem teraz poza zasięgiem druku ale co kiedy to drukarka rzeczywiście będzie zazieleniać? W sumie jest nowa i chodzi o to czy to uszkodzenie czy kalibracja?

Rzeczywiście cały wydruk gradientu jest zazieleniony, to nie kalibrator ani monitor! To wydruki!
    Tak to mniej więcej wygląda a drukowałem obcięty ze skrajnej czerni i bieli gradient.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

W jakim świetle widać zielony zafarb?

Możesz wstawić screenshoty ustawień sterownika i okna dialogowego druku Photoshopa?

Zafarb widzę zarówno w "zimnym" świetle jarzeniówki ale i na dworze gdzie przed chwilą sprawdzałem. Eksperymentowałem z różnymi ustawieniami papieru.

Oto kilka screenshotów:

i filmik z ekranu:

Ostatnio edytowane przez GoOrange ; 03-10-2012 o 09:54

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów