Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46

Wątek: C 28 1.8 USM czy naprawdę jest takie złe jak go malują ? :)

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar kurczeblade
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie C 28 1.8 USM czy naprawdę jest takie złe jak go malują ? :)

Jest już upragniona pełna klatka, ale póki co nie wyposażyłem się w obiektywy, co prawda mam Sigmy 85 1.4 i cropa jeszcze z C17-55 ale pewnie to sprzedam i na wakacje zamierzam nabyć do kompletu L50 1.2 ale wcześniej chciałem do Sigmy dokupić coś szerszego a mianowicie Canona 28 1.8 ale po przeczytaniu kilku recenzji między innymi na optycznych trochę mi chęci przeszły do tego szkła, ale jak to optyczni i ich subiektywność ... zamierzam nabyć tego Canona do 5dmk2 i chciałem się Was zapytać a najlepiej ludzi którzy mieli , mają to szkło czy ten obiektyw warto kupić?

Robię dużo portretów: maxmodels.pl modelki, modele, fotograficy, wizażyści, fryzjerzy i styliści ale przeważnie używam Sigmy, czasami wpadają Ślubne ale wtedy miałem 17-55 na Cropie , więc przyda się coś szerszego do uzupełnienia 85 a na L mnie na razie nie stać

Warto ?
    Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 26-09-2012 o 09:34

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie Odp: C 28 1.8 USM czy naprawdę jest takie złe jak go malują ? :)

Mam, używam i nie narzekam. Wiadomo L'ka to nie jest więc cudów się nie ma co spodziewać ale ja ze swojej sztuki jestem zadowolony -> od 1.8 uzywalna od 2.0 jest już bardzo dobrze . Pomyśl jeszcze o 35/2

Dopiero zaczyna

Witaj.
    Moim zdaniem jak najbardziej warto. Miałem ostatnio dylemat co kupić, ponieważ padł mi Tamron 28-75 a potrzebowałem czegoś szerszego. Mam już C 50 f1.4 i 85 f1.8 więc zdecydowałem, że pójdę w stronę obiektywów stałoogniskowych. L-ki póki co odpadają a C 28 moim zdaniem jest dobrym rozwiązaniem. Używam go z 5D mkII. To prawda, że przy przysłonie 1.8 ostrość nie jest najlepsza, natomiast od 2.0 i 2.2 już całkiem rozsądna w centrum kadru. Po bokach troszkę gorzej ale akceptowalnie. Co do celności to jestem bardzo zadowolony. Pudłuje bardzo rzadko. Uzywam go na ślubach więc jest przetestowany w dosyć ciężkich warunkach. Porównując np. do tamrona to niebo a ziemia.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Niejeden raz już tutaj pisałem - przy mniejszych odległościach od pełnej dziury jest jak najbardziej OK. Przy większych już niestety wymaga przymknięcia. AF cichy i diabelnie precyzyjny.

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Bardzo dobry obiektyw. Daje duże możliwości. Jest szeroko i jasno. Na brzegach słabsza ostrość, ale nie jest źle. Kiedyś wymienię pewnie na 24L. Nie czuję jednak żeby mnie jakoś ograniczał. Używam na 5dmkII. Napisz skąd jesteś. Na pewno ktoś użyczy do testów.
    Miłego dnia
    moja www

Awatar jojok
    Miasto
    biłgoraj

mcno, jak oceniasz szybkość AF 28-ki w porównaniu do tamrona i 85-ki ?
    Pozdrawiam.
    5D+20D+C35f2.0+C85f1.8+N180f2.8
    Pozdrawiam Michal

Dopiero zaczyna

AF tamrona wychodzi najsłabiej z tej trójki (ale nie jest najgorszy porównując np do KIT), co do 85 i 28 mam dylemat, bo chyba jednak 85 jest szybsze ale są to minimalne różnice.

Bywalec Awatar odi
    Miasto
    Warszawa

W zamierzchłych czasach posiadałem - i chyba trafiłem na słaby egzemplarz, bo ludzie generalnie to szkło chwalą, a ja miałem mydło niestety - teoretycznie wybierałem je ale i tak było słabo. W odpowiednikach Sigmy lepiej nie będzie - tam niestety AF będzie szwankował, poza tym to stare, bardzo głośne i powolne obiektywy - z dwojga złego wybrałbym 28/1.8 od Canona
    pkt 8 regulaminu

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

28 mam i używam, na ff to bardzo fajne szkło. 1.8 używalne, af szybki i celny, obudowa ok.
    5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Swego czasu używałem, ale przymykałem do 2.8 więc bezsensu (zamieniłem na 24-70L).

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów