Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Wydruki w domu, przygotowanie pliku do wydruku.

Domyślnie Wydruki w domu, przygotowanie pliku do wydruku.

Jako że mam zamiar przestawić się na wydruk co ważniejszych zdjęć w domu oraz nabyłem Epsona L800 mam pytanie. Jak gotowy, obrobiony plik przygotować do druku, poza oczywiście zmianą formatu wymuszoną drukiem na papierze o określonym wymiarze? Załóżmy że to pełnej rozdzielczości jpg z 5dmk2, ostrzony do oglądania na monitorze a chcę drukować na A4. Czy powinienem zmieniać rozdzielczość, dpi itp? Dodam że pracuję na Mac-u więc polecany Qimage mnie nie dotyczy ;-)
    Dzięki.

PS.
    Może na coś jeszcze powinienem zwrócić uwagę a nie wspomniałem o tym w pytaniu?
    Ostatnio edytowane przez GoOrange ; 30-09-2012 o 18:58

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie Odp: Wydruki w domu, przygotowanie pliku do wydruku.

Ważne z jakiego programu drukujesz bo on determinuje konkretne ustawienia.
    U siebie nie zauważyłem żadnego wpływu zmiany rozdzielczości na jakość wydruku A4 przy obrazku jaki generuje 5DII. Wyostrzanie też trzeba dawkować ostrożnie bo może zepsuć każdy obrazek - im dyskretniej tym lepszy efekt końcowy.
    Dla kolorystyki kluczowe znaczenie ma profil ICC papieru i to trzeba dopilnować.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Dopiero zaczyna Awatar szym
    Miasto
    Warszawa

Wybierz jakiś sensowny papier na jakim będziesz drukował. Znajdź do niego profil ICC i zainstaluj go w systemie, tak żeby PS go widział. Wybierz profil w PS zgodnie z zaleceniami (zazwyczaj jakieś są dołączone do profilu) i wyłącz zarządzanie barwą w sterowniku.

Co do rozdzielczości - jeśli zależy Ci na ostrości wydruku - w finalnym pliku do druku nie schodź z rozdzielczością poniżej 240-300ppi. Jeśli chcesz mieć idealną ostrość wydruku z L800 - przeskaluj sobie plik do rozmiaru jakiego potrzebujesz i rozdzielczości 360ppi. Żeby uniknąć dalszego przeskalowywania przez sterownik drukarki - w ustawieniach sterownika w zakładce układu strony w opcjach dotyczących druku bez marginesów (borderless) wyłącz automatyczne powiększanie obrazu.

OK, dzięki za rady. Teraz mam kolejny problem. Monitor Dell 2209WA skalibrowany i1Display2, profil papieru Ilford odpowiedni i wszystkie zdjęcia lecą w zielony! Po skalibrowaniu ponownym monitora (dalej to samo), dokonałem korekty koloru tak abym na monitorze widział prawie to samo co na kilku różnych zdjęciach ale teraz biel i szarość monitora leci w zieleń. Możliwe że odczucia są nieco subiektywne ponieważ całymi miesiącami patrzyłem na inne kolory monitora. Nie wiem jak ten temat ugryźć ponieważ na razie nie ma opcji na kalibrowanie drukarki.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Jeśli masz monitor poprawnie oprofilowany i1d2 to nie ruszaj ustawień - to zupełnie nie ma sensu. Pytanie czy jest ten monitor rzeczywiście poprawnie oprofilowany?

Jakich tuszy używasz. Jeśli zamienniki to profilowanie papieru (papier-tusz-drukarka) jest absolutnie niezbędne.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Jeśli ma drukarke L800 to napewno używa tuszów fabrycznych. JA ostatnio profilowałem swoj Eizo 2243 i1 Display Pro i mam tą samą drukarkę i kolory po wydruku takie jak na monitorze. Drukuje na papierze Epsona. Na IlfordziePrestige Perl druk idzie nieznacznie bardziej w magente ale nie dużo.

