Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: RAW+JPG w jednym?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie RAW+JPG w jednym?

Tylko mnie nie linczujcie...nie mam teraz możliwości sprawdzenia, a sam zawsze robię tylko w RAW.
    Jeśli robię w RAW+JPG to czym to się owiera tzn. jak wyciągnąć samego RAW'a a jak tylko JPG. Co widzą windowsy?
    Powiem do czego zmierzem (właściwie to nie ja tylko kolega):
    Wybieram w aparacie RAW+JPG i jak ma się czas to edycja RAW a jak się nie ma to wydruki/wyświetlanie gotowych JPG. Kolega ma z tym jakieś problemy...a ja chwilowo nie mogę samemu sprawdzić...
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Na karcie zapisuja sie po prostu dwa pliki do kazdej foty, jeden RAW a drugi JPEG.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

w 20D RAW i JPEG to osobne pliki - wiec nie rozumiem w czym problem

Kolega ma za dużo kart pamięci? - Jakby co to ja cierpię na ciągłe braki. Chętnie przyjmę nadwyżki.

Ogólnie to prawie wszyscy twierdzą, ze robienie w RAW+JPEG nie bardzo ma sens. (Michel Tapes też) Jakiś czas temu podgląd RAWów byl troche wolny wiec malutki (small) jpeg mógł mieć wytłumaczenie do szybkiego podglądu. Odkąd FastStone tobi to szybciej niz RawShooter czy Bridge i ten argument stracił sens.

Pozdrawiam
    Janusz

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    w 20D RAW i JPEG to osobne pliki - wiec nie rozumiem w czym problem

Kolega ma za dużo kart pamięci? - Jakby co to ja cierpię na ciągłe braki. Chętnie przyjmę nadwyżki.

Ogólnie to prawie wszyscy twierdzą, ze robienie w RAW+JPEG nie bardzo ma sens. (Michel Tapes też) Jakiś czas temu podgląd RAWów byl troche wolny wiec malutki (small) jpeg mógł mieć wytłumaczenie do szybkiego podglądu. Odkąd FastStone tobi to szybciej niz RawShooter czy Bridge i ten argument stracił sens.

Pozdrawiam
    Janusz
    Aparat nie drukuje bezposrednio z RAWow wiec to jest chyba jedyny argument za.
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A to juz inna sprawa ze strata miejsca na karcie. RAW+JPEG uzywalem tylko przez chwile, jak przechodzilem na RAW a jeszcze sie troche balem

DPPViewer z plytki Canona w razie czego przerobi RAW-y na JPEG-i wygladajace dokladnie tak jakby wyszly z aparatu (ten sam algorytm pewno).

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

No to jeszcze jedno pytanko. Podejrzewam że problem znajomego polega na tym że podpina aparat do kompa i odpala mu się jakaś aplikacja canona która domyślnie zrzuca tylko JPG. Dobrze kombinuję? Jeśli tak to co to może być za aplikacja i czy można ją zmusić żeby zrzucała RAW i JPG? Albo możecie polecić jakiegoś sensownego zrzucacza :-) (najlepiej freeware)

Początki nałogu Awatar Drozdi
    Miasto
    EU

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    Co widzą windowsy?
    :grin: "Windowsy" widza JPG, ale jak sciagniesz ze stronki microsoftu "patch'a" to bedziesz tez widzial RAW'y.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

A może niech znajomy nabędzie czytnik
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Drozdi
    :grin: "Windowsy" widza JPG, ale jak sciagniesz ze stronki microsoftu "patch'a" to bedziesz tez widzial RAW'y.
    A co to za patch? Chodzi o MS RAW Viewer? Jeśli tak to nie w tym problem bo jest dawno zainstalowany.
    Czytnik ma tylko jakoś tak mu wygodniej podpinać aparat...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    Czytnik ma tylko jakoś tak mu wygodniej podpinać aparat...
    A Windowsy mysla za uzytkownika i twierdza ze jakos tak im wygodniej pozwalac sciagac tylko popularniejszy format plikow czyli JPG a RAW olewaja.

Wiec niech kolega pomysli czy lepiej zrobic dobrze sobie (kupujac czytnik by miec bezproblemowy dostep do wszystkich plikow na karcie i to w obie strony : odczyt/zapis dowolnego typu plikow) czy lepiej robic dobrze Windowsom i pozwalac im decydowac, podpinajac aparat .

Uprawnienia umieszczania postów