R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
https://500px.com/mkkaczy
mkkaczy - po pierwsze gratuluje zimorodka
po drugie - uwazam, ze robisz swietny uzytek z 400/2.8, ostrosc jest OK. Uzyskujesz tez fajna miekkosc i pastelowsc zdjecia, co przy Canonie (w porownaniu z Nikonem) nie jest latwe. Jest super.
A tymczasem rudzik żyletka..
Mkkaczy - nie musisz mi tłumaczyć tych niuansów związanych z płytką GO itp- nie to mam na myśli. Piszę o tym, że obszary zawierające się w głębi ostrości nie są tak ostre, jak mogłyby być, i w zasadzie powinny, bo już tylko tego trochę brakuje w Twoich zdjęciach (wyłączając powyższego rudzika).
Co do wyostrzania - zasada jest taka, że ZAWSZE jako ostatni zabieg w obróbce, oraz stopień i intensywność ZAWSZE dostosowana do rozmiarów zdjęcia - to pewnie wiesz, ale czy stosujesz? LR nie nadaje się do piórek. Z wtyczek na początek mogę zaproponować ..metodę w PS z własna maską, prezentowaną tutaj przez Janusza Body w "Tips & Tricks". Z komercyjnych - do obrazków zamieszczanych w sieci moim zd. bezkonkurencyjna jest "In Focus" Topaza. Tylko nie trzeba jej traktować jako naprawiacza nieostrych zdjęć (jako taka zdaje się jest reklamowana), chociaż całkiem nieźle "naprawia" poruszone pstryki, ale pod warunkiem, że się zastosuje do wskazówek zawartych w instrukcji. Natomiast użyta z głową do samego wyostrzania "dobrych" zdjęć jest doskonała.
Jak masz chęć, to mogę Ci przykładowo przeskalować i wyostrzyć jakiś obrazek, to sam ocenisz - potrzebowałbym do tego wywołanego RAW'a z plikiem xmp (nie zrobię nic oprócz skalowania i wyostrzenia) lub pełnej wielkości TIFF wywołany z takiego RAW'a, ale niewyostrzany, nieodszumiany.
Dzięki wszystkim za komentarze.
Rudzik jest ostrzejszy bo ostrzony inną metodą w LR.
Do tej pory ostrzyłem z większym promieniem (1.3) i maskowaniem (masking około 25), i mniejszym detalem i ilością (amount).
Natomiast rudzik jest ostrzony z większą ilością i detalem, ale minimalnym promieniem i maskowaniem. Gdzieś na ang forum przyrodniczym wyczytałem że takie ustawienia lepiej się sprawdzają w przypadku piór.
Tego Topaza sprawdzę bo już kiedyś o nim słyszałem. Dzięki, a i Rawa postaram Ci się wieczorem wysłać.
mkkaczy - ja nie mam problemu z odnalezieniem ostrości na Twoich zdjęciach. Niektórzy charakteryzują się tendencją do przeostrzania zdjęć i tak już im zostaje, inni niedowidzą :P(być może mają kiepskie monitory).
Znam Twoje foty z innego forum, dobra robota![]()
Czapla nadobna. Ta niesamowicie płochliwa śnieżno biała czapla zawsze potrafiła mnie zwietrzyć pod siatką nawet z odległości 50m. Tym razem jednak podeszła pod samo ukrycie. Pogoda jak zdykle niedopisywała, ale cieszę się że udało mi się ją dostać w akcji. Problem z czaplą jest taki że jak się zniża do polowania to jest malutka, a jak wyprostuje to tylko szyja w kadrze.
393 Polowanie
394
395
Wow !! czapla rewelacyjna !!
6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)
Biedne strzeble..![]()
Piękne zdjęcia, świetnie zachowana proporcja między ujęciem statystycznym i ruchem