Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 54

Wątek: 7D z firmwarem 2.0.3 i szumy na niskich iso ?

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie Odp: 7D z firmwarem 2.0.3 i szumy na niskich iso ?

Ja myślę, że to kwestia tolerancji na szum, to co dla jednego jest zaszumione dla drugiego jest ok.

A po za tym trochę niekonsekwencji w tym co mówisz, bo w Twojej długiej wypowiedzi była mowa o ISO100, tutaj piszesz już o gorszych warunkach oświetleniowych, więc raczej nie ISO100.

Dla mnie ta puszka ma szum nie odbiegający od swojej klasy czyli cropa z tą różnicą, że charakter szumu jest inny, przyjemniejszy co sprawia, że jest mniej dostrzegalny.

Trochę zdjęć już zrobiłem i to na wysokich ISO i jak dla mnie jest ok.

Ja problemu z szumem w tej puszce nie mam.

Wysłane z mojego GT-I9000
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Cytat Zamieszczone przez nex Zobacz posta
    Nie 40-letniego oka, zrób zdjęcie w trochę gorszych warunkach oświetleniowych, popatrz na cienie, nie próbuj za dużej korekty bo wyjdzie kolorowa, obrzydliwa papka itd, itp

Zdjęcie nawet na iso 100 nie może być niedoświetlone np o kilka ev, wyciąganie go w programie spowoduje degradację obrazu

i nie jest ważne czy jest to 7d czy inna puszka .... :-D

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez Lucky Luck Zobacz posta
    Zdjęcie nawet na iso 100 nie może być niedoświetlone np o kilka ev, wyciąganie go w programie spowoduje degradację obrazu

i nie jest ważne czy jest to 7d czy inna puszka .... :-D
    No niedoświetlić to można prawie wszystko, szczególnie canuniem ;-) Polecam link The Canon EOS 7D Review Ť Darwin Wiggett Nie zamierzam tu z nikim prowadzić niekończących się polemik, stwierdzam fakt, oczywiście to moja subiektywna opinia, używam różnych aparatów w swojej pracy zawodowej łącznie ze średnim formatem i to co wypluwa z siebie 7d to jedna z najmniej miłych niespodzianek jaka mnie spotkała, muszę stwierdzić. Dużo obiecywałem sobie po tym korpusie i o ile byłem zadowolony z af czy szybkostrzelności, o tyle obrazek poległ na całęj linii... tyle wnisków osobistych, jakże mało konkretnych ;-)
    Regulamin pkt 8.

Bywalec
    Miasto
    Koszalin

Każdy aparat ma swoje wady i zalety. Tak samo jest z 7D. Przez 1,5 roku służył mi bardzo dobrze i nigdy mnie nie zawiódł, ale doszedłem (dorosłem?) do wniosku, że jednak wchodzę w pełną klatkę. Na odbitkach np. 15x21 cm szum nigdy nie występuje, drukowałem także zdjęcia w formatach a3, a nawet panoramy o szerokości 1m i również nie miałem problemów z ziarnem :-). Polecam zatem robić po prostu zdjęcia i cieszyć się z fajnej puszki :-).

Ja jednak 7D odpuszczam na rzecz 5dmkII i jego słynnej już pełnoklatkowej plastyki obrazu ;-). Nie potrzebuję aż tak rozbudowanego AFa jak w 7D (wystarczy mi ten z 60D, który ma taką samą matrycę jak 7D).
    5D III + 60D
    S8/3,5 + T11-16/2.8 + C24/1,4L + C50/1.4 + C85/1.8 + C70-200/2,8L
    C430EXII + C580EXII
    + parę innych gratów :-)

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

... stwierdzam fakt, oczywiście to moja subiektywna opinia, ....
    To o czym piszesz faktem napewno nie jest lecz tym co po przecinku.

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Kilka lat robiłem dwoma 40D, dokupiłem 7D i muszę powiedzieć, że jakością obrazka jestem kompletnie zdołowany. Szum, Szum i jeszcze raz szum. Nie oglądam przy powiększeniu 100%, ale zdarza mi się robić mocniejszy crop i nie ma porównania między 40D i 7D.

Gdyby wsadzono matrycę do 7D z 40D miałbym aparat idealny.

Nie 40-letniego oka, zrób zdjęcie w trochę gorszych warunkach oświetleniowych, popatrz na cienie, nie próbuj za dużej korekty bo wyjdzie kolorowa, obrzydliwa papka itd, itp
    Mam dokładnie tak samo - tzn. ok 40-stki i obrzydzenie do szumu z 7D.
    Kupiłem ten zaparat jako następcę 50-tki (także nieco szumiącej). Jednak tutaj szum na niskich ISO mnie załamał. NIGDY (a miałem 350/30/40/50D) nie widziałem tak silnych szumów na niskich czułościach.
    Jak napisał JOTES - wystarczą dość silnie kontrastowe warunki i szum wyłazi. Ja dostałem doła po tym jak na niebieskim czystym niebie zobaczyłem szum - owszem na cropie 100%, ale jednak.
    Podepnę się pod pytanie zadane przez autora wątku - jest różnica na nowym FW ?
    Canon EOS 6D | C 24-105 f/4 L | C 70-200 f/4 IS L | C 1.4x | C 50 f/1.4 | C 85/1.8 | C 35/2.0 | 580EX

Bywalec Awatar smartb
    Miasto
    Legionowo

eeee no na nowym FW szum wyłazi dopiero na powiększeniu 200% :wink: a tak na poważnie to żadnej różnicy nie zauważyłem, ale dla mnie szum 7D na niskich ISO jest akceptowalny.
    20D + 7D + 5DMK4 + 24-70/2,8LII, 70-200/2,8LIS, Art35/1,4, Art85/1,4, 430EX, 580EX, 055PROB+029

Coś już napisał Awatar MacRo
    Miasto
    Stargard Szczeciński

Po przeczytaniu tych straszliwych opinii o szumach w 7D, aż wziąłem lupę i obejrzałem wszystkie odbitki A3 które do tej pory wywołałem w fotolabie i nie znalazłem żadnego widocznego szumu. Tam gdzie występuje kolor czarny, nie ma nic po za czernią . Oj chyba muszę odesłać swoją puszkę na żytnią bo coś za dobre zdjęcia robi . Wiadomo, że nie ma co porównywać cropa z FF, ale rodzince raczej nie pokazuje się fotek w 100% przybliżeniu
    FotoMaciej
    C 7D (Magic Lantern)| C 400D (400plus mod + IR MOD) | Sigma 17-50 f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 | C ex430 II | Nissin 866 Mark II

Domyślnie Re: 7D z firmwarem 2.0.3 i szumy na niskich iso ?

Nie ma co bić piany. Wrzucę przykładowe zdjęcie. Może to problem z częścią puszek
    Canon EOS 6D | C 24-105 f/4 L | C 70-200 f/4 IS L | C 1.4x | C 50 f/1.4 | C 85/1.8 | C 35/2.0 | 580EX

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów