Witam
Czy ktoś ma doświadczenie z wyjęciem/wymianą matówki w 350D i mógłby się tym doświadczeniem podzielić? Chciałbym ją sobie poprawić, ale nie wiem za co się zabrać
Z góry dziękuję za odpowiedź
Witam
Czy ktoś ma doświadczenie z wyjęciem/wymianą matówki w 350D i mógłby się tym doświadczeniem podzielić? Chciałbym ją sobie poprawić, ale nie wiem za co się zabrać
Z góry dziękuję za odpowiedź
Wyjąłem, przeczyściłem matówkę, ale...
Być może źle rozumuję, ale czy diodki autofocusa (czerwone punkciki) nie powinny znajdować się za matówką? Nie mogłem ich odszukać, a mam z nimi problem - jakby przesunęły się w ten sposób, że słabo je widać i są jakby rozmazane - nie są to jasne, mocne punkciki jak dawniej - być może przesunęły się podczas czyszczenia, ale przecież nigdy wcześniej nie wyjmowałem matówki, więc jak się mogły przesunąć?
Ma ktoś może doświadczenie w tym temacie?
Z góry dziękuję.
Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 12-02-2006 o 15:13
U mnie po przeczyszczeniu matowki jest podobnie. Podswietlanie punktow AF jest rozmyte ...generalnie nie przeszkadza mi to a przynajmniej matowka jest czystaZamieszczone przez tomurbanowicz
![]()
No właśnie, z tym, że ja jej wcześniej nie wyjmowałem - to zaczęło się robić od jakiegoś czasu - być może podczas czyszczenia powietrzem z gruchy coś się przesunęło? Sam nie wiem. Tak czy siak, nie mogę doszukać się tych diodek...
Poza tym będąc wczoraj w Krakowie zajrzałem do Canona i sprzedawca zrobił DUŻE oczy jak powiedziałem że wyjmowałem matówkę - powiedział, że jest niewymienna i nie WOLNO jej wyjmować, bo za nią są diody wspomagające AF - przyznam że trochę mnie wystraszył. Wyjąłem ją raz jeszcze, ale nie mogę dopatrzeć się tych diodek...
Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 12-02-2006 o 16:12
Diody autofocusa znajduja sie pod lustrem (po przeciwleglej do matowki stronie, na "dnie aparatu") a nie za matowka. Jezeli ich obraz rzutowany na matowke jest rozmazany to znaczy ze matowka jest zle zalozona...
Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl
Pod lustrem znajdują się ponoć jedynie czujniki AF (powiedzieli mi o tym w sklepie Canona w Krakowie). Matówkę 3 razy zdejmowałem i zakładałem i robiłem to dość dokładnie, więc raczej wykluczam złe jej ułożenie. Poza tym, to zaczęło się robić jeszcze przed wyjęciem matówki....
Dzwoniłem do Canon na Żytnią - światło z diodek przekazywane jest po rantach matówki - musze ją źle mieć umiejscowioną....
W domu zobaczę![]()
Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 13-02-2006 o 13:07
LOLZamieszczone przez tomurbanowicz
Kto Ci to na zytniej powiedzial?
http://www.dpreview.com/reviews/Niko...derseethru.jpg
...
Faktycznie, chyba masz racje. Co nie zmienia faktu ze masz zle zalozona matowke...
No właśnie. Czy wyjmowałeś u siebie matówkę? Jeśli tak, to mam pytanie...
Pod nią są dwie blaszkowe ramki ("shim"). Nie wiem czy dobrze je umieściłem - czy powinny one z jednej i drugiej strony matówki przylegać, czy jedna na drugiej leżeć pod matówką?
Obie powinny lezec pod matowka... dobrze by bylo zeby byly bardzo czyste przed montazem.