Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 54

Wątek: 7D z firmwarem 2.0.3 i szumy na niskich iso ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie 7D z firmwarem 2.0.3 i szumy na niskich iso ?

Witam !

W bardzo wielu miejscach (m.in. dpreview i chyba tu również) natykałem się na informacje, że 7D bardzo silnie szumi nawet na niskich czułościach (ISO 100-400), i że ponoć ta sama matryca w 60D jest dużo lepiej oprogramowana (w sensie: mniej szumi). Informacje te generalnie odnosiły się do 7D na standardowym sofcie (w sensie sprzed 2.0). Kilka miesięcy temu miałem co prawda okazję postrzelać jeden wieczór pożyczonym 7D ale generalnie w zakresie iso 1600-6400 - bo elektrownia wyłączyła prąd i siedzieliśmy przy świeczkach , nie mam więc żadnych osobistych spostrzeżeń w kwestii szumów na niskich iso. Puszka spodobała mi się na tyle, że rozważam jej zakup w bliższej lub dalszej przyszłości, jednak informacje o silnych szumach na niskich iso trochę mnie martwią. Na co dzień używam 20D i o ile na niskich iso 100-400 szumów nie widzę, to powyżej już szału nie ma.

Z drugiej strony do tej pory nie natknąłem się na żadną informację dotyczącą poziomu szumów na niskich iso w puszkach 7D u osób, które zrobiły upgrade firmware'u do 2.0.3. Nie wiadomo więc czy jest tak samo, czy też może coś zostało cichaczem poprawione podobnie jak AF.

Prośba by posiadacze 7D po upgradzie firmware'u zechcieliby się podzielić swoimi odczuciami w zakresie zauważalnego szumów na niskich iso ?

Czy waszym zdaniem zmieniło się coś czy też nie za bardzo ?

pozdrawiam
    G.

Bywalec Awatar gregorio1972
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie Odp: 7D z firmwarem 2.0.3 i szumy na niskich iso ?

Dla mnie to jest nieprawda z tymi szumami i duża przesada. Niedawno kupiłem 7D i aktualizowałem oprogramowanie. Aparat jest rewelacja !!! Bierz i się nawet nie zastanawiaj DD

Ja niczego nie zauważyłem, nawet specjalnie przed chwilą cyknąłem w ciemnym pomieszczeniu fotę na ISO100 z długim czasem i niczego się nie dopatrzyłem. Dla wysokich ISO mogło być lepiej, ale reszta - prędkość, AF, ergonomia jak dla mnie jest bez zarzutów.
    Pstrykadełka, słoiki, staza, cztery duże koła i trzy anteny.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Problemem matrycy 7d jest słaba dynamika na niskich ISO (porównywalna z 20d, gorsza niż dla obecnych APS-C konkurencji). Brzydkie szumy pojawią się w cieniach na niskich ISO gdy fotografowana scena ma dużą rozpiętość dynamiczną i naświetlamy na światła.

Początki nałogu Awatar Heilsberg
    Miasto
    Lidzbark Warmiński

Osobiście nie zauwazyłem jakiegoś szczególnego szumienia na niskich iso, ani na starym sofcie ani na nowym. Słaba rozpiętość tonalna to inna sprawa. Ale na szumy jakoś nie narzekam, choć na 3200 szału nie ma. Ale jest w pełni akceptowalnie moim zdaniem.
    EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Problemem matrycy 7d jest słaba dynamika na niskich ISO (porównywalna z 20d, gorsza niż dla obecnych APS-C konkurencji). Brzydkie szumy pojawią się w cieniach na niskich ISO gdy fotografowana scena ma dużą rozpiętość dynamiczną i naświetlamy na światła.
    Aparatu "konkurencji" nie mam, wiec nie wiem jak tam jest, fotografuje juz kilka lat 7D wczesniej 20D i tych wyzej opisanych efektow nie widac. Z 7D jestem bardzo zadowolony AF rewelacyjny.

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Ja właśnie m.in. skusiłem się na te puszkę że względu na inny charakter szumu w porównaniu do 450D i 50D. Inny znaczy się mniej przeszkadzajacy w odbiorze zdjęcia.

Nowego softu nie instalowałem, a więc porównania stary/nowy nie mam.

Wysłane z mojego GT-I9000
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Dopiero zaczyna

Od pewnego czasu zastanawiałem się czy nie powinienem czegoś smarnąć o 7d... I powiem szczerze, że to najgrzej obrazujący syfrak canona jaki miałem... Zakres tonalny fatalny, kontrast klapa, szczególnie w dużym raw-ie, wypluwany obraz że tak powiem w przypadku tego aparatu w zestawieniu nawet z 35/1.4 czy 300/2.8 na poziomie niezłej klasy kompaktu, słowem obrazowanie to DNO, sytuację ratowała czasami agrsywna obróbka, ale nie każdego stać na spędzenie godziny przy podstawowej obróbce zdjęcia... Oczywiście aparat ma również plusy, niezły autofocus, wielkość generowanej papki (przydało mi się to w kilku publikacjach), świtny do filmowania ;-) Słowem, jeżeli ktoś ma dylematy pomiędzy tym korpusem a... polecam coś innego zwłaszcza jeżeli komuś zależy na obrazie... Oczywiście rozumiem że aparat ma dużo zwolenników ale ja osobiście użytkując go dość intensywnie zraziłem się serdecznie do tego modelu. :-) Przepraszam że trochę nie w temacie ale... szum widoczny już przy iso 100 doprowadził mnie po pewnym czasie do takich, subiektywnych wniosków ;-)
    Ostatnio edytowane przez nex ; 30-09-2012 o 21:12
    Regulamin pkt 8.

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

A ten szum przepraszam to za pomocą czego dostrzegasz, lupy z 10 krotnym powiększeniem ?

7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    A ten szum przepraszam to za pomocą czego dostrzegasz, lupy z 10 krotnym powiększeniem ?

Nie 40-letniego oka, zrób zdjęcie w trochę gorszych warunkach oświetleniowych, popatrz na cienie, nie próbuj za dużej korekty bo wyjdzie kolorowa, obrzydliwa papka itd, itp
    Regulamin pkt 8.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów