Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Wydruki w domu, przygotowanie pliku do wydruku.

Widok wątkowy

Domyślnie Odp: Wydruki w domu, przygotowanie pliku do wydruku.

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Jeśli masz monitor poprawnie oprofilowany i1d2 to nie ruszaj ustawień - to zupełnie nie ma sensu. Pytanie czy jest ten monitor rzeczywiście poprawnie oprofilowany?
    Jakich tuszy używasz. Jeśli zamienniki to profilowanie papieru (papier-tusz-drukarka) jest absolutnie niezbędne.
    Cytat Zamieszczone przez tomkod Zobacz posta
    Jeśli ma drukarke L800 to napewno używa tuszów fabrycznych. JA ostatnio profilowałem swoj Eizo 2243 i1 Display Pro i mam tą samą drukarkę i kolory po wydruku takie jak na monitorze. Drukuje na papierze Epsona. Na IlfordziePrestige Perl druk idzie nieznacznie bardziej w magente ale nie dużo.
    Sęk w tym że na OS X 10.7 i 10.8 oprogramowanie właściwie "samo" to robi. Za radą znawców tematu nie ruszałem kontrastu, tylko jasność zmniejszyłem do minimum. RGB zostawiłem na 3 x 100% bo inaczej niż na Windowsie i OS X 10.6 nie można ich regulować podczas kalibracji. Kolory po kalibracji wydają się OK, na starszym ale jednak NEC-u, który również skalibrowałem są podobne i w 99% powtarzalne, mało tego na iPadzie z retiną podobnie (biorę poprawkę na przesycenie i jaskrawość iPada).
    Po tym zabiegu na wydrukach jakby nieco mniej czerwonego ale co gorsza wszystko leci w zielone.
    Przed wydrukiem wyłączyłem zarządzanie kolorem przez drukarkę a w PS mam wybrany profil papieru. Black Point Compensation mam zaznaczone (może trzeba odznaczyć)? Drukarka nowa, tusze oryginalne, pierwsze wydruki na dołączonym papierze Epsona też lecą w zieleń.
    Generalnie jak już pisałem po kalibracji przestawienie RGB z 3 x 100% zmieniłem na 96,100,90% i teraz to co drukuję jest podobne do tego co widzę na monitorze ale mam wrażenie że sam monitor teraz ma zielonkawy zafarb.
    Ostatnio edytowane przez GoOrange ; 01-10-2012 o 19:23

Uprawnienia umieszczania postów