Witam !
W bardzo wielu miejscach (m.in. dpreview i chyba tu również) natykałem się na informacje, że 7D bardzo silnie szumi nawet na niskich czułościach (ISO 100-400), i że ponoć ta sama matryca w 60D jest dużo lepiej oprogramowana (w sensie: mniej szumi). Informacje te generalnie odnosiły się do 7D na standardowym sofcie (w sensie sprzed 2.0). Kilka miesięcy temu miałem co prawda okazję postrzelać jeden wieczór pożyczonym 7D ale generalnie w zakresie iso 1600-6400 - bo elektrownia wyłączyła prąd i siedzieliśmy przy świeczkach, nie mam więc żadnych osobistych spostrzeżeń w kwestii szumów na niskich iso. Puszka spodobała mi się na tyle, że rozważam jej zakup w bliższej lub dalszej przyszłości, jednak informacje o silnych szumach na niskich iso trochę mnie martwią. Na co dzień używam 20D i o ile na niskich iso 100-400 szumów nie widzę, to powyżej już szału nie ma.
Z drugiej strony do tej pory nie natknąłem się na żadną informację dotyczącą poziomu szumów na niskich iso w puszkach 7D u osób, które zrobiły upgrade firmware'u do 2.0.3. Nie wiadomo więc czy jest tak samo, czy też może coś zostało cichaczem poprawione podobnie jak AF.
Prośba by posiadacze 7D po upgradzie firmware'u zechcieliby się podzielić swoimi odczuciami w zakresie zauważalnego szumów na niskich iso ?
Czy waszym zdaniem zmieniło się coś czy też nie za bardzo ?
pozdrawiam
G.