Strona 10 z 21 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 210

Wątek: Yongnuo YN-568EX - wreszcie z HSS

Początki nałogu Awatar maciek12ss

Domyślnie Odp: Yongnuo YN-568EX - wreszcie z HSS

No i lampa po chrzcie bojowym. Najbardziej zadowolony jestem z szybkości ładowania. lampa na automacie, regulowałem sobie tylko korektę ekspozycji. Na sali weselnej biały sufit na wysokości około 3m ściany intensywny pomarańcz ekspozycja jaka mi odpowiadała to +3/4 do max +1 i dawało radę z obiektywem kitowym. 50 1,8 ekspozycja 1/3. Lampa ładowała się błyskawicznie. Na w pełni naładowanych akumulatorach można było polecieć nawet serią od 3 do 5 błysków. Kościół dopalałem tylko aby rozświetlić cienie i zostawić jak najwięcej zastanego. Spisała się świetnie. Duży plus za hss wychodząc na dwór nie musiałem martwić się o czas migawki. W pochmurny dzień pięknie dopełniała swoim światłem to co chciałem uwydatnić . Zrobiłem 2000 zdjęć z czego jakieś 1300 lampa . Wystarczyły mi 2 komplety sanyo 1900mAh. Obsługa w sumie w trybie auto nie wymagała żadnych kombinacji . jednym guzikiem włączałem hss i błysk na drugą lamelke. I jednym przyciskiem wprowadzałem korektę ekspozycji. jedyny minus o ile można go nazwać minusem to wyłączanie lampy trzeba przytrzymać guzik. Wygodniejsze było by tylko szybkie wciśnięcie . Czasami szybko potrzebne mi było zdjęcie bez lampy a musiałem ta chwilę poczekać przytrzymując guzik i patrząc kiedy się wyłączy. Aha warto tez wspomnieć o wspomagaczu AF . Bardzo sprytna funkcja . Gdzieś czytałem że komuś nie trafia że za nisko się siatka wyświetla. U mnie jest idealnie tam gdzie środkowy czujnik af tam idealnie środek siatki. Wspomaganie włącza się w słabym świetle samo . Po przejrzeniu wszystkich zdjęć z wesela i porównując do moich wcześniejszych wypocin mam większy odsetek trafionych zdjęć . Tak więc zakup uważam za udany. Pieniążki nie wielkie a funkcjonalność ogromna
    6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Cytat Zamieszczone przez maciek12ss Zobacz posta
    jedyny minus o ile można go nazwać minusem to wyłączanie lampy trzeba przytrzymać guzik. Wygodniejsze było by tylko szybkie wciśnięcie . Czasami szybko potrzebne mi było zdjęcie bez lampy a musiałem ta chwilę poczekać przytrzymując guzik i patrząc kiedy się wyłączy.
    Możesz w menu ustawić włączanie i wyłączanie bez konieczności przytrzymywania guzika. Funkcja E2, ustawiasz na ON.
    Ostatnio edytowane przez briho ; 02-09-2013 o 23:21

Pełne uzależnienie

jedyny minus o ile można go nazwać minusem to wyłączanie lampy trzeba przytrzymać guzik. Wygodniejsze było by tylko szybkie wciśnięcie .
    Jest jeszcze "peieronsko" glosny sygnal gotowosci, na slubach to chyba duza wada. Ja kiedys rozbilem (nie slub), cisza akorat zalegla, ja zdjecie i za chwile "pii pii", w wysokiej sali prawie echo powstalo, musialem zmienic lampe na C580

Coś już napisał
    Miasto
    Kielce

Sygnał można wyłączyć, coś mi się obiło o oczy że w starszych pięćsetkach chyba się nie dało

Sygnał wyłącza się przytrzymując guzik od podświetlenia . A co do tego szybkiego wyłączania nie mogę znaleźć tego w żadnych ustawieniach ;/
    6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Uzależniony Awatar suchyHc
    Miasto
    Warszawa

Sorki, jesli juz bylo. Czy 568exII dziala jako master przez radio czy przez system blyskowy Canona?
    Ostatnio edytowane przez suchyHc ; 04-09-2013 o 21:13
    Skasowali mi ;(

Pełne uzależnienie

Master jest przez infrared canona,

To ze sygnal mozna wylaczyc to wiem, ale on jest potrzebny (szczegolnie jak baterie slabe), szkoda ze nie mozna go przyciszyc, chyba trzeba cos nakleic na "glosnik"

słabe akumulatorki można rozpoznać po wydłużonym czasie ładowania. Zapasowe przy zawsze przy sobie i nie ma problemu . Mi tam go przynajmniej nie brakuje. Aha no i jeszcze dioda zielona dłużej świeci jeśli są rozładowane więc widać cały czas co się z nimi dzieje . Sygnał traktuję jako zbędny bajer. Z resztą trudno by było przy przyciszonym wsłuchiwac się na głośnej sali weselnej. No ale skoro Ty pracujesz w warunkach które wymagają ciszy to tylko obserwacja pozostaje.

Początki nałogu Awatar 5pirit

Cytat Zamieszczone przez briho Zobacz posta
    Możesz w menu ustawić włączanie i wyłączanie bez konieczności przytrzymywania guzika. Funkcja E2, ustawiasz na ON.
    Dołączę się w tej sprawie :P gdzie dokładnie to można zmienić, bo bardzo mnie to interesuje.

I tak przy okazji dodam od siebie, że lampa jest naprawdę udana! Sprawdzona na dwóch weselach i jednej luźnej imprezie, a i we wrześniu czeka ją jeszcze jedno weselisko. Podobnie jak "maciek12ss" dawałem czasami +3/4 max, tylko u mnie znowu wspomaganie AF mogłoby być minimalnie z 1-2mm niżej, ale na szczęście łapie się na punkty.

W kwestii ładowania również się zgodzę z Maćkiem, jak aku są naładowane to czerwona lampka praktycznie od razu się zapala, natomiast jak są już lekko rozładowane to na chwilę lubi się zapalić zielona w pierwszej kolejności. Ale spokojnie dwa zestawy aku powinny styknąć na jedną porządną imprezę. Jeżeli chodzi o dźwięk naładowania to wyłączyłem od razu po pierwszym odpaleniu bo bardzo wkurza, w domu pół biedy ale w kościole to już niebałdzo.
    eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Pełne uzależnienie

Z resztą trudno by było przy przyciszonym wsłuchiwac się na głośnej sali weselnej..
    Raczej chodzilo mi o slub w kosciele, gdzie glozny sygnal moglby byc irytujacy

No ale skoro Ty pracujesz w warunkach które wymagają ciszy to tylko obserwacja pozostaje.
    Mam to szczescie ze utrzymuje sie z czegos innego i nie musze pracowac aparatem. Moze poniekad to z tad ten problem sie wzial, brak doswiadczenia.
    Jednak C580 "pika" zdecydowanie dyskretniej.

Strona 10 z 21 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów