Cytat Zamieszczone przez Arres Zobacz posta
Kalibrację wykonywała dla nas osoba,która zawodowo się tym zajmuje. Jak to dokładnie robiła,nie powiem. To co wiem to,że zdalnie łączyła się z naszym komputerem,sama sobie wydrukowała stosowne zdjęcia,te zdjęcia wysłaliśmy pocztą i na ich podstawie utworzony dla nas został profil ICC dla tej drukarki. Profilaktycznie dodam,że ta osoba na pewno dobrze zna się na swojej pracy i jak na razie wszystko,co od niej usłyszeliśmy,w pełni się sprawdziło.
Z zamieszczonych poniżej zdjęć wygląda na to że profil faktycznie ukręcony został poprawnie i daje lepsze (wierniejsze) odwzorowanie barw drukowanego pliku.

Od drukarek DNP nie oczekujemy cudów. Nie liczymy na to,że każdy zawodowy fotograf otrzyma u nas zdjęcia o idealnej kolorystyce. Jednak problemy,które znaleźliśmy przy okazji drukowania zdjęć do dokumentów,zdecydowanie nas od tego sprzętu odrzuciły. Sprzęt tej klasy i w takiej cenie nie powinien stwarzać takich problemów. Co jednak możemy o nim myśleć,gdy nawet serwisant tego sprzętu,widząc identyczne efekty na zdjęciu drukowanym na jego RX1 i DS40 rozkłada ręce i stwierdza,że ten sprzęt tak ma?
Zgadzam się, że drukarki termosublimacyjne mają pewne ograniczenia, ale w przypadku urządzeń DNP, a szczególnie DS40 trudno mówić o złej jakości wydruków. Na tle pozostałych urządzeń termosublimacyjnych dostępnych aktualnie na rynku drukarki DNP oferują wysoką jakość i bardzo dobry stosunek jakości do ceny. Wiem co mówię, bo przez ostatnie 12 lat pracowałem z drukarkami termosublimacyjnymi do zdjęć różnych producentów chyba po każdej stronie barykady (jako fotograf, laborant, sprzedawca i serwisant). Każda ma jakieś swoje wady i zalety, ale DS40 to obecnie naprawdę pierwsza liga i trudno mi uwierzyć, że po prawidłowym ustawieniu moze dawać tak złe rezultaty jakimi je Pan opisuje. Chyba, że była konfigurowana nieodpowiednio (lub nie była konfigurowana wcale).

Jest jednak różnica pomiędzy wydrukami uzyskiwanymi z drukarek DS-RX1 i DS40, znowu nie wszyscy ją dostrzegają. Wydruki z DS40 cechuje odrobinę lepsze odwzorowanie szczegółów w cieniach i światłach (co może być kluczowe przy drukowaniu zdjęć ślubnych) oraz lepsza neutralność tonalna w przypadku zdjęć czarno-białych, co wskazywałoby na lepszą kalibrację i profil ICC od producenta, już po wyjęciu z pudełka. Sam producent nie ukrywa tych różnic wyraźnie pozycjonując wyżej modele DS40 i DS80 jako rozwiązania dedykowane do ślubów, portretów, zdjęć studyjnych i główek, modelowi DS-RX1 zostawiając rolę wydajnej drukarki do eventów, foto-budek, foto-kiosków oraz mniej wymagających wydruków zdjęć amatorskich.

Errata: wygląda,że nie mogę tu dodawać zdjęć,więc poniższy tekst nie zostanie zobrazowany
Żeby nie być gołosłownym,mała prezentacja efektów.
Do testu użyłem wycinka twarzy,dzięki temu nikt nie będzie miał zastrzeżeń,że wykorzystuję czyjś wizerunek. Zdjęcie nie było poddane żadnej innej obróbce poza wycięciem tego fragmentu. Mam nadzieję,że będzie można dostrzec,w czym jest problem.
W ramach efektów mamy:
1 lewo,góra - DNP RX1 bez profilu
2 prawo góra - DNP RX1 oryginalnie dołączony profil kolorów
3 lewo dół - DNP RX1 kalibrowany profil
4 prawo dół - Canon Selphy, absolutnie nic nie robione w kwestii kolorów,jak się zainstalowała drukarka,tak wyszło.
No i właśnie - bez problemu można dostrzec,że jedynie tania,ponoć amatorska drukarka jest w stanie poradzić sobie z czymś takim. Owszem,kolorystyka nie jest idealna,ale chociaż twarz wygląda jak twarz. Efekt z DNP DS-RX1? - nie można tego określić inaczej niż tragedia.
Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - fd9df5cea9227.jpg
Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - 1a8a8e5f5b785.jpg
Z tego co widzę najwierniejsze odwzorowanie wydaje się dawać RX1 z indywidualnym profilem ICC. Wydruk z Selphy jest wyprany z kontrastu i nasycenia względem zarówno pliku źródłowego jak i wydruków z RX1, co może się bardziej podobać w przypadku zdjęć do dokumentów, szczególnie gdy na twarzy fotografowanej osoby widoczne są plamy, defekty czy po prostu oznaki upływu lat. By upiększyć lub wygładzić skórę fotografowanej osoby fotografowie czy edytorzy stosują przeróżne zabiegi, od fizycznego pudrowania czy delikatnego makijażu, przez umiejętny subtelny (lub nieumiejętny ekstremalny) retusz po najzwyklejsze zmniejszanie nasycenia i kontrastu na poziomie edycji lub samego druku. Aby uzyskać podobny efekt na drukarce DNP można w ustawieniach sterownika w zakładce Option w sekcji Color Adjustment wybrać ustawienie ICM & Diver, co aktywuje możliwość wprowadzania korekcji w zakładce Color Adjustment, gdzie przy pomocy indywidualnych korekcji dla kanałów RGB możemy korygować parametry wydruku w zakresie regulacji gammy (Gamma), jasności (Brightness) i kontrastu (Contrast) i nasycenia (Chroma). Proponuję zacząć od ustawień: Chroma: -5, Contrast: -20 by przy kolejnych wydrukach zmieniając dalej te parametry, metodą prób i błędów uzyskać pożądany efekt. W przypadku drukowania zdjęć do dokumentów, by uzyskać większą ostrość i płynność tonalną wydruku, warto też ustawić rozdzielczość 600 x 600dpi.