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Jeśli masz monitor poprawnie oprofilowany i1d2 to nie ruszaj ustawień - to zupełnie nie ma sensu. Pytanie czy jest ten monitor rzeczywiście poprawnie oprofilowany?
    Jakich tuszy używasz. Jeśli zamienniki to profilowanie papieru (papier-tusz-drukarka) jest absolutnie niezbędne.
    Cytat Zamieszczone przez tomkod Zobacz posta
    Jeśli ma drukarke L800 to napewno używa tuszów fabrycznych. JA ostatnio profilowałem swoj Eizo 2243 i1 Display Pro i mam tą samą drukarkę i kolory po wydruku takie jak na monitorze. Drukuje na papierze Epsona. Na IlfordziePrestige Perl druk idzie nieznacznie bardziej w magente ale nie dużo.
    Sęk w tym że na OS X 10.7 i 10.8 oprogramowanie właściwie "samo" to robi. Za radą znawców tematu nie ruszałem kontrastu, tylko jasność zmniejszyłem do minimum. RGB zostawiłem na 3 x 100% bo inaczej niż na Windowsie i OS X 10.6 nie można ich regulować podczas kalibracji. Kolory po kalibracji wydają się OK, na starszym ale jednak NEC-u, który również skalibrowałem są podobne i w 99% powtarzalne, mało tego na iPadzie z retiną podobnie (biorę poprawkę na przesycenie i jaskrawość iPada).
    Po tym zabiegu na wydrukach jakby nieco mniej czerwonego ale co gorsza wszystko leci w zielone.
    Przed wydrukiem wyłączyłem zarządzanie kolorem przez drukarkę a w PS mam wybrany profil papieru. Black Point Compensation mam zaznaczone (może trzeba odznaczyć)? Drukarka nowa, tusze oryginalne, pierwsze wydruki na dołączonym papierze Epsona też lecą w zieleń.
    Generalnie jak już pisałem po kalibracji przestawienie RGB z 3 x 100% zmieniłem na 96,100,90% i teraz to co drukuję jest podobne do tego co widzę na monitorze ale mam wrażenie że sam monitor teraz ma zielonkawy zafarb.
    Ostatnio edytowane przez GoOrange ; 01-10-2012 o 19:23

Cytat Zamieszczone przez GoOrange Zobacz posta
    Generalnie jak już pisałem po kalibracji przestawienie RGB z 3 x 100% zmieniłem na 96,100,90% i teraz to co drukuję jest podobne do tego co widzę na monitorze ale mam wrażenie że sam monitor teraz ma zielonkawy zafarb.
    Ruszanie wartości RGB po kalibracji jest moim zdaniem bezsensu. To właśnie kalibracja służy do zbilansowania kolorów aby wyświetlane były jak najbliżej wzorca.
    Nie wiem jak to wygląda w Mac ale u mnie w Eizo wartości RGB reguluje się w menu monitora a nie w systemie operacyjnym. Być może przeprowadzasz kalibrację w sposób nieprawidłowy?

Chodziło mi o to że w starszej wersji OS X podczas kalibracji ustawiałem składowe RGB podczas kalibracji w menu monitora, pamiętając aby jeden z kolorów zawsze pozostawał na 100%. Teraz w 10.7 i 10.8 podczas kalibracji procedura tego nie wymaga a na jej początku mam ustawione RGB 3 x 100%. Po kalibracji mam co mam a więc "dopasowuję" składowe RGB monitora do tego co mam na wydrukach, właściwie to już się wstrzeliłem ale biel monitora pozostawia "trochę" do życzenia, wpada w zieleń.

Koniec końców mam w PS prawie idealnie to samo co na wydruku a monitor zalatuje zielenią.

Czyżby skopany kalibrator?

Dopiero zaczyna Awatar szym
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez GoOrange Zobacz posta
    Chodziło mi o to że w starszej wersji OS X podczas kalibracji ustawiałem składowe RGB podczas kalibracji w menu monitora, pamiętając aby jeden z kolorów zawsze pozostawał na 100%. Teraz w 10.7 i 10.8 podczas kalibracji procedura tego nie wymaga a na jej początku mam ustawione RGB 3 x 100%.
    Jakim programem wykonujesz kalibrację i profilowanie? Jeśli i1Profiler to przede wszystkim zaktualizuj do najnowszej wersji. Po uruchomieniu wybierz zaawansowaną kalibrację (User mode: Advanced) i w oknie Measurement zaznacz Adjust brightness, contrast and RGB gains manually i odznacz ADC - wtedy "drabinka" RGB wyświetli Ci się w trakcie pomiarów.

Niestety, i1d2 to kalibrator loteria, rozrzut między egzemplarzami jest tak duży, że trudno traktować go poważnie, a kalibracja nim przeprowadzona wcale nie musi być łatwa ani co gorsza skuteczna.

Jeszcze jedna rzecz - wydrukuj (z profilem papieru i drukarki oczywiście) jakiś plik, który znasz na wylot i wiesz jak powinien wyglądać w druku (ja zawsze używam tego: Printing Insights #48) i zobacz czy problem nie leży po stronie drukowanego pliku. Sprawdź też jeszcze raz czy podczas drukowania wszystkie ustawienia PS i sterownika są ustawione tak jak powinny / zgodnie z zaleceniami dołączonymi do profilu.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów