Ciekawy gatunek. Mimo że się interesuję ptakami to ten jakoś mi umknął i nie wiedziałem o jego istnieniu. Fajnie, że dajesz w takich przypadkach komentarz uzupełniający z ciekawostkami. A zdjęcia same w sobie jak najbardziej udane.
Ciekawy gatunek. Mimo że się interesuję ptakami to ten jakoś mi umknął i nie wiedziałem o jego istnieniu. Fajnie, że dajesz w takich przypadkach komentarz uzupełniający z ciekawostkami. A zdjęcia same w sobie jak najbardziej udane.
Tryton
--------------------------------------------------------------
5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS
Dzięki
Jako że ostatnio nic ciekawego ze zdjęciami nie wychodzi bo po wieczorami są kiepskie pogody, postanowiłem nakręcić filmik o mnie z moich przygotowań. Nakręcony telefonem na rozlewiskach słono-słodkich w pobliżu morza (3:0). Do 5:13 pokazane są miejsca sfilmowane podczas spaceru do docelowego miejsca, później samo przygotowanie maskowania. Występują tam głównie czaple nadobne, siwe, wszelkiej maści siewkowce, łabędzie, ohary, a ostatnio spotkałem naprawdę duże zające. Te zdziwiły mnie tym bardziej że tam są tylko wydmy, bez żadnych lasów.
https://www.youtube.com/watch?v=0YSMpw4bJTE
R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
https://500px.com/mkkaczy
Sporo szpeju, ale na ułomka nie trafiło. Ostatnio przeprowadziłem redukcję i wywaliłem ground poda + głowicę. Jest dużo lżej, choć oczywiście mniej wygodnie i podłoże musi być stabilniejsze (czasami da się to załatwić przygodną deską). Za to perspektywa niższa, choć to nie zawsze jest zaletą. Reszta podobnie.
Ciekawy film instruktażowy. Mam pytanie: z jakiego powodu stosujesz różne warstwy nakrycia? Czy chodzi o względy wygody, temperatury?
Tryton
5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS
No u mnie jak widzisz błoto to i teren niestabilny. Żeby zejść jak najniżej to obiektyw montuje podwieszając go, a że soczewka wielka to i jest jakieś 2-3 cm nad gruntem. Tu akurat zsunąłem obiektyw do dołu już po wejściu pod siatkę, to i na filmie nie widać. Tu z innego razu, gdzie obiektyw jest niżej.
A sam groundpod musze mieć, bo to jest często jedyne suche miejsce, na którym trzymam np telefon, czy TC1.4.
Dzięki. To czarne, to zwykła izolacja paroprzepuszczalna, a wodoszczelna. Znajdziesz coś takiego w marketach budowlanych i ogrodniczych. Używam tego z kilku powodów. Daje lepsze zaciemnienie pod siatką, więc i lepiej maskuje. Szczególnie ważne przy czaplech. One widzą wszystko i mam wrażenie że mają jakiś teleskop w oczach. Zresztą łowią rybki w które są właśnie pod glonami czy inną roślinnością, więc potrafią zauważyć byle ruch przez szparkę.Jak przysypę się dodatkowo trawą to kurz i piasek tak nie leci na mnie i na sprzęt. Jak zaczne padać to ma dodatkowe zabezpieczenie sprzętu. Np. tego wieczoru kiedy kręciłem ten film przyszła burza. Ja byłem zupełnie przemoczony, ale sprzętowi nic się nie stało.
Następna siatka to firanka firmy Realtree o bardzo drobnych oczkach. Ma ona takie właściwości jak zwykła firanka w oknie, czyli widać z domu (z pod siatki)co jest na dworze (przed obiektywem) a nie widać z zewnątrz co jest w domu. Jak gdyby przepuszcza światło w jedną strone. Dodatkowo trochę chroni przed insektami i oddziela wierzchną siatke o większych oczkach od zaplątywania się w głowice czy inny sprzęt.
Trzecia siatka (wierzchnia) to znane ogólnie glony. Ta najlepiej mi się sprawdza ze wszystkich siatek maskujących jakie mam czy to nad woda, czy w lesie czy na łące.
Generalnie to jestem pod wrażeniem, nie tylko zdjęć, które podobają mi się "od zawsze" ale też tej całej-przepraszam za słowo- maskarady. Krótko mówiąc - podziwiam i szacunek.
Ostatnie zdjęcie - ten fragment białego prostokąta to wylot aparatu tlenowego?
A tak na poważnie -do czego doprowadza pasjai co z nami robi
.Ale potem jakie kadry
Film, ciekawie nakręcony.Obejrzałem z zainteresowaniem.
I to jest przykład wzorowego użycia flesza. Gdybyś nie powiedział to bym nie zauważył, a mam oko do zauważania doświetleń.
Tryton