-
Odp: canon 1d mark II czy coś nowszego?
to że jest ciężki i wielki to wiem i nie jest to dla mnie na pewno wadą
-
-
Początki nałogu
-
Początki nałogu
Moim zdaniem 1d2 to dobra pucha ale nie za więcej niż 2,5tyś.
-
szukaj jedynki, ale nie za ponad 3 tys
ja swoja kupilem za polowe tej kwoty, jest troche poobcierana, leci na drugiej migawce, ale myślę pochodzi jeszcze trochę
-
Posiadam w domu dwa korpusy Canon EOS-1Ds Mark II i Canon EOS-1D Mark II
Kiedyś miałem 350d, 30d sprawdzałem 5d – dlaczego jestem zadowolony z jedynek i dlaczego poraź wtóry wybrałbym jedynkę a nie inny ale nowszy korpus?
- widziałem sytuacje gdzie na mrozie ostatniej zimy kanony i nikony przy minus dwadzieścia pięć przestawały działać albo działały dziwnie tak się trochę zacinały nie trzymały wogule baterie i tym podobne ( robiliśmy wtedy demonstracje internautów o ACTA
- i drugą stronę przed festynem komuś zdechł aparat bo było za gorąco ja wyciągnąłem mój po kilku godzinach z samochodu i dosłownie parzył wszystko było ok działa tak jak trzeba
- 1D był na dole w kopalni fotografowałem przodek ( kombajn ścianowy )zapylenie takie ze prawie nie było nic widać temperatura plus czterdzieści pięć a chwilami więcej a wilgotność co kilka metrów zamontowane zraszacze które zmniejszają zapylenie ? odczuwalnie było jak w słanie
- już nie wiem czy powinienem wspominać o nie przejmowaniu się deszczem wyciągałem aparaty i ogarniałem sytuacje inni znajomi ogarniali aparaty woreczkami pokrowcami i tym podobnymi.
- osiem i poł klatki na sekundę gdzie do ostrza każdą klatkę więc zdjęcia świetnie trafione i jest z czego wybrać
- świetny auto fokus i świetne wspomaganie i wybór czterdziestu pięciu punktów
- 1DS pełna klatka bardzo szeroko wolniejszy ale za to śliczny obrazek jeśli się robi w rawach to na przykład na koncertach i podobnych imprezach gdzie światła jest malutko można pięknie wyciągnąć pół cienie
- duży świetnie leży w ręce + świetne uszczelnienia
- bateria duża ale długo i konkretnie trzyma
--- i pewnie kilka rzeczy znalazłoby się jeszcze za a pewnie ktoś kilka przeciw mógłby napisać
Ja napisałem fakty z czystego użytkowania
-
sam mam dylemat czy kupować drugą piątkę mk1 czy dokupić sobie 1dmk2n - zastosowania śluby. A dlaczego 1dmk2n bo na 1DSmk2 jeszcze mnie nie stać, a 1dmk2n powinien być lepszy na salach weselnych... - zobaczę, jeszcze mam czas.
-
1dII w kościele rzuca się nie tylko w oczy ale i w uszy bo klepie niemiłosiernie głośno
-
a to że klepie to mnie najmniej interesuje
-
Mam 5DI i 1DII i na sali weselnej bezapelacyjnie wygrywa 1DII jeśli chodzi o AF. Do tego 17-40 na 1DII robi się bardziej uniwersalny na sali niż na 5D. Klepanie na sali nie przeszkadza
-
Po waszych odpowiedziach jestem już pewny co do zakupu 1DII
Jedno pytanie jeszcze, szukać okazji tylko na 1DIIN czy 1DII też brać jak coś?
Uprawnienia umieszczania postów