Prawdopodobnie do końca tygodnia kupię zestaw tuszy. Posiadam jeszcze Epsona 1400 (format A3+) z uszkodzonym podajnikiem papieru, również postaram się go reanimować jakoś na dniach. Poszukuje po prostu stabilnego tuszu, który będzie można raz oprofilować z danym typem papieru (przywykłem używać Epson Photo Premium 5 gwiazdek i Fomei Pro Lustre), i kombinacji papier+tusz która zapewni w miarę trwały wydruk. Zupełnie zawiodłem się na zamiennikach Ink-Mate i AJC (choć te drugie są trochę lepsze jeżeli chodzi o wierność kolorów), a papier tylko Epsona. Mam wrażenie, że w tej kombinacji to właśnie papier jest ważniejszy.
W kwestii tuszu to tak jak pisałem, do wyboru mamy właściwie teraz Lyson Fotonic XG albo Epsona, wydaje mi się, że lepiej kupić oryginał skoro jest w tej samej cenie. Druk BW z góry odpuszczam, tak samo jak jakieś lepsze rodzaje papierów niepowlekanych, w końcu to tylko tusze barwnikowe a nie pigmentowe, ale i tak radość z możliwości wydruku zdjęć w domu jest nie do opisania :-)
Dzięki za odpowiedź :-)