-
Początki nałogu
Odp: [mkkaczy] Dzika przyroda
Dzięki Max13 i greg01.
Ja tamten rok spędziłem bardziej na poznawaniu sprzętu i większość zdjęć robiona była z podchodu. A zdjęcia z wcześniejszych lat są na dysku i tam już zostaną.
Ten rok przeznaczam na czatownie, dokładnie sztuki maskowania i poznawania samego siebie w trudnych warunkach. Już widzę że czatownia daje nieporównywalnie lepsze efekty, choćby naturalniejsze zachowanie ptaków w moim otoczeniu.
Na dzień dzisiejszy fotografuję głównie na tym samym jeziorze (zdjęcie z czatownią na górze). Jest ono około 100m od morza i niestety przypływy też dają o sobie znać, bo 2 razy w ciągu doby poziom wody sie na nim zmienia. Niewiele, ale to wystarcza żeby na prawie płaskim terenie woda weszła parę metrów w ląd. A zwiększyć dystans o parę metrów to kolejne kropowanie. Jednak jezioro ma ogromny potencjał jeśli chodzi o ptaki wodne.
Rycyki - YouTube
A tu krwawodzioby w porannym świetle, z któwym miałem problem.
krwawodzioby - YouTube
Z tego również względu mam czatownie mobilną którą mogę w każdej chwili przeciągnąć w inne miejsce no i oczywiście nie mam możliwości postawienia czegoś na stałe. To ma status rezerwatu, choć ostatnio dzieciaki na motorach krosowych jeździły obok mnie.
Kilka razy w tym roku wybrałem się przed świtem ale tego na obecną chwilę mam już trochę dość. Nie chodzi tutaj o poranne wstawanie, 1,5 godzinny dojazd, przejście parę kilometrów z ekwipunkiem i rozbicie go przed świtem, ale o pogodę. Normalnie sprawdzam parę godzin przed wyjazdem i mało kiedy się sprawdza (uroki klimatu morskiego). Normalnie .... mnie strzela kiedy robię takie poświęcenie i w czasie kiedy powininem dostać ładne światło dostaję godzinę deszczu.
Ja również zwracam uwagę na tło, światło itd. Jeśli nie kadrujeszcz zdjęć, to musiasz je mieć bardzo blisko i mam tu na myśli dystans jakiś maksymalnie 5 m dla małych ptaszków, i 10m-15m dla większych. A niestety na tak małym dystansie ptaki słyszą wszystko i ich naturalność idzie się... Tak to u mnie wygląda na 7D+400 L 5.6, bo tym się posługuje. Dlatego myślałem też o 5DIII dla jego cichej migawki a może 7DII to będzie miał. Ale są i chwile kiedy mam nieskrępowane ptaszorki za blisko i na tą okazję mam pierścień pośredni do stałki. Z jakości ogólnie jestem zadowolony, może coś w obróbce mi nie wychodzi a może niektóre to za duże kropy ratowane ostrzeniem i nieudolnym odszumianiem.
Co do unikanie nieba to dzięki za radę, będę starał się go unikać, choć wolę unikać domów w tle których też nie brakuje, a robiąc na tak płaskim terenie i z jak najniższego poziomu niebo czy zabudowa czasami wchodzi w kadr. Mam na myśli takie trefne tło
Ale jak piszesz nie od razu Rzym zbudowano a ja jeszcze mam zamiar trochę pożyć, więc coś ciekawego się pewnie ustrzeli. Dla mnie to przede wszystkim radość przebywania w naturze i mogę robić sam coś co do tej pory oglądałem tylko w TV.
Pozdrawiam.
Uprawnienia umieszczania postów