Cytat Zamieszczone przez BartasPL Zobacz posta
... Chcę nabyć szkło portretowe, którego nie będę już musiał zmieniać /.../ Mam też Sigmę 85mm 1.4. Wcześniej miałem Canona 85mm 1.8 i 135L. Zdjęcia robię w studio (amatorsko), dziewczyny w plenerze (też amatorsko , śluby, wesela no i plenery ślubne. Ogólnie na ślubach jakieś 40% to strzały z 85tki, plenery 90%, studio 100%. /.../ ten obiektyw, którego szukam będzie dla mnie najważniejszym i najczęściej używanym szkłem. /.../Byłem już praktycznie zdecydowany na zakup Zeissa Makro Planar 100mm F/2, ale z braku używek i nadmiaru czasu w oczekiwaniu na zakup moje myślenie zaczęło skręcać w inną stronę... ??:

Po ostatnim weselu zacząłem się zastanawiać czy Zeissem też dałbym radę? Przygotowania -ok, kościół - ok, życzenia - też, ale wesela to za Chiny Ludowe bym nie ogarnął - wydaje mi się. No może kilka portretów, ale zdjęcia w ruchu? /.../ Czy jedynym słusznym wyborem jest 85L II?
Wielkie to i ciężkie. Drogie w dodatku. A 1.2? Czy to nie przesada focić na takiej małej głębi? Obrazek, no jasne jest super, ale...Zeissik... ehh. nie wiem chyba się zakochałem :razz: Ma f/2.0 co mi w zupełności wystarcza. Bardzo podoba mi się jego obrazek, bardziej niż Lki. Do tego ma makro. 1:2 ale dla mnie to świat i ludzie. Mogę tym zrobić rosę o poranku, obrączkę czy spinkę albo kwiatka dla ukochanej. Do portretu bomba. Do studia - też się chyba sprawdzi. Do tego lekki. Tylko,że manual (chociaż cieszy mnie to,że potwierdzenie podobno diabelsko dokładne) no i nie uszczelniony (kupię folię). Gdybym choć mógł go pożyczyć, sprawdzić.. ale nie. Nie ma gdzie i od kogo, a wydać tyle kasy i się pomylić chyba nie mam już siły./.../ Bez 50tki się póki co obędę. Nie pali się. Ważniejsza portretówka. Co wybrać?
BartasPL wydaje mi się, że bardzo "rozwodniłeś" swój problem, dlatego jeszcze raz przeczytałem twój pierwszy post. IMO problem jest taki: posiadane dotychczas przez Ciebie obiektywy nie spełniły twoich oczekiwań, jesteś "napalony" na zeissa 100/2, ale nie masz możliwości go przetestować i nie wiesz czy da się z powodzeniem wykorzystać w fotografii ślubnej, jedynej którą wykonujesz zarobkowo.
Nie "robię" ślubów, ale też zastanawiałem się nad zakupem tego zeissa po tym jak kupił go koraf i zaczął się z nami dzielić swoimi zachwytami.Mam 100L i 135L i myślałem czy nie zamienić obu na zeissa i też miałem podobny "ból" = brak możliwości przestrzelenia tego zeissa.Po rozważeniu zalet zeissa/ostrzejszy i lżejszy/ i zalet posiadanego tandemu/AF,uszczelnienia i stabilizacja/, pozostałem przy swoim, cociaż nadal od czasu do czasu mnie korci żeby przetestować zeissa.
Rzeczowej porady mógłby Ci udzielić najlepiej ktoś używający tego zeissa w zarobkowej fotografii ślubnej, ale najwyraźniej takiego tu nie ma.Pozostaje Ci chyba albo wejść w jakiś "układ" z korafem :-) albo zaryzykować swoją kasę w zakup zeissa 100/2 .
Jeśli masz okazję taniej kupować w USA, to zakup tam 85L - w PL sprzedasz go potem bez większej straty.Jak piszą zeissa w USA nie ma finansowego sensu kupować.
:smile: