Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Canon EF 50 mm f/1.4 USM vs Canon EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Domyślnie Odp: Canon EF 50 mm f/1.4 USM vs Canon EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM

Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
    Weź kolego swój 17-55, ustaw przysłonę na 2.8, ogniskową na 60mm
    Miałem to szkło, ale nigdy nie udało mi się ustawić w nim ogniskowej na 60mm. Wrzuć jakiegoś tutka, jak to zrobić?
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    Miałem to szkło, ale nigdy nie udało mi się ustawić w nim ogniskowej na 60mm. Wrzuć jakiegoś tutka, jak to zrobić?
    Mam je nadal i też tego nie potrafię zrobić

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Witam. Nie znalazłem wątku, w którym byłoby porównanie tych szkieł, w ogóle nie wiem czy można je jakoś porównywać? Mam dylemat, które kupić, żeby było bardziej uniwersalne. Czy canon 50mm nadaje się do jakiegokolwiek makr
    o -

Nie ,nie można.[Chyba że jakoś ]
    C EF 50/1,4 to obiektyw do formatu FF i APSC.
    C EFS 60/2,8 Macro tylko do APSC.

Obiektywem Macro nazywamy taki obiektyw którego skala odwzorowania wynosi nie mniej niż 1:1 [czyli obiekt jest na matrycy tej samej wielkości co w naturze] aż w niektórych szkłach do odwzorowania pięciokrotnie większego.Dane te są w instrukcji lub DT danego szkła.
    Różna jest też płaszczyzna obrazowa ,rozdzielczość i min. odległość fotografowania.To tak z grubsza.
    Poczytaj po prostu literafurę foto, na forum ,sieci i w necie np.[Canon camera museum] o obiektywach.Bez tej wiedzy ciężko żyć z lustrzanką.

60ka jest specjalistycznym narzędziem,bardziej uniwersalna jest 50ka.Tak jak piszą koledzy po uzupełnieniu jej o akcesoria macro jak: pierścienie ,mieszki,czy nasadki można uzyskiwać skalę odwzorowania makrograficzną.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 30-09-2012 o 10:55

Uzależniony

Jeśli masz 17-55/2.8, to raczej 50/1.4 (chyba, że zależy Ci ma macro). Jeśli nie miałbyś 17--55, to poleciłbym 60/2.8. To bardzo udany obiektyw do cropa i bardzo chciałbym zobaczyć więcej stałek o innych ogniskowych, które dają taka jakość obrazu oraz pewność i szybkość* AF.
    * dla obiektów oddalonych >0.5 m

Krótko próbowałem 50/1.4 i w końcu zdecydowałem się na 50/1.8 i 60/2.8, ale być może była to kwestia egzemplarza (chyba niezbyt udanego) 50/1.4.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów