Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: Zeiss 100mm vs 135L vs 85L vs ....? No właśnie co?

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie Odp: Zeiss 100mm vs 135L vs 85L vs ....? No właśnie co?

Cytat Zamieszczone przez BartasPL Zobacz posta
    Oj Czacha toś pojechał...
    Problem polega na tym ze po prostu nie jestes w stanie wykorzystac 135mm i zle Ci sie na nim pracuje, a nie tego ze sie nie nadaje. Chyba ze chcesz mi powiedziec, ze nie wiem co robie i mi sie tylko wydaje ze uzywam tego szkla z powodzeniem na salach? I na tym zakonczmy dyskusje o tej ogniskowej... ja uzywam, Ty nie - wszyscy sa szczesliwi. Tylko nie mow ze sie nie da
    Ostatnio edytowane przez Czacha ; 26-09-2012 o 00:10

Początki nałogu Awatar BartasPL
    Miasto
    mazowieckie

O mój Boże! Najpierw się uśmiałem, a później poczułem się jakbym w pracy ze szczurkami w garniturkach rozmawiał, a to przecież forum pasjonatów! Tego się nie spodziewałem
    Czacha czy Ty myślisz, że jak siedzisz tu co drugi dzień i nastukałeś 4300+ postów to jesteś lepszym fotografem niż ja i możesz mnie obrażać?
    Nie mam 135L i wyraźnie napisałem,że lubię to szkło i byłem z niego bardzo zadowolony. Wg mnie nie da się fotografować wygodnie ludzi w tańcu na weselu bo lepiej jest podejść bliżej i focić na krótszej ogniskowej. Taka jest moja opinia. Czy to oznacza, że nie jestem w stanie wykorzystać tego szkła i źle mi się na nim pracuje??? Co za bzdura
    "Jesteś w błędzie", "Problem polega na tym,ze nie potrafisz wykorzystać", "Ja używam Ty, nie" "Chyba ze chcesz mi powiedziec, ze nie wiem co robie" - Nie znamy się, prawda? Ty jesteś taki na codzień czy miałeś słabszy dzień? Zastanów się co i jak piszesz skoro firmujesz to własną twarzą. Twarz jest tylko jedna.
    Dobre było natomiast 85L +135L - podoba mi się ta kombinacja.

Nie chcę zaogniać sytuacji. W końcu wszyscy powinniśmy być tu dla siebie kumplami, jeśli nie przyjaciółmi. A może to ja jestem inny? Chciałem poznać Wasze zdanie jako bardziej doświadczonych osób, obytych z innym niż ja sprzętem.

Bardzo dziękuję Kosmo, który mimo że stanął na z góry wygranej pozycji broniąc jednego z najlepszych szkieł Canona (której ja wcale nie atakowałem) to jednak potrafił przedstawić konkretne przykłady, opisał kiedy tego szkła używa. Pokazał zdjęcia. Aż zatęskniłem za tym szkłem, dowiedziałem się też czegoś bo nie używałem go nigdy na wejściu/wyjściu z kościoła (zwykle w tej sytuacji używam szerszych kątów). Gratuluję świetnych zdjęć z ostatniego wesela i pleneru!

Koraf na Twoją opinię czekałem najbardziej i bardzo się cieszę,że napisałeś. Kiedy zastanawiałem się nad Sigmą pisałeś by brać Zeissa i miałeś rację Tym bardziej zdziwiła mnie Twoja opinia by kupić 100/2 Canona. A jednak AF ZAMIAST Zeissa? Szczerze jeśli miałbym brać 100mm 2.0 Canona to już wolę 85L bo częściej będę z niej korzystał i efekty lepsze.

Oszołom jeśli ogarnę dom, kościół i plener Zeissem bez problemu - piszesz że da się to zrobić - to te kilkanaście tańczących kadrów zrobię 50L - nie musi być wąsko.

Czyli podsumowując, powyżej 35mm zostaje:
    1) 50 1.4, Zeiss 100, 135L
    2) 50 1.4, 85 1.8, Zeiss 100
    3) 50L, 85L
    4) 50 1.4, 85L, 135L
    5) 85L + 135L
    5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
    500px

Bywalec Awatar KrzysiekT
    Miasto
    Kraków

To ja może tylko napiszę, że najlepsze szkło jakie miałem na plenery to 85L. Gdyby nie kasa, to miałbym wciąż ten obiektyw, ale obecnie zadowalam się 70-200 II w imię uniwersalności.

To co 85L robi na f/1.2 i f/5.6, to po prostu warto zobaczyć samemu Nie chodzi mi tylko o GO, ale o bokeh, o kolory... Jeżeli masz możliwość, polecam kupić używane. Jeżeli Ci nie podpasuje - sprzedasz bez straty.
    Pozdrawiam, Krzysztof

Pełne uzależnienie

Smile Odp: Zeiss 100mm vs 135L vs 85L vs ....? No właśnie co?

