Poszukuję lampy reporterskiej z pomiarem i jednocześnie mam Metza 48 af-1 pod Olympusa/Panasonica którego chciałbym użyć zdalnie jako drugiej lampy.
Ten YN albo systemowy 580 ex może wyzwoli jakoś tego metza? Nie chcę więcej metzów, nie mam zbyt dobrego zdania o tych lampach.
Ostatnio edytowane przez gnd ; 23-05-2013 o 11:50
No ja bym nie stawiał YN powyżej Metza, no ale jak wolisz...
O obiektywach wiem prawie wszystko
Aktualizacja firmware powinna dać możliwość pracy "servo", czyli lampa wyzwalana fotocelą. Tylko to "servo" w różnych systemach może różnie działać, jeśli dobrze pamiętam, w 48af-1 dla Canona "servo" reagowało na drugi błysk, jeśli w Twoim będzie np. na pierwszy, to zadziała tylko wtedy, gdy lampa główna będzie w trybie M (oczywiście 48af-1 zawsze w trybie M).
Z tą aktualizacją to jestem asskoczony, sprawdzę.
YN ma u mnie czyste konto a z tym metzem miałem same problemy. Palnik się topił, zoom non stop zacinał...
No aktualizację lamp to naprawdę warto zrobić. Mechanikę lamp (zwłaszcza zoom) mają poprawione nowe lampy (58Af2, 52Af1).
O obiektywach wiem prawie wszystko
Witam.
Mnie zastanawia jakość wykonania YN-568EX. Kiedyś gdzieś czytałem jak ktoś zachwycał się wykonaniem, a między innymi precyzją wyświetlania punktów wspomagania AF. U mnie niestety wspomaganie bije znacznie w górę. Do tego stopka lampy jest jakby za wąska i lampa kręci się na boki. Ten element mógłby być bardziej spasowany. Czy wy też macie podobne spostrzeżenia?
Hej.
Mam to samo z moją YN-568EX. Wspomaganie bije w górę i jak się nie "nastawi" lampy prosto to ucieka na lewo i prawo. Trochę to denerwujące.
to samo u mnie
ot chinczyk jak chinczyk.
ja te lampe kupilem dla strobingu w plenerze, zeby miec zapas mocy i nie zajerzdzac ex430 ;]
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Koniec końców zamówiłem 430ex II z nadzieją na cashback. Jak wyzwolić tego olympusowego metza potem się będę martwił ;p