... Chcę nabyć szkło portretowe, którego nie będę już musiał zmieniać /.../ Mam też Sigmę 85mm 1.4. Wcześniej miałem Canona 85mm 1.8 i 135L. Zdjęcia robię w studio (amatorsko), dziewczyny w plenerze (też amatorsko , śluby, wesela no i plenery ślubne. Ogólnie na ślubach jakieś 40% to strzały z 85tki, plenery 90%, studio 100%. /.../ ten obiektyw, którego szukam będzie dla mnie najważniejszym i najczęściej używanym szkłem. /.../Byłem już praktycznie zdecydowany na zakup Zeissa Makro Planar 100mm F/2, ale z braku używek i nadmiaru czasu w oczekiwaniu na zakup moje myślenie zaczęło skręcać w inną stronę... ??:

Po ostatnim weselu zacząłem się zastanawiać czy Zeissem też dałbym radę? Przygotowania -ok, kościół - ok, życzenia - też, ale wesela to za Chiny Ludowe bym nie ogarnął - wydaje mi się. No może kilka portretów, ale zdjęcia w ruchu? /.../ Czy jedynym słusznym wyborem jest 85L II?
    Wielkie to i ciężkie. Drogie w dodatku. A 1.2? Czy to nie przesada focić na takiej małej głębi? Obrazek, no jasne jest super, ale...Zeissik... ehh. nie wiem chyba się zakochałem :razz: Ma f/2.0 co mi w zupełności wystarcza. Bardzo podoba mi się jego obrazek, bardziej niż Lki. Do tego ma makro. 1:2 ale dla mnie to świat i ludzie. Mogę tym zrobić rosę o poranku, obrączkę czy spinkę albo kwiatka dla ukochanej. Do portretu bomba. Do studia - też się chyba sprawdzi. Do tego lekki. Tylko,że manual (chociaż cieszy mnie to,że potwierdzenie podobno diabelsko dokładne) no i nie uszczelniony (kupię folię). Gdybym choć mógł go pożyczyć, sprawdzić.. ale nie. Nie ma gdzie i od kogo, a wydać tyle kasy i się pomylić chyba nie mam już siły./.../ Bez 50tki się póki co obędę. Nie pali się. Ważniejsza portretówka. Co wybrać?
    BartasPL wydaje mi się, że bardzo "rozwodniłeś" swój problem, dlatego jeszcze raz przeczytałem twój pierwszy post. IMO problem jest taki: posiadane dotychczas przez Ciebie obiektywy nie spełniły twoich oczekiwań, jesteś "napalony" na zeissa 100/2, ale nie masz możliwości go przetestować i nie wiesz czy da się z powodzeniem wykorzystać w fotografii ślubnej, jedynej którą wykonujesz zarobkowo.
    Nie "robię" ślubów, ale też zastanawiałem się nad zakupem tego zeissa po tym jak kupił go koraf i zaczął się z nami dzielić swoimi zachwytami.Mam 100L i 135L i myślałem czy nie zamienić obu na zeissa i też miałem podobny "ból" = brak możliwości przestrzelenia tego zeissa.Po rozważeniu zalet zeissa/ostrzejszy i lżejszy/ i zalet posiadanego tandemu/AF,uszczelnienia i stabilizacja/, pozostałem przy swoim, cociaż nadal od czasu do czasu mnie korci żeby przetestować zeissa.
    Rzeczowej porady mógłby Ci udzielić najlepiej ktoś używający tego zeissa w zarobkowej fotografii ślubnej, ale najwyraźniej takiego tu nie ma.Pozostaje Ci chyba albo wejść w jakiś "układ" z korafem :-) albo zaryzykować swoją kasę w zakup zeissa 100/2 .
    Jeśli masz okazję taniej kupować w USA, to zakup tam 85L - w PL sprzedasz go potem bez większej straty.Jak piszą zeissa w USA nie ma finansowego sensu kupować.
    :smile:

Dopiero zaczyna

Jeszcze w październiku będą dni otwarte z Zeissem, miedzy innymi w Warszawie więc będzie możliwość przetestowania praktycznie wszystkich obiektywów marki Zeissa pod Canona.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

O mój Boże!
    Wzywanie Boga jest totalnie zbyteczne. Tak samo jak niepotrzebnie odebierasz to jak jakiś atak na Twoją osobę czy też umiejetnosci. No i ten tekst o ilosci postow - zły dzien?

Sam twierdzisz że te szkło się do czegoś nie nadaje, a ja Ci jedynie mówię że to nie jest prawdą bo w tym typie fotografii wykorzystuję go ja i wiele innych osob. Wiec jaki jest z tego wniosek? Podpowiedz proszę żeby nie bylo ze znowu Ci ublizylem czy cos ...

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Joga Zobacz posta
    Jeszcze w październiku będą dni otwarte z Zeissem, miedzy innymi w Warszawie więc będzie możliwość przetestowania praktycznie wszystkich obiektywów marki Zeissa pod Canona.
    Joga możesz podać więcej szczegółów o tych dniach otwartych albo podać link do info :-)

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Joga możesz podać więcej szczegółów o tych dniach otwartych albo podać link do info :-)
    Jak tylko będę znał więcej szczegółów to z pewnością tu napiszę :wink:.

Są szczegóły tej imprezy, link. Dni Otwarte w Proclubie na Żytniej, dla użytkowników systemu Canon.
    5D MarkII i III, + szkiełka L ... i Mitros+

Uzależniony

Jeśli sigma pudłuje a zastanawiasz się nad zeissem to przestaw sigme na mf i zobaczysz jak bedzie, zeissem duzo wiecej nie trafisz.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów